Sinds 2020 zitten solo bordspellen in de lift, en het lijkt erop dat we nog niet aan de bovenste verdieping zitten. Vandaar na de 2024 Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers en de 2024 Top 5 bordspellen voor 2 spelers, ook deze lijst voor de solospeler.
We beschouwen hierbij zowel specifiek pure solospellen als spellen met een officiële1 solomodus.
Eervolle vermeldingen
Flamme Rouge & Heat: Pedal to the Metal

Deze twee toppers prijkten ook al in de 2024 Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers respectievelijk op nummer 2 en 3, maar verdienen hier zeker een eervolle vermelding.
Flamme Rouge brengt de spanning van een wielerwedstrijd naar je tafel met een briljant deckbuilding-systeem. Het draait om het slim beheren van je kaarten en energie om je renners door het parcours te sturen. De solomodus, beschikbaar met de Peloton-uitbreiding, biedt de uitdaging om tegen virtuele tegenstanders te rijden, waarbij je je strategie telkens moet aanpassen om te winnen. De dynamiek van het spel, zoals het balanceren van snelheid en uitputting, blijft ook in de solomodus je boeien en zorgt voor herhaalde speelsessies.
Heat: Pedal to the Metal is dan weer een opwindend autoracespel waarin je je snelheid en risico moet afwegen om als eerste de finish te bereiken. De solomodus, inbegrepen in het basisspel, biedt een spannende ervaring met simpele maar interessante en in moeilijkheid aanpasbare automata-tegenstanders. Deze zijn bovendien ook aan te raden met 2 spelers om meer racegevoel in het spel te brengen.
Railroad Ink Challenge: Natuurgroene Versie

In Railroad Ink Challenge: Natuurgroene Versie teken je je spoorlijnen en verbind je wegen om de efficiëntste routes te creëren, met extra uitdagingen in de vorm van natuurdoelen. De solomodus biedt een geweldige oefening in plannen en puzzelen, waarbij je moet proberen zoveel mogelijk verbindingen te maken binnen de beperkte ruimte van je bord. De speelsessies zijn snel, maar vol strategische keuzes die het spel interessant en uitdagend maken.
Het natuurthema van deze specifieke versie biedt met al twee inbegrepen uitbreidingen een verfrissende twist. De Bos-uitbreiding laat je prachtige, aaneengesloten bossen creëren die bonuspunten opleveren. Hoe groter en beter verbonden je bos is, hoe meer punten je scoort aan het einde van het spel. De Wandelpad-uitbreiding voegt een parallel netwerk toe waarmee je stations via schilderachtige wandelroutes kunt verbinden. Deze paden lopen via de hoeken van vakjes en bieden unieke scoringsmogelijkheden, waardoor je bord een droom van menig wandelaar wordt.
Voor nog meer variatie zijn er dan nog tal van andere uitbreidingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Futuristic-uitbreiding met Super Connections, wilde routes die snel grote netwerken verbinden en City Building, waarbij je met grondstoffen gebouwen kunt maken voor extra punten, of de Creepy-uitbreiding, waarin mysterieuze portalen en magische effecten je planning op z’n kop zetten. Deze extra modules maken elk potje fris en uniek, voor veel puzzelplezier voor een spel dat in mijn ogen solo meer tot zijn recht komt dan multiplayer.
Star Wars: The Deckbuilding Game
Star Wars: The Deckbuilding Game brengt het iconische conflict tussen de Rebellen en het Keizerrijk tot leven in een elegant en snel kaartspel. Als speler bouw je je deck op door iconische schepen, personages en upgrades te rekruteren, terwijl je probeert de basis van je tegenstander te vernietigen. Het spel biedt een perfecte mix van strategische diepgang en thematische flair, met duidelijke invloeden van klassieke deckbuilders, maar in een veel gestroomlijnder formaat.
Er is geen officiële solomodus beschikbaar, vandaar slechts de eervolle vermelding, maar er is een uitstekende onofficiële solomodus van AzureDeath beschikbaar, die kwalitatief gelijk is aan menig officieel verschenen modus. Deze is zeer beperkt qua nodige componenten, dus makkelijk te knutselen, maar de solo-ervaring is top.
Ondertussen is ook Star Wars: The Deckbuilding Game – Clone Wars Edition uitgekomen, en ook hier is al meteen eenzelfde kwaliteit solomodus voor beschikbaar, dus deze prijkt ook al op mijn verlanglijst voor 2025.
Top 5
En nu over naar het echte werk, de top 5.
Nummer 5. 7 Wonders Duel
7 Wonders Duel, de nummer 1 van de 2024 Top 5 bordspellen voor 2 spelers, heeft een officiële print-and-play solomodus van topkwaliteit. Het is wel wat knutselwerk, maar alles sluit perfect aan bij de componenten van het spel en past netjes bij in de doos. Als solospeler kun je tegen verschillende tegenstanders “leaders” spelen, met elk hun eigen speelstijl, wat de ervaring uitdagend en afwisselend maakt out of the box. Deze leaders zijn sterk, maar doordat hun acties tot op een zekere hoogte voorspelbaar zijn, kun je iets meer vooruit plannen dan tegen een gewone tegenspeler. Er is slechts een officiële solovariant voor het basisspel, maar de community heeft zijn best gedaan om hier ook variaties te voorzien voor de uitbreidingen.
Nummer 4. Imperial Settlers
Imperial Settlers is een op kaarten gebaseerd strategisch spel waarin spelers een beschaving opbouwen door gebouwen te construeren, handel te drijven en gebieden te veroveren. De kern van het spel draait om slim kaartmanagement: elke ronde trek je kaarten die je kunt gebruiken om je rijk uit te breiden, grondstoffen te verzamelen of acties uit te voeren. Balans is essentieel, want je moet je grondstoffen verstandig verdelen tussen directe voordelen en langetermijnopbouw.
De verschillende facties van het basisspel – de Romeinen, Barbaren, Japanners en Egyptenaren – bieden elk unieke eigenschappen en speelstijlen, wat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid. Zo richt de ene factie zich meer op agressieve expansie, terwijl een andere gespecialiseerd is in efficiënte productie.
De solomodus biedt een dynamische uitdaging. Je speelt tegen een virtuele tegenstander die via een deck willekeurige hinderkaarten activeert, zoals het blokkeren van grondstoffen of het vernietigen van een gebouw. Tegelijkertijd daag je jezelf uit om een bepaald aantal overwinningspunten te behalen, afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad. Elke beslissing voelt belangrijk, omdat je continu moet plannen hoe je jouw economie optimaliseert en tegelijkertijd flexibel genoeg blijft om onverwachte gebeurtenissen het hoofd te bieden.
Imperial Settlers beschikt ook over verschillende uitbreidingen die andere facties toevoegen, zoals de Atlanteans, die geavanceerde technologieën gebruiken maar ook met beperkte grondstoffen werken, of de Amazons, die sterk afhankelijk zijn van het hergebruiken van kaarten. Deze voegen telkens ook solospecifieke kaarten toe.
Dankzij de variatie in facties en de slimme solo-opzet blijft Imperial Settlers interessant. Een must-play voor liefhebbers van strategische kaartspellen!
Daarnaast is er ook nog Imperial Settlers: Empires of the North, een standalone variant op Imperial Settlers die de kernmechanismen behoudt maar een frisse draai geeft aan de gameplay. Spelers leiden Viking-clans met unieke eigenschappen en bouwen hun rijk op door actiepunten te besteden aan het ontwikkelen van hun economie, het ontdekken van nieuwe eilanden en het voeren van expedities. Het spel introduceert een innovatief actiewiel waarmee spelers hun beurten efficiënt moeten plannen. De asymmetrie tussen de clans biedt veel herspeelbaarheid, en de solomodus voegt uitdagende scenario’s toe waarin je moet concurreren tegen een virtuele tegenstander. Ik speelde het nog niet genoeg om de Imperial Settlers van de top 5 te stoten, maar wie weet wat 2025 brengt.
Nummer 3. Palm Island
Palm Island is een compact, solo deckbuilding-spel dat je letterlijk in de palm van je hand speelt. Het unieke formaat maakt het mogelijk om overal te spelen, zonder dat je een tafel nodig hebt. In het spel gebruik je een deck van 17 kaarten, dat je door slim draaien en roteren transformeert om je eiland op te bouwen, grondstoffen te beheren en vooruitgang te boeken.
Elke kaart beschikt over verschillende “states” door te draaien en roteren, en de keuzes die je maakt bepalen of je kaarten opslaat voor toekomstige acties, omzet in grondstoffen of verder verbetert om krachtigere effecten vrij te spelen. Het is wederom een voortdurende balans tussen direct rendement en langetermijnplanning, maar op zo’n manier dat het verrassend veel strategische diepgang biedt voor een spel van deze compacte omvang.
De basis is al uitdagend genoeg, maar heb je nog meer variatie nodig, dan zijn er verschillende doelen, prestatiekaarten en uitdagingen die je kunt toevoegen aan je sessies, evenals de mogelijkheid om met een tijdslimiet of een hogere moeilijkheidsgraad te spelen. Hoewel het primair een solospel is, bevat Palm Island ook een coöperatieve en competitieve variant voor twee spelers, wat de herspeelbaarheid verder vergroot.
Nummer 2. Witchcraft!

