December 2013: tagged ios

Een iTunes kaart aan apps

#apps #ios

De eindejaarsperiode is volop bezig en dan wordt er traditioneel het een en ander van cadeaus uitgewisseld. Vaak zijn dit fysieke goederen, maar soms wordt er ook wel eens een bon uitgewisseld. Bongo, shoppingcenter, of andere winkel bonnen passeren de revue. In deze categorie vallen ook de iTunes kaarten. Deze “bons” kunnen uiteraard niet gebruikt worden om old skool fysieke media aan te schaffen, maar wel goed voor digitale liedjes, films en vooral ook apps aan te schaffen in de iTunes en App stores van Apple.

Nog een klassieker voor de eindejaarsperiode, zijn jaaroverzichten en andere overzichtslijstjes. De beste films van 2013, de beste muziek van 2013, de beste artikels van 2013, de beste youtube filmpjes van 2013… enfin je begrijpt het.

Deze zaken inspireerden mij tot nieuwe klassieker van eigen kweek die deze twee concepten samenbrengt:

De beste apps van 2013 die je kan kopen met één enkele €25 iTunes kaart.

Een goede app kan al eens wat kosten. Maar om het wat interessant te houden, geef ik niet zomaar een top 5, maar een lijst van apps die je met een iTunes kaart van €25 zou kunnen kopen. Deze verzameling is dus een afweging tussen prijs en kwaliteit1. Hier gaan we dan, de onderstaande collectie apps haal je in huis voor €24,432.

Productiviteit

De eerste selectie apps zijn er om je bij te staan in het uitvoeren van nuttige taken.

Drafts - €2,69

In mijn iOS GTD artikel sprak ik al over Drafts, en alle punten daar aangehaald, zoals de supersnelle input en de vele opties voor output, maken dit nog steeds dé ideale inbox app voor tekst. Sindsdien zijn de functionaliteiten van deze app enkel maar uitgebreid. In 2013 kregen we de 3.0 update die extra beheer functionaliteiten toevoegde voor zowel de drafts als de acties zelf, maar ook integratie met de iOS herinneringen. Daarnaast is de Drafts Action directory in het leven geroepen, waar kant en klare acties te vinden zijn om te integreren met andere apps of webservices.

Na september kreeg deze app een iOS 7 update die de UI weer helemaal bij de tijd bracht, en daar bovenop ook verbetering aan de tekst export opties bracht.

Ook het vernoemen waard is de in 2013 toegevoegde optie om het aantal notities in je inbox als een rode badge toe te voegen op het icoon. Dit is natuurlijk perfect om je aan te sporen deze inbox te ledigen.

Fantastical 2 — €3,99

Sinds iOS 7 is een alternatieve kalender voor mij een beetje een must geworden. De ingebouwde kalender ervaar ik niet meer als overzichtelijk. Fantastical 2 (de iOS 7 opvolger van Fantastical) biedt hier soelaas met enerzijds een duidelijk overzicht, en anderzijds superkrachtige snelle aanmaak van kalender items door ‘natural language parsing’. Hoewel Fantastical spijtig genoeg geen Nederlands kan lezen, is het typen van “Afspraak met Bob friday 9 to 11:30 /work” in combinatie met de extra keyboard rij met cijfers, de snelste manier om agenda items toe te voegen. Niet allen dat, maar Fantastical heeft ook een ‘URL scheme’ dat je toelaat om vanuit andere apps, zoals drafts, agenda items toe te voegen.

Bovendien integreert Fantastical ook nog met de iOS herinneringen, waardoor je op dezelfde snelle manier herinneringen aan kan maken door het typen van bijvoorbeeld “todo koop iTunes kaart 17:00”. Daar bovenop krijg je ook krijg je ook je herinneringen te zien in hetzelfde overzicht als je agenda items. Handig.

Hoewel de kalender app Agenda Calendar 4 in mijn ogen nog steeds een beter week overzicht geeft, haalt Fantastical deze lijst omwille van de snelle ingave, zeker in combinatie met de volgende app, Launch Center Pro.

