December 2015: tagged apps

Een iTunes kaart aan apps — 2015

#apps #ios

Het is ondertussen een traditie geworden, naast de 2013 en de 2014 editie is hier de nieuwe 2015 editie van “een iTunes kaart aan apps”, een selectie van de beste apps van 2015 die je zou kunnen kopen met een enkele iTunes kaart van €25.

De totale prijs van het 2015 pakket apps is €24,95, zoals steeds berekend met de prijzen op het moment van schrijven, dus inclusief eventuele lopende eindejaars-promoties.

Naast productiviteit en entertainment wil ik dit jaar het onderdeel creativiteit toevoegen. De productiviteit, creativiteit of entertainment waarde is de belangrijkste beslissende factor voor een plaatsje in de lijst, maar de prijs speelt natuurlijk ook mee, en waar mogelijk probeer ik de selectie vernieuwend te houden door apps te selecteren die ik noch in geen vorig jaar besprak.

Productiviteit

Due — Reminders, Countdown Timers — €4,99

Al lang prijkt de due app op mijn home scherm, maar door verschillende redenen haalde due de lijst nog niet eerder. Ik was er weliswaar wel al lyrisch over in mijn iOS GTD artikel. Nu mag deze onmisbare app eindelijk prijken op de lijst. De bassifunctionaliteit is simpel maar enorm krachtig: een simpele manier om herinneringen toe te voegen. Herinneringen die je blijven lastigvallen tot je actie onderneemt.

In 2015 werd de app nog wat interessanter door het uitbrengen van de 2.0 versie. Hierbij zit er auto import van iOS herinneringen. Dit zorgt ervoor dat als je er een gepaste lijst voor opzet in iOS herinneringen, en je auto-importeren in Due activeert, je nu via Siri eenvoudig herinneringen aan Due kan toe voegen.

Verder heeft Due ook een uitstekende watchOS app waardoor je écht nooit meer iets hoeft te vergeten. Je mag het alleen niet vergeten in Due te steken.

Drafts 4 - Quickly Capture Notes, Share Anywhere! — €9,99

Sinds zijn originele verschijning op de 2013 lijst is drafts aan versie 4 toe, en is naast de hoeveheid features ook de prijs flink gestegen. Maar toch is deze app een onmisbaar onderdeel van mijn iOS werkwijze in zijn rol als inbox. In 2015 kende deze app bovendien een aantal updates die de status als ideale inbox app alleen maar doen vergroten.

Enerzijds is er de watchOS app met complicatie. Hierdoor kan je heel eenvoudig met een druk op de knop een nieuwe draft dicteren, dit naast de reeds bestaande Siri integratie waarbij je net zoals bij Due door het opstellen van een speciale Reminders lijst ook herinneringen als drafts kan importeren.

Langs de andere kant kent de iPad versie, zoals het een goede platform burger betaamt, nu ondersteuning voor iOS 9 split view. Dit maakt het verwerken van drafts erg handig omdat je ineens een tweede app er naast kan zetten die je kan helpen bij het verwerken van je draft.

Creativiteit

Graphic - vector illustration and design — €2,99

Vector tekeningen maken en bewerken op een iOS toestel. De recent door Autodesk overgekochte Graphic maakt het mogelijk en dat voor een lage prijs. Nieuwe vector tekeningen maken of het aanpassen van bestaande en ondersteuning voor zelf te installeren lettertypes, zijn slechts enkele van de features die er voor zorgen dat je met deze app je creatieve projecten ook mobiel kan uitwerken.

De touch interface geeft natuurlijk onmiddellijke feedback, maar preciesie laat wat ten wensen over. De nieuwe iPad pro en zijn Apple pencil zouden hier natuurlijk soelaas kunnen bieden, maar ook zonder deze prijzige gadgets is er al veel te bereiken met deze app.

Enige minpunt is dat het geen universele app is en dat Graphic voor iPad met €8,99 iets prijziger is.

Pixelmator — €4,99

De bitmap beeldbewerkings tegenhanger van Graphic is Pixelmator. Meerdere lagen, vele effecten en tools maken deze editor een must voor mobiele creaties die verder gaan dan wat filtertjes loslaten. Met een krachtige retouch en clone tool kan je vollenbak photoshoppen, of beter dus pixelmatorren.

Spijtig genoeg is er geen ingebouwde ondersteuning voor eigen fonts, maar deze kan je er na een export dan in Graphic nog wel tegenaan gooien om zo je grafische projecten volledig mobiel te finaliseren.

Entertainment

Alto’s Adventure — €2,99

Eindeloos skiën. Perfect in de sfeer voor de kerstvakantie. O ja, en er zijn ook lama’s.

PAC-MAN 256 - Endless Arcade Maze — gratis

Een aangename nieuwe kijk op de oude klassieker, van de makers van Crossy Road.