In Witchcraft!, een puur solo drafting- en handmanagementspel, leid je een coven van heksen in een fantasiewereld waar magie en monsters realiteit zijn. Het spel bouwt voort op het verborgen/onthuld mechanisme van Resist!, waarbij je beslist wanneer je sterkere magie inzet om uitdagingen te overwinnen, met het risico jezelf bloot te stellen aan de dorpsbewoners en gevangengenomen te worden wegens hekserij.
Je doel is om missies te voltooien en vijanden te verslaan, terwijl je probeert de dorpsbewoners te overtuigen dat magie niet kwaadaardig is en hen beschermt. Drie juryleden zullen over je lot beslissen, en hun overtuiging is sterk. Kun je hen overtuigen, of zal het kwaad jou en het dorp overmeesteren? Daarnaast is er ook een campagnemodus (mijn favoriet) waar je telkens specifiekere doelen moet halen. Doordat je die weet, ben je beter in staat om tijdens de draftingfase net die heksen te kiezen die je daarbij zouden kunnen helpen. De charme van het spel ligt in de mix van strategie en de magische thematiek, die het zeer meeslepend maakt. Kortom een topper!
Nummer 1. Final Girl

Final Girl is een puur solospel dat je in de huid plaatst van de ‘final girl’ uit een slasher-film. Het biedt een spannende en intense ervaring waarbij je het opneemt tegen een moordenaar en probeert te overleven. Het spel is doordrenkt van thematische elementen die je het gevoel geven dat je een film speelt, waarbij de keuzes die je maakt bepalend zijn voor je lot. Hoewel er veel willekeurige elementen in het spel zitten, is het niet zonder strategie; deze bestaat vooral uit doordacht risicobeheer door de juiste kaarten op het juiste moment te spelen.
Er zijn verschillende scenario’s beschikbaar, elk met een unieke setting en uitdagingen. In het scenario Camp Happy Trails bijvoorbeeld ben je de laatste overlevende op een zomerkamp, waar Hans de Slager het op je heeft gemunt. In Into the Void, geïnspireerd door de sciencefictionfilm Alien, bevind je je dan weer op een ruimteschip en moet je zien te overleven tegen de Evomorph. En in A Knock at the Door probeer je in een afgelegen boshut te ontsnappen aan de Intruders, een groep moordenaars die het op je hebben voorzien.
Door de verschillende scenario’s en moordenaars, die allemaal gecombineerd kunnen worden, is elke sessie uniek, waardoor het een topkeuze is voor solospelers die op zoek zijn naar een portie thematische spanning.
We zetten onze serie lijstjes voort, met na de 2024 Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers, nu de toppers voor 2 spelers. Aan twee speler “Duel” spellen geen gebrek dit jaar, zoals ik ook al vermeldde in Catan Did It First?, maar net zoals bij de vorige lijst, is dit geen parade van nieuwigheden. Deze nieuwe knakkers moeten, àls ik ze dit jaar al speelde, het afleggen tegen de klassiekers in het genre.
Eervolle vermeldingen
Ook nu weer starten we met enkele eervolle vermeldingen.
Air, Land & Sea
Air, Land & Sea is een super compact kaartspel met militaire thema’s waarbij spelers strijden om drie verschillende slagvelden te domineren. Ik ben niet noodzakelijk fan van een militair thema, en van deze klassieker is er ook een iets vrolijkere uitgave met diertjes: Air, Land, and Sea: Critters at War die dit wat meer verdoezelt. Maar wat me aanspreekt is dat dit eigenlijk een steengoed abstract 2 spelers spel is, waar tactische beslissingen en bluf een grote rol spelen, om zo een toegankelijk maar tegelijk ook diep spel te creëren.
Raptor
Raptor is een asymmetrisch spel waarin wetenschappers het opnemen tegen een moeder raptor en haar jongen. Spelers gebruiken kaarten strategisch om hun doelen te bereiken in dit kat-en-muis spel. De prachtige illustraties van Vincent Dutrait brengen de setting tot leven met dynamische poses van de raptors en gedetailleerde weergaves van de wetenschappers en hun uitrusting. Verder zitten er ook toffe miniatures in die op dit artwork aansluiten. Qua spelbeleving doet het een beetje denken aan een mix tussen de positionele play van Unmatched en het kaartspel van Undaunted (over beiden later meer), maar toch uniek genoeg om een eervolle vermelding te verdienen.
Fugitive
Nog een andere asymmetrische topper, is het spel Fugitive. Hierin probeert één speler als voortvluchtige te ontsnappen, terwijl de andere speler als marshal de achtervolging inzet om de voortvluchtige te vangen voordat deze ontsnapt. Het spel combineert elementen van deductie en bluffen, waarbij spelers strategisch kaarten spelen en raden om hun doelen te bereiken. Het spel speelt enorm vlot en als je dan toch gepakt wordt kan je niet wachten om nog eens te ontsnappen of om zelf eens de jacht in te zetten.
Kluster Duo & Klask: magisch-magnetisch
Bij de 2024 Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers vermeldde ik reeds de oudere broer Kluster, een magnetisch abstract spel waarbij spelers beurtelings magneten plaatsen. Kluster Duo is, zoals de naam doet vermoeden, de twee speler versie van Kluster. Kluster Duo werkt met een ander krachtigere soort magneten dan zijn meer spelers broer, wat het toch iets anders doet spelen (en als bonus voor als je ook de andere versie hebt, zitten er regels bij om ze te combineren). Voor mij zit er iets inherents magisch (magnetisch?) aan Kluster en Kluster Duo wat me er toe leidt dit telkens tijdens de feestdagen weer boven te halen, net zoals die andere magnetische klassieker KLASK.
KLASK is een snel en verslavend spel dat zich het beste omschrijft als een combinatie van airhockey en tafelvoetbal, maar dan met magneten. Twee spelers besturen in KLASK magnetische speelstukken onder hun speelbord om een klein balletje in het doel van de tegenstander te krijgen maar worden hier door magnetische obstakels gehinderd.
Wat zowel KLASK als Kluster (Duo) bijzonder maakt, is de manier waarop de magneten het spel beïnvloeden en onverwachte wendingen creëren, wat elke potje uniek maakt. Het is dan ook geen verrassing dat deze spellen favorieten blijven, en ik denk dat deze niet mis kunnen gaan als geschenk voor eender wie.
Top 5
Nummer 5. Undaunted: Normandy

Lange tijd heb ik dit spel links laten liggen omdat ik nu eenmaal niets heb met oorlog als thema. Een oorlog is het absoluut in Undaunted: Normandy. Het is een deck-building oorlogsspel dat de WWII invasie van Normandië simuleert. Spelers leiden Amerikaanse of Duitse troepen, bouwen hun deck op en vechten voor controle over het slagveld.
Ondanks het thema zijn er echter een aantal zaken die dit tot een steengoed spel maken. Het spel combineert namelijk deckbuilding met gebiedscontrole op een modulair bord, allemaal elementen die me aanspreken.
Spelers gebruiken kaarten om hun troepen te activeren, nieuwe eenheden te rekruteren, of tactische acties uit te voeren, zoals schieten of bewegen over het slagveld. De balans tussen het kiezen van initiatief en de daarbij horende opoffering, het opbouwen van je deck en het slim positioneren van je eenheden op het bord vereist strategie. Maar daarnaast introduceert het spel een spannend element van onzekerheid: de kaarten die je trekt, bepalen welke troepen beschikbaar zijn, en kunnen bovendien uit je hand verwijderd worden door aanvallen van je tegenstander. Dat maakt elke beurt onvoorspelbaar en dwingt je tot flexibel plannen, en plaatst dit spel in de tactische eerder dan strategische hoek, die mij meer aanspreekt.
Oorlog is niet mijn favoriete thema, maar het is ook geschiedenis, en deze thematiek wordt versterkt door scenario’s die historische veldslagen naspelen, met specifieke doelen en uitdagingen voor beide spelers, wat het tot een verrassend elegante en meeslepende ervaring maakt.
Nummer 4. The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth

Ik zal meteen in huisvallen met een verklap alarm1, dit is het enige 2024 spel op deze lijst. Maar hoe kan het ook anders dan dat één van de top spellen van 2024, nota bene van een van mijn favoriete designers (Bruno Cathala) én met heel wat 7 Wonders Duel DNA én met een Lord of the Rings thema én met Vincent Dutrait artwork op deze lijst terecht zou komen. Echter niet op nummer 1? Daarover later meer, maar moest het enkel over 2024 spellen gaan, dan had die daar zeker geprijkt.
The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth, is een strategisch kaartspel waarin één speler het Goede verdedigt terwijl de ander Sauron’s legers leidt. De gevechten en locaties uit de boeken komen tot leven via handmanagement en gebiedscontrole. Het prachtige Vincent Dutrait artwork, soms zelfs doorlopend op de kaarten, vangt de sfeer van Midden-aarde op prachtige wijze en tilt de spelbeleving naar een hoger niveau. Kortom je kan niet missen met deze titel.
Nummer 3. Mindbug: First Contact

Een soort van Magic the Gathering achtige battle met een unieke twist en dat alles in een paar kaarten en een korte speeltijd. What’s not to love? Mindbug is een snel kaartspel waarbij spelers elkaars krachtige wezens kunnen overnemen door middel van “mindbugs”. Deze twist maakt dit een tactisch spel met veel interactie en verrassende wendingen.
De basis set is al goed voor menig variatie doordat je telkens maar een deel van de kaarten gebruikt, maar ondertussen zijn er ook twee standalone uitbreidingen. Beyond Evolution introduceert het Evolve-effect, waarmee bepaalde kaarten door een evolutielijn van drie stadia kunnen gaan, waarbij de vaardigheden van de wezens veranderen. Beyond Eternity brengt de Boost-vaardigheid in het spel, waarmee je kaarten uit je graf kunt gebruiken om je wezens een krachtboost te geven. Daarnaast kunnen sommige kaarten effecten hebben wanneer ze in de discard liggen, wat extra strategische mogelijkheden biedt. Combineer dit alles met een portie humor en leuke artwork en je hebt dus een top spel.
Nummer 2. Unmatched: Cobble & Fog

