Tagged spel

Print and Play Tip - Zombie ln My Pocket

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

zimp

Zombies! In je broekzak!

Dit solo spelletje is een van de eerste Print and Play spellen waar ik mee in aanraking kwam en wel via de omweg van het afgeleide Fairy Tale in my Pocket, wat er een kindvriendelijke variant van is.

Zombie In My Pocket (ZiMP voor de vrienden), is een solo spel waarbij je als eenzame speler op zoek bent naar zombie totem, die je voor middernacht dient te begraven in een begraafplaats om te voorkomen dat de wereld overspoeld wordt door zombies. Dit alles terwijl je ondertussen de reeds aanwezige zombies dient te lijf te gaan met bijeengesprokkelde provisoire wapens zoals kettingzagen en golfclubs.

De basismechaniek bestaat enerzijds uit het trekken en aanleggen van tegels die stapsgewijs de omgeving blootgeven en anderzijds uit het trekken van gebeurteniskaarten die onder andere zombies en voorwerpen in het spel brengen. Dit alles in een race tegen de klok, want met elk getrokken kaart kruipt de tijd dichter tegen middernacht.

Gegevens

Aantal spelers: 1

Leeftijd: 11+

Speeltijd: 5 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★☆

Vormgeving: ★★★★☆

Speelbaarheid: ★★★★☆

De knutsablaarheid is een beetje afhankelijk van welke versie van ZimP je in elkaar wil steken. De beste basis versie is de Complete Game Package (revised) gemaakt door kwanchai. Enige minpunt is dat er geen achterkanten voor de kaarten zijn. Dat is wel het geval in de Customised ZimP printout (rev’d + alt), die vertrekt van de kwanchai versie maar daarbij achterkanten voor zowel de kaarten als de tegels voorziet. Daarnaast voegt deze ook nog kaartjes toe voor items en punten te tracken, maar deze vind ik persoonlijk eerder een stijlbreuk. Betere trackers zijn voor mij de New Scorepad with pawns for rules 1.5 and 1.751 van kotetsujeeg. Maar dat zijn natuurlijk mijn voorkeuren. Kijk gerust eens rond in de ZiMP bestanden sectie op BGG waar er naast varianten op de basis versie ook allerlei andere gethematiseerde en getweakte versies terug te vinden zijn. Kaarten printen en snijden is niet moeilijk, de regels zijn ook voorzien in het handige pockedmod formaat en dus is de knutselbaarheid hoog. Je dient deze kaarten wel nog aan te vullen met een pion en iets om de items mee te markeren (of je gebruikt hier de printbare pionnen voor).

Net zoals bij de knutsbaarheid is de kwaliteit van de vormgeving sterk afhankelijk van welke versie je gebruikt. Maar de score die ik geef komt overeen met de versies die ik verkies. De kwanchai versie is fraai vormgegeven in een stijl die uitstekend past bij de sfeer.

Het spel zelf zit verdraaid goed in elkaar en biedt leuke diepgang voor zulk een compact en single player spel. De thematiek en de tijdsdruk gaan goed samen om je echt in die Zombie killing mood te brengen. ZiMP is zelfs zo populair dat er ook een mobile game versie van bestaat. Maar uiteraard gaat er niets boven een leuke zelf geknutselde versie.

Wil je nog meer uitdaging, dan zijn er de scenarios die je specifiekere en andere opdrachten geven binnen de basisregels van ZiMP.

Persoonlijk had ik graag ook een goeie multi-player versie gezien. Hier zijn wel wat pogingen voor ondernomen in de community. Maar geen enkele weet de balans en eenvoud van het origineel te behouden. Kortom een sterke en snelle solo game voor een eenzame zombie nacht.


  1. De meeste versies van het spel zullen gebruik maken van de 1.5 regels. Ooit was er sprake van een 1.75 versie van de regels, die de spelauteur zelf nu eerder als een moeilijkere variant beschouwd dan als een update, vandaar dat hier nog weinig of geen materiaal rond te vinden is. 

Print and Play Tip - Giant Battle

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

giant-battle

Giant Battle is een van de eerste experimental playground print and play spellen die ik maakte, en het is voor mij een mooi, luchtig en leuk twee persoons spelletje dat bovendien eenvoudig te knutselen is, kortom een echte aanrader1.

De experimental playground spellen liggen me erg genegen2, en dus zal dit waarschijnlijk niet het laatste experimental playground spel zijn dat in deze reeks zal verschijnen.

Gegevens

Aantal spelers: 2

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 5 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★☆

Vormgeving: ★★★★★

Speelbaarheid: ★★★★☆

Een beetje stevig karton, wat lijm en een snijmesje. Meer heb je niet nodig om deze print and play speelbaar te krijgen. Kortom uiterst knutselbaar, maar daar heb je dan toch een leuks speelveldje en bijhorende speelstukjes voor. Verder heb je dan enkel nog een aantal standaard dobbelstenen nodig. Kwa opbergen is er niet echt iets specifieks voorzien, en dat is dan ook het enige minpuntje.

