Workflow als afstandsbediening

#ios

Workflow is een erg multifunctionele app, met een iOS 10 widget en een Apple Watch app. Met de recentste update van workflow heeft de app er bovendien een interessante feature bij gekregen. De ‘Get Contents of URL’ actie laat nu ook toe om POST requests te sturen. Dit maakt het mogelijk om workflow te integreren met menig webservice. Een goed overzicht is gegeven in het macstories artikel over de update.

Wat evenwel interessant is, is dat sommige Smart Home toestellen ook gebruik maken van webservices om te communiceren. Ikzelf beschik zo bijvoorbeeld over een Panasonic Televesie die kan bediend worden met een smartphone app. Die app is niet super, maar doet zijn ding. Alleen is het een klassieke cross platform app die niet mee gaat in platform specifieke features zoals widgets en Apple Watch apps.

Echter achter die interactie van de app en de televisie schuilt een locale webservice. Dit laat ons toe om de kracht van workflow met ondersteuning van widgets en een Watch App te combineren met de Panasonic Televisie.

Door met de nieuwe ‘Get Contents of URL’ actie het juiste POST bericht naar de URL van je TV te sturen kunnen we dus eender wel commando van de afstandsbediening van de televesie in een workflow gebruiken. Zo maakt ik een simpele workflow die de TV gewoon uit zet, een andere workflow maakt dan weer gebruik van een lus om de TV stiller of luider te zetten. De Panasonic ondersteunt ook Apps, waaronder YouTube. Die zitten echter verborgen achter een aantal schermen. Door in een workflow gewoon de juiste toetsencombinaties na elkaar uit te voeren, met eventuele delays voor laattijden, hoef je dit niet zelf te doen. Zo heb ik dus een instant YouTube App Launch workflow gemaakt.

Download hier de Workflow om een Panasonic TV uit te zetten. Je hoeft alleen nog de juiste URL van de TV op je netwerk te configureren.

WorkflowTV

Bovendien kunnen al deze workflows beschikbaar gemaakt worden in de workflow widget, die in iOS 10 slecht een swipe ver weg zit. Maar evenzogoed in de Workflow Watch app die als je hem in je Dock houdt op watchOS 3 snel laadt en uitvoert.

Daar heb je het dus, je TV bedienen vanuit een widget of een Apple Watch, allemaal dankzij Workflow. Dit is natuurlijk slechts een enkel voorbeeld en met wat zoekwerk naar eventueel andere Smart Home toestellen hun achterliggende webservices kan je zo nog meerdere dingen bedienen via workflow. Geef zeker een seintje @wimlepage als je zulke dingen bouwt!