Unmatched werd in zijn collaboratieve Adventures vorm al vermeld in de 2024 Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers. Maar hier hebben we het dus over de competitieve variant voor twee spelers. Unmatched is een gevechtskaartspel waarin iconische personages, in deze specifiek vermelde versie Dracula, Sherlock Holmes, Jekyll & Hyde en de Onzichtbare Man, het tegen elkaar opnemen met unieke decks en speciale krachten. Elke personage is uniek. Zo draait Dracula’s deck om het manipuleren van zijn tegenstanders via angst-effecten, het strategisch positioneren van zijn minions, en het gebruiken van zijn vampierische krachten om controle over het gevecht te houden, terwijl Sherlock Holmes excelleert in het voorspellen en counteren van de tegenstander’s acties. Jekyll & Hyde kan transformeren tussen twee vormen met verschillende eigenschappen, en De Onzichtbare Man maakt gebruik van stealth en misleiding.
Bij Unmatched is positie op het bord een belangrijk spelelement en elke set heeft dan ook zijn unieke settings. In Unmatched: Cobble & Fog wordt gespeeld op een van de twee atmosferische borden: Soho met zijn nauwe straatjes en verstopplaatsen, of Baskerville Manor met zijn open ruimtes en strategische choke points.
Unmatched: Cobble & Fog is een uitgebreide set met al 4 interessante personages, in een voor mij persoonlijk aantrekkelijke setting. Maar de sterkte van Unmatched is dat je alle sets kan combineren, en er zijn er ondertussen al een pak verschenen. En zo kan je dus ook Spider-Man het laten opnemen tegen Dracula indien gewenst. Kortom je bent wel even zoet met Unmatched.
Nummer 1. 7 Wonders Duel

Misschien een verrassing dat deze klassieker hier prijkt en niet zijn “vervanger” The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth. Maar in mijn ogen is het dan ook geen vervanger. Er zijn namelijk een paar zaken waar voor mij 7 Wonders Duel toch nog een streepje voorheeft op de nieuwere telg. 7 Wonders Duel is een tactisch kaartdrafting spel waarbij spelers een beschaving opbouwen via grondstoffen, gebouwen en wonderen. Je kunt winnen door militaire dominantie, wetenschappelijke vooruitgang of overwinningspunten. De grondstoffen en handel van 7 Wonders Duel is belangrijker dan de “niet echt grondstoffen” van The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth waar alles makkelijker met munten kan worden afgekocht. Dit leunt wat meer aan bij zijn grote broer 7 Wonders en spreekt me iets meer aan. En dan het feit dat 7 Wonders Duel al een oudere rakker is, maakt dat deze twee uitbreidingen heeft. De Agora uitbreiding voegt een nieuw senaat mechanisme toe met invloedrijke politici en complotten, terwijl Pantheon mythologische krachten en goddelijke gunsten introduceert die je strategie kunnen versterken. Die voegen de nodige diepgang en variatie toe, terwijl ze vasthouden aan de solide basis. Dat maakt dat 7 Wonders Duel net een streepje voor heeft op dit moment. Maar wie weet wat meer potjes en 2025 brengt.
Iets nieuws dit jaar. Eindejaar is de tijd voor lijstjes. Ikzelf doe hier ook al sinds 2013 aan mee met de App Store-kaart aan apps. Dit jaar doe ik er eens een schepje bovenop en trakteer ik je op maar liefst 3 top 5-lijstjes met telkens een aantal eervolle vermeldingen. Het zullen allemaal bordspellen-tops zijn met spellen die ik in het afgelopen jaar speelde. Dit zijn dus niet noodzakelijk enkel de nieuwste spellen, maar dus ook klassiekers. De eerste is een top 5 van spellen voor 3 of meer spelers, dan volgt er nog een top 5 tweepersoonsspellen en om finaal af te ronden de top 5 solospellen.
Eervolle vermeldingen
We starten met enkele eervolle vermeldingen die net buiten de top 5 vielen.
7 Wonders: Architects
De 7 Wonders-reeks is al langer een favoriet van mij, en in 7 Wonders: Architects vind je een frisse en gestroomlijnde versie van het bekende 7 Wonders-spel, ideaal voor gezinnen met jongere spelers. Iedereen probeert als eerste hun wereldwonder te voltooien door kaarten te kiezen die grondstoffen, wetenschap, militaire macht of punten opleveren. Het spelmechanisme van deze light versie is super toegankelijk, met duidelijke iconografie en eenvoudige keuzes. Het artwork is helder en kleurrijk, en de wonderen zelf zijn prachtig uitgewerkt in grote, tastbare onderdelen die je stap voor stap opbouwt. De mechanieken bieden ook een prachtige opstap als je dan later met dezelfde groep de grotere broer wilt aansnijden. Maar als je daar nog niet klaar voor bent, kwam begin dit jaar 7 Wonders Architects: Medals uit. Deze voegt medailles toe die spelers belonen voor het behalen van specifieke doelen. Daarnaast ook twee nieuwe Wonderen: het Colosseum van Rome en de Ziggurat van Ur, evenals extra voortgangsfiches. Kortom, leuke extra’s voor meer variatie en spelplezier zonder veel extra complexiteit.
Kluster
Kluster is een eenvoudig maar geniaal behendigheidsspel dat gebruikmaakt van magneten. Spelers proberen om beurten hun magneten in een afgebakend gebied te plaatsen, zonder dat deze aan andere magneten blijven plakken. De spanning stijgt naarmate het gebied voller wordt en de magneten onvoorspelbaar reageren. De fysieke aantrekkingskracht van de magneten en de strakke maar elegante vormgeving van dit compacte spel alsook de supersimpele regels maken dit een topper, zeker tijdens de feestdagen, en daarom het vermelden waard.
Unmatched Adventures: Tales to Amaze
Unmatched is zeker een van mijn favoriete spellen maar komt vooral tot zijn recht met 2 spelers (daarover later meer). Maar wanneer het wel tot zijn recht komt met meer spelers is in het eind 2023 uitgekomen Unmatched Adventures. Hierin wordt het Unmatched-systeem naar een coöperatieve setting gebracht, waarin spelers hun helden tegen monsterlijke vijanden laten strijden. Met unieke decks voor elke held en vijand blijft het spel trouw aan de kern van strategisch kaartenbeheer en tactische gevechten. Het pulp-thema van deze specifieke, met kleurrijke strips als inspiratiebron, geeft het spel een speelse sfeer vol actie en humor. Het sterke aan Unmatched is dat je ook andere Unmatched-helden de strijd kunt laten voeren als je daarover beschikt, of andersom deze de strijd tegen elkaar of andere kunt laten aangaan. Ik kijk in ieder geval ook al reikhalzend uit naar het vervolg in de reeks met niemand minder dan de Teenage Mutant Ninja Turtles.
Top 5
Laten we nu overgaan tot het echte werk en in omgekeerde volgorde toewerken naar mijn nummer één voor 2024.
Nummer 5. Splendor
Op nummer 5 vinden we Splendor terug. Deze klassieker in het genre van engine-building, uitgekomen in 2014, blijft gewoon goed. Het spel draait om het verzamelen van edelstenen om prestigieuze kaarten te kopen, waarmee je jouw engine langzaam maar zeker opbouwt. Elke kaart die je toevoegt, levert voordelen zoals extra grondstoffen of directe punten, waardoor je strategie steeds krachtiger wordt. Die opbouw zorgt voor een bevredigende flow van kleine acties die uiteindelijk leiden tot, hopelijk, de overwinning.
De strakke mechanieken maken het spel toegankelijk voor nieuwe spelers, terwijl de strategische diepgang toch nog doorgewinterde spelers kan boeien en de inbegrepen pokerchips als spelelement op iedereen wel een zekere aantrekkingskracht hebben. Met de nieuwe editie van Splendor heeft het spel een frisse look gekregen, met opgefrist artwork; het moment om deze klassieker in huis te halen mocht je er nog niet over beschikken.
Ook de Duel-versie, een uitstekende variant voor twee spelers, is een topper, maar niet voor deze lijst 🙂.
Nummer 4. Little Town
Little Town uit 2019 is een pak minder bekend dan Splendor. Toch is het een van mijn favoriete worker-placementspellen. In tegenstelling tot vele andere worker-placementspellen waarbij de plaatsen waar je een worker kunt zetten vastliggen en er vooral een blokkerend effect speelt, worden de worker-placementplekken in Little Town door de spelers zelf gebouwd in de vorm van een dorp.
In Little Town gaan de spelers dus samen een dorp opbouwen door grondstoffen te verzamelen en gebouwen te bouwen die nieuwe acties of voordelen bieden. De kracht van het spel zit in de interactie: spelers profiteren vaak van elkaars gebouwen, wat leidt tot slimme keuzes en soms subtiele samenwerking. Het artwork is schattig en kleurrijk, met een frisse stijl die de eenvoud van het spel goed weerspiegelt.
Met de uitbreiding Little Town Artisans uit 2023 wordt het spel wat dynamischer. Deze voegt nieuwe gebouwen toe, samen met een systeem van ambachtslieden die spelers inzetten om specifieke grondstoffen efficiënter te kunnen gebruiken. Het spel wordt daarmee wel iets complexer en verhoogt de speelduur, maar het opent wel extra strategieën zonder écht overdadig te worden.
Nummer 3. Heat: Pedal to the Metal
De topper van 2 jaar geleden, Heat, weet de spanning van een autorace in een bordspel te vangen door een innovatief handmanagementsysteem. Spelers balanceren snelheid, slipstream en het risico van oververhitting om hun wagen als eerste over de finish te krijgen. De kaarten en het bord zijn prachtig ontworpen in een retrostijl die nostalgie oproept naar klassieke racefilms en -posters.
Een van de grootste troeven van Heat is de modulariteit, die zorgt voor enorme variatie en herspeelbaarheid. Het basisspel bevat verschillende modules, zoals het weer en de kampioenschapsmodus, die elk een unieke laag strategie toevoegen. Zo kan de weersmodule omstandigheden zoals regen introduceren, waardoor de grip op de baan verandert en spelers gedwongen worden om hun snelheid en strategie aan te passen. De kampioenschapsmodus laat spelers dan weer meerdere races spelen in een seizoensformaat, compleet met upgrades voor hun wagens tussen de races door. Deze modules maken het spel flexibel, zodat het zowel toegankelijk blijft voor beginners als uitdagend genoeg is voor doorgewinterde racers.
De in 2024 uitgekomen uitbreiding Heavy Rain voegt nog meer variatie toe aan het spel. Deze uitbreiding introduceert onder andere een nieuwe bestuurder met bijbehorende componenten in oranje, wat het aantal spelers verhoogt tot zeven. Daarnaast komen er twee nieuwe spelborden bij: Japan en Mexico, met in Japan ondergelopen secties op het circuit, waarbij je extra hitte moet spenderen om terug te schakelen, wat de druk verhoogt bij het navigeren door deze uitdagende stukken. En ook nog extra zijn nieuwe upgradekaarten, en worden er meer hitte-, stress-, kampioenschaps-, sponsor- en evenementenkaarten toegevoegd.
Kortom, extra spelmateriaal genoeg voor menig spelavond.
Nummer 2. Flamme Rouge
Flamme Rouge uit 2016 is van dezelfde makers als Heat en deelt veel van het DNA als het gaat om het managen van kaarten en het balanceren van risico’s. In beide spellen moet je slim omgaan met je beschikbare middelen, of het nu gaat om snelheid of energie. Net zoals in Heat is het belangrijk om een langetermijnstrategie te ontwikkelen terwijl je de kortetermijnkeuzes maakt via een gelijkaardig handmanagementsysteem. In tegenstelling tot de auto’s van Heat, brengt Flamme Rouge het gevoel van een wielerwedstrijd naar de tafel door het management van uitputtingskaarten en positie van je twee rijders waar er naar windschaduw wordt gekeken. Het artwork is strak en stijlvol, met een vleugje vintage dat past bij de wielrensfeer. Het spel is makkelijk te leren, maar biedt voldoende uitdaging om je tactieken steeds te verbeteren.
De recent uitgekomen uitbreiding Grand Tour introduceert meerdaagse campagnes, variërend van korte 3-etappe Tours tot volledige 21-etappe Grand Tours, alsook nieuwe baantegels, speciale etappes en specialistische renners die je deck kunnen aanpassen. Deze staat nog op mijn lijst, en heb ik dus nog niet gespeeld, maar zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Flamme Rouge volgend jaar wederom een plekje zal innemen in deze top.
Nummer 1. De Zoektocht naar El Dorado
Ik weet niet of het iets wil zeggen maar net zoals de vorige 2 spellen is ook de nummer één dit jaar een racespel. Zij het hier wel een iets minder formele race, maar desalniettemin wint diegene die als eerste El Dorado bereikt.
In tegenstelling tot het handmanagement van Heat en Flamme Rouge hebben we hier te maken met een van mijn favoriete mechanismen, deckbuilding.
De Zoektocht naar El Dorado, origineel uitgebracht in 2017, maar met een nieuwe Nederlandse versie sinds 2020, is een deckbuilding-racespel waarin spelers door ondoordringbare jungles en verraderlijke rivieren navigeren op zoek naar de legendarische stad El Dorado. Het modulaire bord biedt veel variatie en strategische uitdagingen, terwijl de kaarten uitnodigen tot slimme optimalisatie. Het kleurrijke en prachtige artwork van de hand van Vincent Dutrait brengt de jungle tot leven, en elk detail versterkt het gevoel van avontuur.
Daarnaast zijn er ondertussen verschillende uitbreidingen uitgekomen die het spel verder verrijken. Helden & Demonen introduceert nieuwe uitdagingen zoals vloeken en demonen, met speciale helden en sidekicks die de spelers helpen tijdens hun zoektocht. Gevaren & Muisca brengt gevaarlijke terreinen en de mysterieuze Muisca-stam die spelers extra hulp kan bieden. Draken, Schatten & Mysteries voegt drie modules toe, waaronder draken, schatfiches en gedekte tegels, die voor verrassende momenten zorgen. Ten slotte is er de net uitgekomen De Gouden Tempels. Deze uitbreiding kan zowel standalone gespeeld worden als in combinatie met de andere uitbreidingen. Deze speelde ik nog niet, maar staat wederom hoog op de lijst, en maakt de kans groot dat El Dorado ook volgend jaar de nummer 1 weer kan veroveren.
De Zoektocht naar El Dorado combineert toegankelijkheid met een hoge herspeelbaarheid en prachtig artwork, wat het naar mijn mening een moderne klassieker maakt.
Voor de 12de keer op rij sinds 2013 (2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019,2020, 2021, 2022 , 2023) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2024 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2024 gelanceerd zijn of interessante updates kregen. We richten onze blik op een totaal budget van €25, en in totaal komen we uit op €21,97 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.
Entertainment
Unwatched for YouTube - Free
Hoewel er zeker meerwaarde zit in het YouTube-algoritme kan het soms toch ook een afleiding zijn. Als je YouTube meer wil consumeren zoals podcasts, en dan nog eens zonder reclame, dan is Unwatched een must have. Je hebt een queue, waar je videos in jouw gewenste volgorde kan zetten. Via de eigen kanaal- en afspeellijst-tracking kan je manueel of automatische aan triage doen en zo zelf bepalen waar nieuwe videos van een kanaal terechtkomen. Verder zijn er nog tal van extra’s zoals, shorts-filter, picture-in-picture, aangepaste afspeelsnelheid per kanaal en shortcuts ondersteuning. De interface is ook handig, met onder andere ingebouwde hoofdstuknavigatie. Voor mij heeft Unwachted in ieder geval de manier waarop ik YouTube video’s bekijk voorgoed veranderd, en dat allemaal gratis.