De vormgeving is prima in de typische Experimental Playground stijl. Simpel maar toch expressief om je in de mood van het spelletje te krijgen.

Giant Battle is een kort maar krachtig spelletje. Veel ‘reuze’ is er niet aan en Tiny Battle zou gameplay gewijs logischer zijn, maar dat maakt het des te gepaster.

Twee groepen, de dwergen en de orken, nemen het tegen elkaar op in een veldslag geleid door hun leiders. Het doel is dan ook de leider van de andere groep te verslaan. Hiervoor heb je een aantal speelstukken met verschillende eigenschappen ter beschikking, voor een stuk aangeduid om de speelstukken zelf als geheugensteun. Door de speelstukken te draaien geef je aan hoeveel levenspunten ze nog over hebben. Ingenieus en compact. Succes van een aanval wordt bepaald door her dobbelen met een of meerdere dobbelstenen. Daarmee zit er toch een flinke portie geluk in het spel. Maar door de keuze van welke stukken aanvallen en verplaatsen kan je toch de nodige strategie ten berde brengen.


  1. Wel opletten met het downloaden van de PnP bestanden. Experimental playgrounds gebruikt mediafire voor filehosting, en laat dat nu net een rommel site zijn om dingen van te downloaden. Maar mits een add-blocker kom je er normaal wel doorheen. 

  2. Ik maakte dan ook verschillende add-ons voor experimental playground spellen

Print and Play Tip - Fightopia

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

fightopia

Eigenlijk is FIGHTOPIA! van Cheapass Games bezwaarlijk een print-and-play te noemen omdat het eigenlijk een set regels is waar je zelf nog dient in te staan voor het bord en de pionnen. Maar gegeven de eenvoud van de componenten is dat niet zo moeilijk. Met hulp van een creatief kinderbrein heb ik bij deze zelf de nodige componenten voorzien. Op vormgeving en knutselbaarheid kan ik dus niet echt een objectieve score voorzien, vandaar dat deze niet gegeven zijn.

Download Pagius Robot Tokens

Download Pagius Robot Bord (4 x te printen)

Gegevens

Aantal spelers: 2

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 30 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: /

Vormgeving: /

Speelbaarheid: ★★★★☆

De componenten bestaan uit een schaakbord en enkelvoudige, tweevoudig en viervoudige Tokens. De Pagius versies zijn eenvoudige vierkante Tokens te plakken op karton en uit te snijden. Het bord is ofwel een schaakbord of de Pagius versie, zijnde een uit vier delen bestaand schaakbord. Ook op karton te kleven in vier delen en deze aan elkaar te plakken om zo een makkelijk opvouwbaar en opbergbaar bord. De Pagius versie is dus erg goed knutselbaar.

In het spel beschikt elke spelers over een reus, twee tanks en een legertje pionnen. De spelers nemen het tegen elkaar op, met als doel de basis van de tegenpartij te veroveren door aan de andere kant van hebt bord te geraken met de reus of door de twee tanks van de tegenpartij uit te schakelen.

De pionnen (1 vakje groot) kunnen zicht telkens een vakje per keer over het bord verplaatsen zowel horizontaal als diagonaal, zolang het maar een vrije plek is. Pionnen kunnen geen andere stukken uitschakelen, en zullen dus hoofdzakelijk eerder blokkerend worden ingezet.

De tanks (2 vakjes groot) kunnen zich een of twee vakjes verplaatsen in hun georiënteerde richting, of een pivotering uitvoeren om van richting te veranderen. Deze verplaatsingen vereisen ook dat de eindplek vrij is1. Tanks kunnen ook schieten in hun georiënteerde richting, en kunnen hierbij vijandelijke pionnen uitschakelen. Enkel weliswaar pionnen.

De reuzen kunnen zich zoals pionnen verplaatsen maar door hun grootte (4 vakjes), zijn ze al snel geblokkeerd. Reuzen kunnen tanks uitschakelen en dat doen ze als ze tijdens hun beurt met een vakje horizontaal of verticaal aan een tank grenzen.

Het spel wordt om beurten gespeeld met iedere speler die een enkele zet doet (zoals schaak).

Het is een leuk, kort, tactisch spelletje, dat mits wat ondersteuning ook wel onder de 8 jaar kan gespeeld worden. Het blijft in de basis nog steeds een abstract spel, maar door de thematiek (en desgewenst dus de vormgeving) toch iets leuker is voor jongere spelers dan een puur abstract spel.


  1. In de spelregels is het een beetje onduidelijk of voor het pivoteren enkel de eindbestemming leeg dient te zijn of ook de vakjes waarover heen gepivoteerd wordt. Enkel de eindbestemming maakt het iets makkelijker en lijkt me aangewezen.