Launch Center Pro — €4,49

Launch Center Pro, de lijm besproken in mijn iOS GTD artikel, heeft sinds iOS7 een uitgebreide 2.0 update gekregen met een nieuwe look en nieuwe mogelijkheden, zoals foto’s voor acties, enkele nieuwe krachtige ingebouwde acties zoals camera en foto acties en nieuwe dropbox acties. De recente 2.1 update voeg hier nog nieuwe ingebouwde acties aan toe en vooral ook de mogelijkheid om lijstjes als input te aan de gebruiker te presenteren.

Al deze updates gecombineerd met het toenemde aantal apps die ‘URL schemes’ ondersteunen maakt deze app voor mij nog steeds super handig.

Verder zie ik met de nieuwe uitgebreide input mogelijkheden, waaronder de pas toegevoegde lijsten, toekomstige mogelijkheden om gecombineerd met Pythonista scripts (zie verder) interessante workflows te maken.

Vooralsnog maak ik al uitvoerig gebruik van enkel basis acties. Hierbij een greep uit de acties die ik opstelde:

  • bel persoon X
  • sms persoon X
  • facetime persoon Y
  • sms een groep mensen een vast bericht
  • open de realtime doorkomsten van een bepaalde halte van De Lijn
  • stuur De Lijn een sms ticket
  • rechtstreeks naar inut scherm van Due
  • rechtstreeks naar input scherm Fantastical events
  • rechtstreeks naar input scherm Fantastical reminders
  • rechtstreeks naar input scherm Omnifocus

Dit alles met 1 druk op de knop, dat scheelt wel wat tijd, en vooral denkwerk omdat het slechts 1 app, 1 scherm, 1 knop is. Deze app is daarom sinds de lancering steevast in mijn ‘dock’ terug te vinden, en dat was in 2013 niet anders.

Pythonista — €5,99

Hier zitten we diep in Nerd territory. Het schrijven van python scripts is namelijk niet aan iedereen besteed. Maar de interessante mogelijkheden die dit op iOS bied zijn de moeite.

Binnen de lijntjes van de sandbox die Apple op iOS heeft opgesteld haalt Pythonista het onderste uit de kan van wat automatisatie betreft. Naast een hoop standaard en andere nuttige python modules bevat Pythonista ook enkel iOS specifieke modules die toelaten om binnen scripts gebruik te maken van iOS onderdelen zoals de camera, de gps, iOS herinneringen, … Gecombineerd met url schemes, die ook de basis vormen van het besproken Launch Center Pro, kan je krachtige scripts samenstellen.

Een eenvoudig klein voorbeeld is bijvoorbeeld het QuickReminder script. Dit script combineert Drafts, het url scheme van Pythonista en de herinneringen module om op een snelle manier herinneringen in te plannen. Cool an sich, maar functionaliteit ook te vinden in menig app. Wat dit echter extra interessant maakt, is dat we van deze basis kunnen vertrekken en dit script helemaal kunnen aanpassen naar onze eigen noden. Zo kan je bijvoorbeeld Drafts vervangen door Launch Center Pro en via de lijst input een vast aantal tijdstippen definiëren. Zo heb je je eigen hoogst persoonlijke herinneringen interface.

Meer scripts en ideeën zoals deze vind je in de Pythonista forums of bij iOS automation bloggers zoals macstories.net of macdrifter.com.

Entertainment

Genoeg productieve bezigheden, een beetje vertier mag er natuurlijk ook zijn.

Instacast 4 — Podcast Client - €4,49

Podcasts luisteren is iets wat ik doe tijdens mijn woon-werk verkeer. Het is radio maar dan zonder de rommel. Er is een gratis Podcasts app van Apple zelf die niet slecht is (ooit was dat anders) en dus wel aan te raden is voor de beginnende podcast luisteraar die nog niets wenst te investeren3. Maar mijn voorkeur gaat uit naar Instacast 4. Deze app bied enkele features voor de “groot gebruiker”, die ik dan ook erg veel gebruik: de ‘up next’ lijst, volledig leesbare en klikbare shownotes (extra uitleg en links bij een aflevering), importeren van alleenstaande afleveringen van een podcast reeks zonder te abboneren, etc.