Slay the Spire - 9,99 €
Zoals je wellicht al weet, zijn bordspellen een (uit de hand gelopen?) hobby voor mij. Binnen het genre is deckbuilding, waarbij spelers tijdens het spel kaarten verzamelen en hun persoonlijke kaartendek opbouwen om sterker te worden en betere combinaties te maken, een van mijn favoriete mechanismen.
Het spel Slay the Spire is een digitaal kaartspel dat roguelike en deck-building op een leuke manier mixt. In roguelike-spellen is het idee dat je elke keer opnieuw begint, met willekeurige uitdagingen en beloningen, wat zorgt voor eindeloze variatie en een hoge moeilijkheidsgraad. In Slay the Spire is dan ook geen potje hetzelfde, want je krijgt steeds willekeurige kaartdecks en nieuwe gevechten voorgeschoteld.
Het idee lijkt simpel: je klimt een toren op, verzamelt kaarten, maakt je deck sterker en gaat de strijd aan met pittige tegenstanders. Maar de strategische diepgang en het “nog één keer proberen”-gevoel maken dit een uiterst leuk spel.
Grappig feit is dat dit spel oorspronkelijk digitaal bedacht is, maar nu ook een fysieke variant heeft gekregen. Omgekeerde wereld. 🙃
PS: Als je trouwens zou beschikken over op Apple Arcade is het spel in de vorm van Slay the Spire+ inbegrepen.
Star Realms - Free
Voor Star Realms is dan weer het omgekeerde waar, dit is namelijk een fysieke kaarspel klassieker waarbij we hiervan de digitale kaartspel-adaptatie hebben. Net zoals we in eerdere edities digitale bordspellen als Potion Explosion of Imperial Settlers bespraken, brengt Star Realms een boeiende bordspel-ervaring rechtstreeks op je iOS-toestel.
Het spel draait om het bouwen van een ruimtevloot, het verzamelen van bronnen en het strategisch bevechten van je tegenstander. De digitale versie maakt het mogelijk om zowel tegen de computer als tegen andere spelers online te spelen, dat laatste vereist wel een in app aankoop.
Monument Valley 3 - Free

