Nachtwacht Monsterstrijd

#spel

Nachtwacht Monsterstrijd

Het is weer zo ver, die tijd van het jaar waar schoenen moeten gevuld worden en er onder bomen cadeaus geplaatst worden. De ideale tijd voor een korte review en speltip.

Het Nachtwacht Monststrijd spel is een spel van Studio 100 gebaseerd op de Nachtwacht, een serie over drie helden die het op moeten nemen tegen monsters uit de onderwereld. In tegenstelling tot vele klassieke franchise spellen doet studio 100 toch de moeite om originele spellen te creëren (zo ook bijvoorbeeld het Prinsessia: Het Prinsessendiploma spel).

Nachtwacht Monsterstrijd is een coöperatief spel speelbaar met 1 tot 3 spelers vanaf 8 jaar waarin iedere speler een van de drie helden van de Nachtwacht speelt. Samen moeten de spelers Schemermeer doorkruisen en samen de monsters (van seizoen 1) verslaan voor het te laat is. Het spel speelt in 45 min.

Spelmechanisme

Een coöperatief spel is altijd een goed idee met kinderen om onderlinge strijd te vermijden. De coöperatieve werking is niet slecht, maar voor het spelen met jongere kinderen (onder de aanbevolen leeftijd) mis ik toch wel enige mogelijkheid tot aanpassing van de moeilijkheidsgraad. In menig ander coöperatief spel is er wél een element aanwezig dat de moeilijkheidsgraad wat aanpast, dit is nuttig voor een kennismakingsspel voor eerste spelers of om aan te passen aan het niveau van de spelers. Zo heeft bijvoorbeeld het, overigens ook aan te raden, Verboden Eiland een variabele waterstandmeter die de moeilijkheidsgraad bepaalt.

Maar niet getreurd, niets waar we zelf geen mouw aan kunnen passen. De regels voorzien voor een spel met twee spelers enkele aanpassingen die we, samen met wat andere tweaks, kunnen benutten als moeilijkheidsgraad aanpassingen.

Blanco monsterkaarten

Je beschikt over drie blanco monsterkaarten om het aantal monsters te reduceren en zo dus de moeilijkheidsgraad aan te passen. Ik stel voor om 2 blanco’s te gebruiken en gewoon willekeurig twee monsters weg te laten.

Doodshoofd kaarten

Je kan het aantal doodshoofd kaarten onder de kanskaarten verminderen of volledig zonder spelen. Echter verkort je hiermee natuurlijk de “tijd”. Maar ze maken het iets minder “dodelijk”, wat vooral bij spelen met wat jongere kinderen aan te raden is. De verkorting van de tijd wordt bovendien gecompenseerd door de gegarandeerde twee monsters minder.

Verbandkist kaarten

Verbandkist kaarten geven je volgens de standaard regels 1 leven terug. Aangezien er niet zo veel van zijn zou je dit kunnen aanpassen naar het teruggeven van alle levens.

Balans

Al deze aanpassingen verstoren de balans van het spel. Maar dat is net de bedoeling. In testspellen was de winst toch nog steeds nipt genoeg om spannend te blijven.

Componenten

Een klein minpuntje aan het spel is dat je zelf de dobbelstenen moet beplakken met de zijden, dat is een beetje jammer en oogt minder kwalitatief. De kaartjes zijn ook niet super, maar goed genoeg. De overige kartonnen componenten, het bord en de figuren zijn prima.

Spelduur

De speelduur is ietwat aan de langere kant, zeker gegeven dat het basis spelmechanisme gedurende deze tijd hetzelfde blijft. Maar met de gesuggereerde aanpassingen voor de moeilijkheidsgraad, wordt deze toch ietwat verkort.

Conclusie

Nachtwacht Monsterstrijd is, mits een klein beetje homebrew regels, dus het ideale cadeautje voor in de schoen of onder de boom van de echte jonge (of oude) Nachtwacht fan.