Cut the Rope — €0,89

Vertier in deze ondertussen klassiek geworden puzzel spelletje voor iOS. In Cut the Rope wil een beestje een snoepje eten. Het snoepje naar het beestje krijgen met behulp van Rube Goldberg achtige constructies en interacties is het doel van dit puzzel spel. Hoe verder je geraakt hoe absurder de levels worden. Gedurende de jaren zijn er ook al voldoende levels bijgekomen om je uren zoet te houden, en de prijs van deze game is nog even scherp gebleven. Zijn opvolger Cut the Rope 2 is bovendien onlangs verschenen, dus indien je alle levels al passeerde kan je daar ook terecht.

Pudding Monsters — €0,89

Van dezelfde makers als Cut the Rope, maar recenter van uitgifte datum is Pudding Monsters. Het doel: het samenstellen van kleinere pudding monsters tot een groter pudding monsters, en dit liefst in een welbepaalde configuratie. Hier veel variatie in de soorten pudding monsters die je dient te gebruiken om je grotere monster samen te stellen. Als de levels vorderen worden je monsters groter en groter stilistisch, maar de gameplay blijft gelijk. Net zoals zijn oudere broertje komen er systematisch levels bij.

Bad Piggies — €0,89

Angry Birds is de klassieker, maar Bad Piggies is het recentere broertje dat er niet voor hoeft onder te doen. Hoewel vorig jaar reeds uitgebracht, staat dit spel voor mij toch in de 2013 lijst, niet omwille van spectaculaire updates in dit jaar, maar gewoon omdat ik het pas dit jaar ben beginnen spelen.

Terwijl Angry Birds eerde voor de destructievere bui is (kapot die varkens!) is Bad Piggies daar voor de constructievelingen onder ons. Je bouwt als varken prachtige voertuigen met motoren, propellors, springveren, ballonnen, noem maar op. Je doel is met zo een voertuig de finish te bereiken zonder kleerscheuren van je varken. De physics in dit spel zijn echt super goed uitgewerkt, en je hebt echt het gevoel dat je uitgebreide voertuigen aan het maken bent. In mijn ogen plezieriger dan zijn destructievere tegenhanger.

Apps in huis

Zo zie je dat je wel wat apps in huis kan halen met één enkele kaart, en dan hebben we hier nog geen fantastische gratis apps opgesomd4.

Deze lijst opstellen was een interessante oefening, en ik hoop dit binnen een jaar opnieuw te doen. Ik ben nu al benieuwd wat er in 2014 zal veranderen maar evengoed wat niet. Nieuwe apps, nieuwe updates. Voorspellingen? Daar ga ik me niet aan wagen. Wensen? Ik zou een iOS 7 update van Editorial op prijs stellen, liefst nog met een iPhone versie. Ook hoop ik dat Due 2 er binnenkort aankomt en dus volgend jaar op de lijst mag vertoeven. Het is in elk geval niet slecht gesteld met de kwaliteit van de iOS apps, en elke dag zijn er nieuwe ontdekkingen te doen, dus ben ik er zeker van dat dit ook volgend jaar een boeiende oefening zal zijn.


  1. Zo haalden enkele apps deze lijst niet. Due bijvoorbeeld, ook besproken in mijn iOS GTD artikel, had eigenlijk origineel ook een plaats in deze lijst. Maar Due loopt eigenlijk een beetje achter ten tijde van dit schrijven, aangezien er nog steeds geen iOS7 versie is van uitgekomen. De ontwikkelaar is echter reeds bezig aan Due 2, een nieuwe app die wel iOS7 compatibel zou zijn. Daarnaast zou Editorial (€ 4,49) ook niet misstaan op deze lijst, maar ik wou bewust kiezen voor apps die (ook) op iPhone beschikbaar zijn, en vooralsnog is er spijtig genoeg nog geen iPhone versie van Editorial. 

  2. Tijdelijke promoties niet meegerekend. Verder zijn dit de prijzen ten tijde van publicatie van dit artikel. 

  3. Voor zover je €5 een investering kan noemen natuurlijk… 

  4. Hierover later meer.