Een beetje valsspelen hier, want met je app store-kaart ben je hier helemaal niks mee aangezien je een Netflix-abonnement nodig hebt om van deze titel te genieten. In dat geval raad ik zeker de eerdere 2 versies aan.
Maar omdat ik vroeger zoveel plezier beleefde aan Monument Valley, moet ik Monument Valley 3 gewoon vermelden. Net nog in december 2024 uitgebracht via Netflix Games, en weer zo’n prachtige toevoeging aan die bekroonde puzzelserie van ustwo games. Dit keer volg je Noor, een nieuwe heldin die op zoek gaat naar een energiebron om te voorkomen dat het licht van de wereld voorgoed verdwijnt. Je krijgt weer die typische optische illusies en geometrische puzzels voorgeschoteld, maar er zijn ook nieuwe dingen, zoals Noor’s boot waarmee je door allerlei landschappen vaart. Met die prachtige artstijl en de bekende magische gameplay voelt het als een heerlijke escape, perfect voor een koude winternacht.
Productiviteit
Soro - For Sonos - 8,99 €
Als je gebruikt maakt van een Sonos product, dat je mogelijk in een black friday gekte hebt aangeschaft, dan vind je in Soro een elegante Sonos-companion app die je extra controle geeft over je Sonos-systeem. De app vult aan waar de gecontesteerde officiële Sonos app tekort komt. Met Soro beschik je namelijk over Live Activities, Controle Center acties, Widgets en uitgebreide shortcuts acties. Dit maakt dat je je Sonos systeem kan controleren op de manier die jij wenst, namelijk diep geïntegreerd in iOS.
Cheatsheet - Free
Ik heb wel eens moeite om bepaalde lukrake codes, (telefoon)nummers, nummerplaten of andere belangrijke gegevens te onthouden. Cheatsheet bied een oplossing voor dit alledaagse probleem. De functie om een simpele widget met een aantal losse dingen op dedicated widget scherm te zetten is goud waard. Met een enkele swipe heb je zo direct die dingetjes bij de hand die je steeds vergeet. Met de gratis versie kan je er slechts een 4-tal aantal aanmaken, maar dat is voor mijn gebruik meer dan genoeg.
Creativiteit
Spatialify - 2,99 €
De recente iPhones (15 Pro en nieuwer) bieden de mogelijkheid om 3D video’s te maken. Echter er is geen manier om ze te bekijken. Aangezien niet iedereen in staat is, of uberhaubt wenst, een Apple Vision Pro aan te schaffen, is Spatialify een leuke utility-app die de mogelijkheden van deze nieuwe ruimtelijke media kan benutten. Je kan de video’s namelijk bekijken en exporteren in verschillende manieren zoals parallelle weergave, anaglyph, wigglegram of cardboard mode die allemaal op je telefoon zelf te bekijken zijn. En moest je toch over een ander toestel beschikken zijn er ook de export mogelijkheden naar gangbare 3D-formaten voor VR-apparaten of platformen.
Catan used to be one of my favorite games in the early 2000s. However, due to the plethora of new titles with more advanced and intriguing mechanisms and themes, Catan has somewhat lost my interest and does not hit the table that much anymore. Nevertheless, the role this game has played in the hobby and in my personal experience cannot be understated.
More recently however I also noticed another thing. In the ever-evolving world of board games, trends come and go. Two notable trends that have gained popularity in the board game community are, the now on its return trend of “roll and write” games and the currently resurging “duel game” format. Interestingly, these concepts were experimented with long before in non other than the Catan universe…
The Thematic Roll and Write Grandfather: Catan Dice Game (2007)?

While roll and write games have existed for decades (with Yahtzee being a classic example from 1956), the modern board gaming trend for this genre gained significant momentum in the late 2010s. Qwixx, released in 2012, laid important groundwork for the genre’s resurgence but remained in the same abstract territory as Yahtzee, as does the later Clever (2018).
The surge in popularity of more thematic roll and write games however, was marked by several innovative titles that breathed new life into the genre. Welcome To… (2018) is often credited as one of the games that truly popularized the modern roll and write trend, alongside Railroad Ink (2018) and Cartographers (2019).
From 2018 onwards, there was a noticeable increase in both the quantity and variety of roll and write games being released, cementing it as a major trend in the hobby and paving the way for more complex titles such as Fleet: The Dice Game (2018) and Hadrian’s Wall (2021).
While the roll and write trend has certainly cooled down since its peak around 2018–2020, it’s not entirely over. The genre has evolved and matured, with designers continuing to innovate and create new experiences based on the core concept. Recent 2022 releases like Next Station: London and its follow-ups, as well as Twilight Inscription and Three Sisters, show that there’s still interest in the genre, albeit with a extra focus on unique twists or hybrid mechanics, shifting the from pure roll and writes to more diverse “write and” games, incorporating elements like card drafting or tile placement alongside the writing aspect.
But before the late 2010s rise of thematic roll or flip and write games, Catan had already ventured into this territory with the release of the Catan Dice Game in 2007. This game took the mechanics of the original Catan and distilled them into a compact, dice-rolling experience. Players rolled dice to gather resources, build roads, settlements, and cities, all while trying to outscore their opponents. While it didn’t reach the same iconic status as the original Catan, it was well-received for its simplicity and ease of play.
This early entry into the roll and write genre in 2007, makes Catan Dice Game noteworthy, as it predated the thematic roll and write trend by more than a decade. As such I would consider Catan Dice Game as the true grandfather of modern thematic roll and writes.
The Duel Game Grandmother: Catan Card Game (1997)

Fast forward to the current day still rising trend of converting popular board games into two player “duel” versions, and you’ll find that Catan was ahead of the curve here as well.
The groundwork of the modern trend also took place in the late 2010s with the release of 7 Wonders Duel (2015) and Codenames: Duet (2014).
But only recently dit this trend regain traction with Fox in the Forest: Duet (2020), Splendor Duel (2022), Dorfromantik: Duel (2023) and most recently The Quacks of Quedlinburg: The Duel (2024), King of Tokyo: Duel (2024) and soon te be released Everdell: Duo (2024) and Azul Duel (2024). These games offer gameplay specifically designed for two players, restarting the trend of duel adaptations in the board game world.
But while the very popular 7 Wonders Duel debuted in 2015, we go back a nearly three decades to 1997, the year in which Catan Card Game (later rebranded as Rivals for Catan and later Catan: Duel) was introduced.
Catan Card Game offers a two-player experience that retained some familiar elements of Catan the boardgame but added a lot more strategic depth. This card game allowed players to build their own principality, engage in trade, and compete for dominance, all within a head-to-head format.
While the Catan Card Game may not have directly inspired the current trend, it undoubtedly demonstrated the viability and appeal of adapting popular board games into two-player formats. Its relative success therefore paved the way for future duel adaptations. As such, I bestow upon Catan Card Game the title of “grandmother of dueling adaptations.”
Did Catan do it first?
Many hardcore gamers view Catan as a relic of board gaming’s past. Even I’ve just mentioned my waning interest in the base game and its many standalone variants, and equally the newest variation, Catan: New Energies (2024), fails to excite me (but I still might want to try it). However, realizing that Klaus Teuber, Catan’s creator, was experimenting with mechanisms and variations now considered new trends has renewed my respect for his contributions. It’s dawned on me that, thanks to Catan, I was already dueling and roll-and-writing two decades ago, long before these became popular (new?) trends in modern board gaming.
Voor de 11de keer op rij sinds 2013 (2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019,2020, 2021, 2022) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2023 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2023 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. De prijs is terug ietwat gestegen, maar dit alles door de nieuwe must have voor elke creatieveling: Procreate Dreams. Dit jaar komen we aan een totaal van €24,98 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.
Entertainment
JustWatch - Movies & TV Shows - Free
Een explosie aan streaming diensten maakt het er niet makkelijk op om te weten wat je allemaal kan kijken en waar.
In de goede oude tijd waar lineaire televisie zijn hoogdagen vierde, kenden we natuurlijk ook de glorietijd van de TV gids. In een boekje kreeg je een overzicht van alle individuele zenders met hun lineaire aanbod. Zo kon je je zap gebaseerde tv avond plannen of je VCR en later digibox programmeren. Ah de jaren 90 en 00, simpelere tijden 😊
JustWatch brengt het concept van een overkoepelend overzicht terug, dit keer niet over alle lineaire zenders van weleer, maar over alle streaming diensten. Een handig overzicht van de recente releases, maar vooral een krachtige zoekfunctie maken dat je snel weet wat en waar er iets te streamen valt. Dit alles is configureerbaar met een selectie van de voor jou beschikbare streaming diensten inclusief de voor België specifieke zaken zoals VRT Max en Telenet.
Je kan er ook je eigen watchlists in bijhouden en krijgt dan aanbevelingen op basis van deze selecties, en dat over de streaming diensten heen. Kortom een must have voor wie er meer dan één dienst op nahoud.
Mölkky - Free
Het is misschien geen fantastische tip voor nu tijdens deze wintermaanden, maar houd deze dan maar in het achterhoofd als de lente en zomer terug aanbreekt. Mölkky is een tof outdoor werpspel waar je op tactische manier exact een score van 50 tracht te halen door op het juiste moment de juiste of juiste hoeveelheid houten kegels tracht omver te werpen.
Omdat de score bijhouden hierbij van cruciaal belang is, is een ondersteunende app erg handig. De app store bevat zijn leeuwendeel aan slecht geïmplementeerde Molkky score apps, inclusief door decathlon ontwikkelde abandonware. Maar met de simpel getitelde “Mölkky” app ben je aan het juiste adres voor een super propere en handige Mölkky score app, inclusief random en daarna berekende startspeler selectie, én waarschuwing voor de spelers die uit het spel dreigen te vallen. Simpel, perfect. Veel werp plezier.
Productiviteit
Easy Calendar - 1,99 €
De zoektocht naar de perfecte kalender app bracht ons in 2018 reeds bij Week Cal. Echter tijden veranderen en zo ook jammer genoeg Week Cal. Vele feature veranderingen en ook de omschakeling naar een abbonments model brachten mij tot een nieuwe zoektocht.
Het was geen gemakkelijke zoektocht, en vele geteste apps hebben het niet gehaald, maar uiteindelijk bracht deze mij Easy Calender. Easy Calendar is een super cleane en simpele app die voldoet aan alle eisen. De app heeft de fantastisch handige (en zelfs naar smaak aanpasbare) “agenda” week view, waarbij de dagen in een raster van 3 bij 3 staan. Je hebt daarbij de keuze welke dagen te veel je bundelt in 1 vakje (ik kies daar voor het weekend). De dagen zijn compact maar duidelijk geranschikt en de kalenderkleuren komen goed door.
Daarnaast bied de app ook de nodige widgets aan, van de klassieke dag widget tot een dynamische ‘vandaag’ widget waarbij de planning gedurende de dag opschuift. Ook configureerbare multi-dag widgets bieden heel wat mogelijkheden.
Kortom, een super handige app, voor een super voordelige prijs.
Raindrop.io - Free
Het bijhouden van interessante links kan op vele manieren. Van een set simpele bookmarks in je browser tot lijstjes in notitie apps. Al in de vroege dagen van het web 2.0 kwamen er echter al snel diensten op de proppen die toelieten bookmarks in the cloud te stockeren en te organiseren, al dan niet met een sociaal aspect waar mensen je links konden inkijken. De hoogdagen van del.icio.us en aanverwanten mogen dan wel gepasseerd zijn, toch is de nood van een grotere georganiseerde lijst weblinks er nog steeds een die ik heb.
Ik heb een tijdje geëxperminteert met dit via notitie apps te doen, maar uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een toegewijde app voor deze nood de betere keuze is.
En als je dan zulk een app wil gebruiken, zoek dan niet verder dan Raindrop.io. Je kan er links organiseren in groepen voor verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld werk, hobby’s en andere persoonlijke interesses. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om links te taggen en dus nog andere extra meta data toe te voegen.
Een andere handige functie van Raindrop.io is de mogelijkheid om tekst te markeren met behulp van highlights. Je kan zo tekst van een website markeren terwijl je deze leest, zodat je specifieke passages later gemakkelijk kunt terugvinden. Highlights zijn beschikbaar in alle versies, dus inclusief de app en de mobiele browser extensie.
Daarnaast kan je zelfs ook files uploaden naar raindrop. Zo bijvoorbeeld pdfs en epubs of losse afbeeldingen en ook video. De gratis versie heeft enige beperkingen, maar voor af en toe gebruik zijn deze ruimschoots afdoende.
Kortom, Raindrop.io is een alles-in-één web informatie beheerder die je in staat stelt om je favoriete websites, artikelen mét highlights, maar ook afbeeldingen en documenten op te slaan en te organiseren.
Poe – Fast AI Chat - Free
Als er iets gezegd kan worden over het afgelopen jaar is dan de mainstream doorbraak van ChatGPT voor een explosie aan diensten en apps die iets met (generatieve) AI te maken hebben heeft gezorgd.
Als je graag zelf ook eens wat wil experimenteren met generatieve AI gebaseerde tools dan is de Poe app een gebruiksvriendelijke app om dat te doen.
In de app vind je vele verschillende AI “bots”, waaronder ook gebaseerd op de beruchte ChatGPT en Dall-E en kan je naar hartelust, weliswaar onder bepaalde beperkingen, experimenteren met chatten en/of afbeeldingen genereren.
Creativiteit
Procreate Dreams - 22,99
De fantastische teken app Procreate hebben we eerder al aangeraden in 2017. De nieuwe telg in de familie gefocust op het maken van animaties kon dan ook in deze aanbevelings lijst niet ontbreken.
Procreate Dreams is een 2D-animatie-app met geavanceerde keyframing in combinatie met eenvoudige frame-by-frame editing. Het bied je ook touch-based performing waarbij je als het ware de bewegingen met stukken van je animatie kan opnemen om dan terug af te spelen.
En niet alleen beeld is vertegenwoordigd, in Procreate Dreams heb je ook de mogelijkheid om audio en video te bewerken met voice-overs, muziek en geluidseffecten.
Ik heb nog maar beperkt kunnen spelen met de mogelijkheden van Procreate Dreams, maar het is duidelijk dat er veel potentieel is zit. Ik hoop er tijdens de kerstvakantie wat meer tijd voor vrij te maken. In ieder geval staat de ontwikkeling niet stil want de app heeft sinds de lancering in november ook al enkel prima updates gekregen.
BirdNET - Free
Poe is niet het enige machine learning geïnspireerde app op deze lijst. BirdNET is een gratis app waarmee je meer dan 3000 vogelsoorten kan identificeren aan de hand van machine learning. Als het ware de vogel versie van het de 2021 aanrader obsidentify. De BirdNET app start een opname en laat dan toe in delen van de opname op zoek te gaan naar vogelsoorten. Eens geïdentificeerd kan je wat meer info bekijken over de specifieke diertjes wiens gekwetter je mag aanhoren. Leuk tijdens een mooie herfst / winterwandeling.

