Catan Scenario’s

Scenario’s voor het wonderlijke bordspel De Kolonisten van Catan, die ik vertaalde of zelf creëerde.

Atlantis

Catan staat een grote catastrofe te wachten. De zeespiegel stijgt en vroeg of laat zullen er regio’s overspoeld worden, waarbij de kustlandschappen er natuurlijk het eerste aan zullen geloven. Zo schuift de kustlijn dichter naar het binnenland en worden nieuwe kustlandschappen bedreigd.

Download Atlantis

Het scenario ‘Atlantis’ verscheen in een eerste versie in Die Siedler von Catan: Das Buch zum Spielen, en later geüpdate in het naar dit scenario vernoemde Atlantis: Szenarien & Varianten zu Die Siedler von Catan. Dit is een eigen vertaling van deze laatste versie.

Kooplieden & Barbaren XXL

Een nieuw eiland werd ontdekt in de archipel van Catan. Machtige rivieren rijk aan goud lopen door de vruchtbare akkers en weilanden. De kusten van het eiland en een machtig meer wemelen van de vis. Het duurt niet lang vooraleer het eiland gekoloniseerd wordt. De eerste dorpen en steden worden in het binnenland van het eiland opgericht. Er start een tijd van welvaart en voorspoed. Om het belang van het nieuwe eiland te versterken wordt in het westen een machtig kasteel gebouwd. Daarvoor zijn er dringend marmer en glas nodig, die moet echter moeizaam uit de groeve, gelegen aan de oostelijke oever, en vanuit de ver gelegen glasblazerij over het hele eiland worden getransporteerd. Snel bouwen de eilandbewoners wegen en bruggen om het vervoer te versnellen en het symbool van hun macht zo snel mogelijk af te werken.

Zodra het nieuws over de nieuwe rijkdom en voorspoed zich verspreidde, zo snel zijn ook struikrovers naar het eiland gekomen, die proberen hun aandeel te bekomen op de wegen en straten van het eiland en daarmee belemmeren ze de voortgang van de bouw van het paleis. Welke kolonist waagt zich aan deze uitdaging om zo vol trots de macht van het eiland te vergroten.

Download Kooplieden & Barbaren XXL

Dit scenario is een vertaling van het door Grzegorz Kobiela uitgewerkte combinatie-scenario van de op zichzelf staande scenario’s ‘Vissen’, ‘Rivieren’ en ‘Kooplieden & Barbaren’ uit de uitbreiding ‘Kooplieden & Barbaren’.

Steden, Ridders & Barbaren

De ridders van Catan krijgen het moeilijk, de Barbaren proberen de kust van Catan met alle macht te veroveren. Slagen de kolonisten van Catan er in om ondanks deze barbaarse invallen toch prachtige metropolen op te richten?

Download Steden, Ridders & Barbaren

Dit scenario is een vertaling van een door Sebastian Rapp en Klaus Teuber uitgewerkte combinatie-scenario van de uitbreiding ‘Steden en Ridders’ en het scenario ‘Kooplieden & Barbaren’ uit de uitbreiding ‘Kooplieden & Barbaren’.

KantoorCatan

Het leven op kantoor kan soms een sleur zijn. En die koffiepauzes om de zoveel tijd kunnen wel een beetje helpen maar koffie alleen is vaak niet genoeg. Niets beter dan een goed spelletje om de hersencellen zowel te relaxen als te stimuleren! En dan bedoelen we natuurlijk niet mijnenveger of patience. Neen, weg van dat scherm! Je hebt wat licht fysieke en tactiele activiteiten nodig: ziehier KantoorCatan.

In ieder kantoor hangt waarschijnlijk wel een prikbord. Op dat prikbord hangen hoogst waarschijnlijk de meest mundane mededelingen en onnodige aankondigingen. Gedaan hiermee! Verover snel een plaatsje op dit prikbord voor het spelbord voor de wondere wereld van KantoorCatan.

Download KantoorCatan

KantoorCatan is een Kolonisten van Catan variant, die ik zelf creëerde, samen met enkele vrienden en collega’s. Het idee voor het resource management met draaischijven is overgenomen uit Wegwerpcatan, maar aangepast voor deze variant.

Nederland in Nood

De Kolonisten van Nederland dromen ervan hun land naar het westen toe te vergroten, om meer grondstoffen te ontginnen en plaats voor nieuwe nederzettingen te bekomen, totdat het aansluit op het Britse eiland. Echter worden ze hierbij bedreigd door overstromingen van kustgebieden.

Dijken aan de kust en in het binnenland beschermen tegen overstromingen, terwijl dijken in de zee opgericht worden om nieuw land te winnen. Gelukkig dat er in het oosten grote gebieden met leem-heuvels die de nodige grondstoffen aanleveren die nodig zijn voor deze dijkbouw.

Download Nederland in Nood (Coming Soon)

Dit scenario is een vertaling van het door fans gecreëerde scenario ‘Holland in Not’.