Bordspellen gebaseerd op een franchise zijn meestal niet van de hoogste kwaliteit. Heel vaak zijn het dan ook puur visueel en minimaal veranderde varianten van monopoly, risk of ganzenbord. Maar er zijn ook uitzonderingen, onder andere het door mij eerder besproken Nachtwacht bordspel.
Het #likeme escape game ziet er veelbelovend uit. Het concept van een escape game, interessante componenten in de vorm van een speelbord op te bouwen aan de hand van tegels van kamers, kaartjes met verschillende moeilijkheidsgraden,…
Jammer genoeg is dit slechts uiterlijke schijn. Het spel zelf is een opeenstapeling van willekeur, waardoor het voor een frustrerende spelervaring zorgt.
Nu is het wel zo dat voor een doelgroep van jongere kinderen een totaal willekeurig spel vaak wordt toegepast. De oer-moeder ganzenbord als voorbeeld natuurlijk, maar er zijn ook modernere varianten te vinden zoals Carcassonne Junior. Het voordeel is dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen, en dat verschil in competentie niets uitmaakt. Dit werkt vooral bij korte vlotte (kinder) spellen. Maar bij een hogere speelduur of een ogenschijnlijke complexiteit zorgt te veel willekeur voor frustratie.
Willekeur
In het #likeme escape spel kan een speler een beperkt aantal zaken doen:
- tot 3 stappen zetten
- een (willekeurige) kamer ontdekken met daarop een (willekeurig) symbool (en eventueel één van de 3 uitgangen)
- Vraagteken
- Hashtag
- Valstrik
- aansluitend op dit ontdekken een (willekeurige) Vraagteken / Hashtag / Valstrik kaart trekken
- indien een correct paartje Vraagteken en Hashtag kaarten gevonden is het raadsel oplossen en dan een (willekeurig) stuk van één van de drie Sleutels krijgen
Je wint het spel gezamenlijk als je samen de drie Sleutelstukken en de bijhorende uitgang gevonden hebt.
Je verliest het spel als je alle kamers hebt geplaatst zonder dat dit gebeurd is. Dat kan omdat je niet de juiste combinaties van Hashtags en Vraagtekens hebt gevonden en/of de juiste Sleutelstukken hebt getrokken.
Je verliest ook als je 6 Betrapt Valstrikkaarten hebt getrokken. Dat kan omdat 8 van de 14 Valstrik kaarten van die soort zijn én 10 van de 30 kamers Valstrikken hebben.
Zoals je ziet is dus bijna alles willekeurig. De enige zaken waar de speler invloed over heeft is waar deze naar toestapt. Maar omdat wat de speler daar kan vinden puur willekeurig is, heeft dat an sich geen meerwaarde. Er is wel een beetje invloed over hoe het speelbord dan wordt opgebouwd; maar het enigste wat je dan kan proberen te vermijden is doodlopende stukken, maar zelfs dan nog hebben deze weinig invloed op het verloop van het spel.
Wat je winstkansen bepaald is welke kaartjes je (willekeurig) trekt. Trek je de juiste combo’s van Vraagtekens en Hashtags om Sleutelstukken te krijgen? Trek je de juiste Sleutelstukken? Trek je de juiste kamers zonder Valstrik symbolen? Trek je geen Betrapt Valstrik kaarten?
Het spel spelen volgens de gegeven regels is mogelijk, maar verwacht niets meer dan een willekeurige kans op winst of verlies.
Aanpassingen
Goede spellen vereisen geen eigen aanpassing aan de regels. Indien nodig bevatten zelf de nodige varianten om eventueel aan te passen aan andere doelgroepen of moeilijkheden. Toch is het aanpassen van de regels, zeker voor spellen gespeeld met kinderen, een vaak voorkomende bezigheid van mensen die minder vaak en minder goede spellen spelen.
Hier kan ik niet anders dan zelf ook enkele aanpassingen suggereren.
Dit deed ik eerder ook al met Nachtwacht Monsterstrijd, maar dat was louter om de moeilijkheidsgraad aan te passen. De basis van het spel zat daar prima, en de aanpassingen veranderden niets aan de basismechanismen van het spel.
Voor het #likeme escape spel is dat andere koek. Hier moeten we wel raken aan de kern van het spel om de hoeveelheid willekeur te reduceren en toch iets van een gevoel van invloed op de uitkomst toe te voegen.
Aanpassing: geen ontdekking
Zoals ik eerder vermeldde, is het enige waar de speler invloed op heeft de plek waar hij naartoe stapt en kiest om te ontdekken. Maar wat de speler daar ontdekt, is wederom willekeurig.
Deze basis van keuze wil ik aangrijpen om deze actie minder willekeurig te maken. Als we namelijk het volledige speelbord reeds opbouwen aan de start van het spel, dan ziet een speler precies waar deze naar toe kan gaan, en heeft de verplaatsing een gericht doel. Gaat deze voor een Hashtag? Of voor een Vraagteken? Kan de speler een Valstrik kamer vermijden?
Hoe het speelbord opbouwen?
Je kan het speelbord natuurlijk opbouwen zoals je wil (of willekeurig 😉), maar voor een spannende spelbeleving lijkt het volgende aan te raden:
- Start met de start-kamer in het midden en leg daarrond in een rechthoekig patroon alle andere kamers tot er een rechthoek is met de start-kamer er ongeveer middenin
- Leg de 3 uitgangen in de drie hoeken van de rechthoek. Vul de laatste hoek met bijvoorbeeld de inkomhal kamer.
- Zorg ervoor dat er geen pad is zonder Valstrikken tussen de start-kamer en elke uitgang.
- Zorg ervoor dat Valstrikken moeten gepasseerd worden om ofwel een eerste Hashtag of eerste Vraagteken te behalen
Aangepaste verplaatsing- en ontdekkings-regels
Om een kaart te kunnen trekken moet een speler dus geen kamer meer ontdekken, maar wel verplaatsen naar een andere kamer.
De maximaal 3 stappen behouden we, maar voegen de volgende extra regels aan toe:
- Je mag dezelfde kamer slechts één keer in je beurt betreden (dus niet terug stappen)
- Je mag niet stoppen op een kamer waar iemand anders al op staat
- Het is verplicht te stoppen in ruimtes met een Valstrik behalve als er al iemand anders op staat
Om te winnen moet niet enkel de sleutel verzameld zijn, maar iedereen moet ook de betreffende uitgang kamer bereiken.
Met deze aanpassing heeft het verplaatsen een duidelijk doel, kunnen er bewust risico’s genomen en vermeden worden, maar blijft het ook trouw aan het escape concept.
De losse kamers zorgen voor een variabele set-up die ook de moeilijkheidsgraad kan beïnvloeden.
De kaarten blijven wat ze zijn en voegen nog een voldoende grote portie willekeur toe om het spannend te houden voor de doelgroep.
Aantal spelers
De aanpassing is jammer genoeg niet in balans voor elk spelersaantal. Het spel is beduidend makkelijker met slechts twee of drie spelers omdat minder vakjes bezet zijn door andere spelers. Daarom is het aan te raden om met twee of drie spelers elks twee karakters te besturen. Op die manier wordt het iets spannender.
Minimaal Ontdekken
Het ontdekken weglaten is natuurlijk jammer. Spellen met tegels ontdekken behoren tot mijn favorieten, denk aan een Carcassonne of Catan Zeevaarders. Een mogelijke manier om ontdekken minimaal terug toe te voegen aan het spel is de vier hoeken van het bord met de drie uitgangen en één niet uitgang omgedraaid te plaatsen. Op die manier moeten de spelers alsnog iets van het bord ontdekken en kan hier ook een zekere strategie toegepast worden. Lopen er verschillende mensen naar de verschillende uitgangen tegelijk? Ontdekken we ze één voor één?
Let wel, deze aanpassing verhoogt terug de willekeur en verlaagt daarbij de slaagkans.
Conclusie
Het #likeme escape spel heeft potentieel. Er zitten een aantal goede ideeën in, heeft goeie componenten en het is aangepast aan de doelgroep. Echter, het spel heeft te veel willekeur, waardoor het spel onnodig frustrerend wordt, zelfs voor de doelgroep. Met de voorgestelde aanpassing om het speelbord volledig op te bouwen aan het begin van het spel, zodat spelers een duidelijk doel hebben bij het verplaatsen, verminderen we deze frustratie zonder al te veel aan de kernmechanismen te raken en trouw te blijven aan het escape concept.
Voor de 10de keer op rij sinds 2013 (2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019,2020,2021) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2022 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2022 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €15. Het budget dat we vorig jaar introduceerden houden we aan, en dat is gegeven menige soorten crisis maar goed ook. Dit jaar komen we aan een totaal van €10,89 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.
Entertainment
Board Game Stats - 5,99 €
Als je een ietwat uitgebreide bordspellencollectie hebt of veel bordspellen speelt is de Board Game Stats app een must have. Toch als je houdt van statistieken. Je kan een spellen collectie bijhouden en hiervan alle mogelijke gegevens over raadplegen. Ook voor het loggen van gespeelde spelletjes (al dan niet in je eigen collectie) ben je hier op je plaats met ook daar de nodige overzichten om uitgebreide inzichten te verkrijgen. Je hebt de mogelijkheid om dit allemaal te synchroniseren met de boardgamegeek website maar het hoeft niet. Daarnaast integreert de app ook met online boardgame spellen speel-sites (waaronder het populaire Board Game Arena) om daar automatisch je gespeelde spellen van te importeren.
Verder heeft de app nog enkele interessante (betalende) extra’s, waaronder een challenge modus waarbij je op verschillende manieren jezelf een uitdaging kan geven zoals bijvoorbeelde 10 spellen 10 keer spelen.
BoardGameGeek - Free
Als je geen duit in het zakje wil doen maar toch een stuk van de functionaliteit van Board Game Stats wenst én gebruik maakt van boardgamegeek de website, dan is de BoardGameGeek app, van dezelfde makers als Board Game Stats een goed alternatief. Basis collectie en speel logging zijn in deze app ook aanwezig, zei het natuurlijk enkel in sync met de website. De uitgebreide statistische inzichten vind je hier niet terug.
Potion Explosion - 4,99 €
Een van de spelletjes die je dan kan loggen is de digitale adaptatie van Potion Explosion. Het is een beetje grappig dat het bordspel geinspireerd op het digitale candy crush uiteindelijk zelf ook digitaal terug keert, maar uiteraard werkt dat. Je tracht hier de beste drankjes brouwer te worden door op een slimme manier cascades te veroorzaken in een (digitale) knikkerbak, en slim eerder gemaakte drankjes in te zetten om noch krachtigere combo’s te verkrijgen. Niet zo plezierig als een fysieke knikkerbak, maar wel een leuk tussendoortje.
Wavelength - Free
Wavelength is een tof party spel waarbij jij en je spelgenoten elkaar trachten in te schatten hoe iets ergens valt op steeds verandere spectra zoals bijvoorbeeld alle variaties tussen goed en kwaad of tussen warm en koud. Het fysieke spel blijft natuurlijk de betere optie als er keuze is, maar deze digitale adaptatie kan zeker ook leuk zijn en laat uiteraard toe op afstand met elkaar te spelen. Wel moet je rekenen op extra kosten als je iets meer dan de paar standaard vragen wenst.
Productiviteit
LockFlow・Lock Screen Launcher - Free
Met iOS 16 introduceerde Apple een nieuwe versie van het lock screen en daarmee ook lock screen widgets. Hiermee kan je interessante info tonen, zoals bijvoorbeeld het weer, maar ook heb je de optie dat deze nieuwe wigets iets lanceren. Apple heeft geen widget toegevoegd voor de eigen Shortcuts app, maar daar past LockFlow een mouw aan. Met deze app kan je widgets maken voor enkele of groepen van Shortcuts. Dit maakt dat je de volledige kracht van Shortcuts kan benutten vanuit je lock screen. Dit is bijvoorbeeld nuttig als je in plaats van bijvoorbeeld een enkele Home actie (denk lampen e.d.) een hele groep ineens kan aanspreken, of het lanceren van bepaalde (groepen van) apps die (nog) geen eigen lock screen widget hebben.
Lock Launcher - Screen Widget - Free
Als de toegevoegde lanceer opties van LockFlow nog niet genoeg zijn heb je nog Lock Launcher. Toegegeven dit is eerder een hacky oplossing, maar het werkt wel. Gebruik makend van de ook in iOS 16 nieuwe functie van de Live Activites, voorziet deze app in een live activity die allerlei lanceer iconen kan bevatten Deze iconen kunnen linken naar apps bijvoorbeeld, maar ook naar Shortcuts. Kortom, ook hier weer alles mogelijk, en dat direct vanaf je lock screen. Een nadeel, en hier is het hacky gedeelte, is dat er een beperking zit op de aanwezigheid van Live Activities van 8 uur, maar elke interactie voegt nog eens 12 uur hier aan toe, dus áls je er een beetje gebruik ervan maakt bots je hier amper tegenaan. Plus Lock Launcher bied ook een widget aan om zichzelf te lanceren, wat ook aan deze beperking tegemoet komt.
Snipd | Smart Podcast Player - Free
Een deel van de podcast die ik luister hebben vooral een entertainment waarde, maar een ander deel zijn iets informatiever van aard. Als dat ook voor jou het geval is dan bots je misschien ook op het probleem dat je soms hiervan delen zou willen bewaren als bookmark of als notitie. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als je bijvoorbeeld onderweg aan het luisteren bent in de auto of op de fiets. Als het ware net zoals je een snel een tekst kan markeren, dat dit ook met een podcast zou kunnen.
Wel dit is net wat Snipd in voorziet overgoten met een sausje van AI om het allemaal nog handiger te maken. Snipd zet podcasts om in volledige teksten met door AI toegevoegde onderverdelingen. Als gebruiker kan je zelf ook fragmenten van podcast aanmaken die dan zowel tekstueel als als audio beschikbaar zijn. Met een handige shortcut gebaseerd op de “skip back” functie aanwezig op de meeste hoofdtelefoons en oortjes kan je dit ook “on the go”.
Met deze input en zijn AI maakt Snipd dan weer ‘highlights’ een manier om snel interessante stukken uit allerlei podcast te beluisteren.
Daarbovenop heeft Snipd ook integratie met notitie apps, waaronder Obsidian, om je in tekst omgezetten fragmenten te importeren om verder te verwerken.
Wat Snipd toelaat is dus om informatie in audio net zo makkelijk te verwerken als het een tekstueel artikel was geweest.
Creativiteit
Sticker Doodle: Photo Stickers - Free
Een grappige functie die Apple in iOS 16 introduceerde was de de manier om objecten of personen in een photo te isoleren en te kopiëren en plakken elders. Wat mij een beetje verbaasde is dat je deze dingen dan niet als een sticker in iMessage kon plakken. Je stuurt deze standaard gewoon als afbeelding door. Wel Sticker Doodle hier “to the rescue”. Plak je geïsoleerde mensen of dingen in de app, en Sticker Doodle maakt deze als sticker beschikbaar in iMessage. Meer nog, Sticker Doodle heeft ook een optie om er een Whatsapp sticker pack mee te maken, dus ook je Android vrienden kan je nu volplakken met al je knipsels. Veel plezier (toch voor jou, minder voor je vrienden 😉).
Voor de 9ste keer op rij sinds 2013 (2014, 2015, 2016, 2017, 2018,2019,2020) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2021 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2021 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van … €10. Ok dat is nieuw. Vorige jaren was het budget steeds €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €7,98 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s. Dus een kaart van €10 is prima. De lijst is daarbij dus ook wat korter, maar ook krachtiger 😉 Enjoy.
Entertainment
Imperial Settlers Roll & Write - 3,99 €

Ik zet in 2021 in de entertainment categorie de 2020 trend van digitale bordspellen, meer bepaald zelfs digitale roll & writes, verder.
In Imperial Settlers tracht je zo goed mogelijke settlements te maken. Dit doe je door grondstoffen te verzamelen en workers in te zetten die op hun beurt gebouwen kunnen bouwen en plaatsen of nog meer grondstoffen oogsten. Omdat je geen grondstoffen kan overdragen naar je volgende beurt (in totaal wordt het spel in 10 beurten gespeeld) is het een erg listige puzzel waar je elke ronde tracht te bepalen welke combinatie van acties je het meeste oplevert op korte en/of lange termijn. Geen gemakkelijke opdracht. Naarmate je meer speelt ontgrendel je meer sets gebouwen voor nog meer variatie. Dit maakt dat je aan deze roll & write uren plezier kan beleven.
Imperial Settlers Roll & Write is een van de zwaardere roll & writes, en de digitale adaptatie maakt het dan ook wat minder foutgevoelig en dus vlotter om te spelen. Vooral het ongedaan maken is super handig voor de verschillende pistes te evalueren. De charme van het rollen en writen is met een app natuurlijk wel wat verloren, maar vlotheid van spel gewonnen. De app heeft wel dezelfde handgeschreven esthetiek als het fysieke spel, wat dan weer wel leuk is.
Railroad Ink Challenge - 3,99 €
Ook deze app past netjes in de categorie digitale roll & write, maar net wat lichter dan Imperial Settlers. Er gaat niets boven zelf met een stelletje dobbelstenen rollen, maar die zijn net wat minder handig in je broekzak. Met railroad ink heb je een leuk puzzelspelletje op zak waar je aan de hand van op dobbelstenen getoonde stukken spoor- en autoweg zo optimaal mogelijke routes tracht samen te stellen aan de hand van een aantal, telkens verschillende, criteria. Het is een breinprikkelaar waar je makkelijk tussendoor wat vertier aan kan beleven. Een minpuntje vind ik wel dat de app geen live modus heeft om met twee tegelijkertijd aan je spoorwegnet te bouwen zoals het geval is voor het analoge broertje. Maar voor solo spel is deze uitermate geschikt.
Creativiteit
ObsIdentify - Free

Een wandeling in de natuur zou vooral een disconnect van digitale toestellen mogen betekenen. Maar toch maak ik soms, net zoals voor een goede camera app, ook voor Obsidentify soms een uitzondering. Deze app zorgt voor een inzicht in de diversiteit van fauna en flora en met fotografische herkenning kom je zo snel te weten wat je daar voor je aantreft, zei het nu een prachtige paddenstoel, een vreemde plant of een curieus insect. Met de digitale paddenstoelenpluk en aanverwante challenges is er zelfs een vorm van gamification die een handige aanvulling kan zijn voor zij die wat nukkige kinderen soms op een wandeltocht willen meekrijgen. Maar het is ook leuk dat je weet dat je met het delen van je informatie, net zoals bij de vogeltelling, bijdraagt tot het in kaart brengen en onderzoeken van onze natuur.
Productiviteit
Super Agent for Safari - Free
Hoewel niet perfect in zijn werking brengt Super Agent als plugin voor safari (wat sinds iOS 15 eindelijk mogelijk is) enige soelaas in de huidige online wereld van 1000den cookie acceptatie banners en pop-ups. De tool laat je in stellen wat je voorkeuren zijn en keurt deze dan automatisch goed (of eerder af). Het is duidelijk dat zo een systeem eigenlijk standaard zou moeten zijn, voor browsers en websites. Maar in de tussentijds, probeer deze plugin alvast maar eens, ik denk niet dat je hem terug uitschakelt.
Obsidian - Connected Notes - Free
Hier moet ik iets toegeven. Deze app gebruik ik eigenlijk niet op iOS, maar dat kan in de toekomst mogelijk veranderen. Op computer daarentegen is deze tool voor mij op korte tijd onmisbaar geworden. Met het flexibel plug-in systeem dat deels ook van toepassing op iOS, kan je deze app naar je hand zetten. Voor mij is hij omgevormd tot een krachtig werkinstrument waarbinnen ik dagelijkse, vergader en andere notities combineer met een takensysteem. Het enderzijds simpele tekst gebaseerde werken kan voor sommigen wat spartaans overkomen, maar dit is tegelijk ook de kracht omdat het daardoor flexibel én performant is. Er is nog wat werk aan de winkel en de app en de plugins worden continu bijgewerkt, maar zelfs dan nog heeft het me zeker geholpen het afgelopen jaar om grip te krijgen op de informatiestroom die op me af is gekomen.
Deze keer bespreken we geen volledige spel, want ook op gebied van uitbreidingen zijn er soms print and play pareltjes te vinden.
L.A.M.A. is een populair spelletje van Reiner Knizia uitgegeven door 999 games dat uitblinkt in toegankelijkheid en spelplezier. Uitermate geschikt om met het gezin te spelen of als filler. Om het spelletje nog wat meer variatie te geven zijn er twee print and pay uitbreidingen beschikbaar gemaakt door Amigo (de uitgever in Duitsland)1.
L.A.M.A. Lachen

De L.A.M.A. Lachen uitbreiding maakt een speciale kaart beschikbaar waar je telkens bij het spelen van een lama kaart een van je kleinste fiches op mag leggen (dit kan dus zelfs een 10 punt finche zijn). Leuk, maar er is natuurlijk een addertje. Als er 5 of meer fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart liggen en het is jou beurt heb je slechts twee opties:
1. Je speelt een lama kaart en mag je laagste fiche nog op de kaart leggen (indien je nog een fiche hebt); of
2. Je hebt geen lama kaart! Dan krijg je alle fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart! Daarna vervolg je me een van de standaard acteur : kaart spelen, kaart nemen of passen.
Fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart die er op het einde van een ronde nog liggen, blijven er liggen voor de volgende ronde. Als een ronde start met 5 fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart dan wordt deze slechts geactiveerd bij de eerst gespeelde lama.
No Drama

Speel je met de no drama uitbreiding beschikken de spelers over een speciale No Drama kaart. Als je in een beurt past, en er is minstens nog één andere speler in het spel, mag je de No Drama kaart nemen, maar let wel, wie na je past mag die kaart nog van jou afnemen volgens dezelfde regel. Wie op het einde van de ronde de No Drama kaart heeft mag nog vóór de fiches worden uitgedeeld een van je kaarten nog afleggen. Als je daarmee je laatste kaart aflegt dan kan je zo dus nog een fiche afleggen.
Gegevens
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speeltijd: 20 min
Beoordeling
Knutselbaarheid: ★★★★★
Elke uitbreiding is slechts één kaart. Dus de knutselbaarheid is enorm hoog uiteraard. De grootte is ook zo dat deze perfect mee in het originele l.a.m.a. doosje bijpassen.
Vormgeving: ★★★★☆
De vormgeving is van dezelfde kwaliteit als het originele spel. Het enige jammere is dat L.A.M.A. Lachen wat te weinig marge heeft rond de spelregels en dat No Drama enkel in het Duits beschikbaar is.
Speelbaarheid: ★★★★★
Beide uitbreidingen zijn mooie aanvulling op het basisspel die ook goed aansluiten bij de elementen die L.A.M.A. zo’n succesvol spelletje maken.
L.A.M.A. Lachen voegt een extra zichtbaar spannings element toe. Leuk dat je een fiche kwijtgeraakt, maar 5+ fiches ineens binnenkrijgen is alles behalve lachen. Maar de extra twist brengt de juiste soort ludieke variatie in je zoveelste potje L.A.M.A.
No drama maakt dan weer het passen nog net iets aantrekkelijker, maar nog steeds niet zonder risico natuurlijk. Het feit dat je de No Drama kaart ook weer terug kwijt kan raken zorgt voor de nodige bitterzoete interactie. Ook hier zorgt de uitbreiding voor leuke variatie die net zorgt voor wat verschuiving in de keuzes die je maakt.