Tagged ios

Een App store kaart aan Apps - 2019 editie

#apps #ios

Voor de 7de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017,2018) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. De 2019 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2019 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €20,25 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Pocket Casts - Gratis - IAP €10,99 / jaar

Pocketcasts

Zoals uit de doeken gedaan in het App Store kaart aan Apps artikel van vorig jaar, was ik na een lange tijd overgestapt van Overcast naar Castro omwille van het queue en download management van Castro. In september dit jaar is Pocket Casts gratis geworden met een abonnement voor geavanceerde features. De filosofie om meer gratis publiek beschikbaar te maken komt er doordat Pocket Casts vorig jaar overgenomen is door onder meer de publieke radio (NPR) in de Verenigde Staten. Pocket Casts bied in zijn gratis versie al een plethora aan features. Hoewel niet exacte hetzelfde inbox en queue principe als Castro, valt deze functionaliteit wel ongeveer te benaderen met de juiste instellingen. En die benadring is inclusief het niet met Overcast te benaderen aspect, het abonneren zonder downloaden. Zo heb ik enkel automatisch downloaden ingesteld voor de ‘Up next’ lijst. Slechts voor een aantal podcasts stelde ik in dat hun nieuwe afleveringen er automatisch aan toegevoegd worden (waardoor deze dus ook automatisch downloaden). Andere podcasts komen met hun nieuwe afleveringen gewoon in de algemene lijst, waar de aanwezigheid van nieuwe afleveringen wordt gemarkeerd. Desgewenst voeg ik ze dan manueel toe aan de de ‘Up next’ lijst, en worden ze dus dan pas gedownload. Dat maakt dat er dus in Pocket Casts een gelijkaardige Podcast triage mogelijk is als in Castro, inclusief selectief downloaden, wat je storage en download limieten ten goede komt1.

Maar daar eindigt het niet, ook features die bij andere spelers wel betalend zijn, zoals bijvoorbeeld audio boosting en intelligent trimmen van niet gesproken stukken zijn allemaal incluis. Hoewel de interface van Pocket Casts minder intuïtief is als deze van Castro, compenseren de additionele features dit voor een app waar luisteren toch het belangrijkste is.

Chunky Comic Reader - Gratis - IAP €4,49

Donkere wintermaanden zijn ideaal om eens een goed boek te lezen, al dan niet voor een (virtuele) open haard. En dat kan vandaag de dag ook digitaal natuurlijk. Voor de klassieke e-boeken kan je terecht bij Apple Books of ook (een al dan niet fysieke) Kindle. Maar een iPad met prachtig kleurenscherm leent zich ook erg goed tot het lezen van stripboeken. Chunky Comic Reader is een strakke maar toch volledige stripboek-lees applicatie, met ondersteuning voor alle gangbare digitale formaten en een intuïtieve bediening. Met de basisversie kom je ruimschoots toe, maar voor een kleine IAP kan je ook extra types bronnen toevoegen om Chunky Comic Reader aan te sluiten op bijvoorbeeld je digitale collectie op een NAS of in de cloud.

Jammer genoeg is Chunky Comic Reader alleen beschikbaar op iPad. Voor wie de uitdaging aan wil gaan en op een kleiner smartphone scherm zich toch ook aan een stripboek of twee wil wagen is er ook de erg simpele maar gratis Comic Book Viewer app2.

Journey (game) - €5,49

Ik ben geen gamer, maar Journey is een soort spel dat me wel kan bekoren. Het heeft gelijkaardige look en feel als de games uit de Monument Valley reeks (eerdere keuzes in 2014 en 2017), en ook gameplay aspecten komen overeen. Het is geen orgineel mobile game, want het verscheen oorspronkelijk eerst op Playstation, en in een aantal aspecten komt dit ietwat naar boven, maar nooit zo dat het storend is.

Journey heeft ook een wel erg speciale interpretatie van multi-player waar er een mogelijkheid is dat je andere spelers tegenkomt, maar dit zonder garanties en ook zonder dat er echte communicatie tussen spelers mogelijk is.

Dit alles maakt Journey echter een rustgevend spel, met mooie audio en visuals, perfect om op een koude donkere winteravond onder een dekentje mee weg te dromen.

Gezondheid

Streaks - €5,49

Streaks

Over tradities gesproken, nog zo’n eindejaars gegeven zijn de goede voornemens. Als je je het komende jaar aan enkele goede voornemens wil wagen is alle ondersteuning daarbij mooi meegenomen.

Streaks is een app die het concept van een streak hanteert, onder andere digitaal gepopulariseerd door Snapchat, maar dan voor allerlei zelf te bepalen doelen. Streaks ondersteunt positieve doelen (bijvoorbeeld ‘eet 2 stukken fruit per dag’) maar evengoed negatieve doelen (bijvoorbeeld ‘snoep niet in de week’), en ook de frequentie is flexibel in te stellen (aantal keer per dag, week, …).

Verder kan streaks ook sommige soorten doelen automatisch voor je voltooien als je deze toegang geeft tot je gezondsheidsdata. Dat werkt natuurlijk enkel als je de aan de doel betrokken activiteiten ook binnen gezondheid registreert. Zo zal bijvoorbeeld een streak ‘twee workouts per week’ automatisch kunnen worden voltooid als je je workouts in gezondheid, of een app die zijn gegevens deelt met gezondheid, bijhoudt.

Daarnaast is er ook uitgebreide Opdrachten (Shortcuts) ondersteuning die het ook mogelijk maakt om via Siri of andere automatisaties (zoals de in iOS 13 toegevoegde NFC triggers) makkelijk je doelen te vervolledigen.

In tegenstelling tot vele van zijn concurrenten is Streaks te koop met een enkele aankoopprijs zonder abonnement. Dat, in combinatie met de uitgebreide features en een strak design, maakt Streaks je ideale goede voornemens compagnon voor het nieuwe jaar.

AutoSleep - €3,49 en AutoWake - €3,49

Een goede slaap is een van de belangrijkste aspecten van je fysieke en mentale gezondheid. Om je slaap te verbeteren helpt het om inzicht te krijgen in je slaap patronen. Als je over een Apple Watch beschikt is AutoSleep een geavanceerde slaap tracker die gedetailleerd je slaappatroon ik kaart kan brengen. Het registreert onder andere hoe lang het duurt voor je in slaap valt, je periodes van lichte en diepe slaap, en periodes wanneer je wakker bent. Daarbij maakt het gebruik van de bewegings- en hartslagsensor van je Apple Watch.

Als je ook gebruik wil maken van deze gegevens om je op een optimaal tijdstip te wekken, kan je bijkomend nog de app AutoWake aanschaffen van dezelfde ontwikkelaar. Deze twee apps werken samen om je zo goed als mogelijk pas tijdens een lichte slaap te wekken. AutoWake kan ook integreren met HomeKit, maar dit eerder op een knullige manier met vast benoemde scene’s die bij slapengaan of wekken geactiveerd kunnen worden.

De Apps zijn erg uitgebreid, en de vele instellingen kunnen overweldigend zijn, maar daartegenover staat een sterke graad van accuraatheid.

Voor mij persoonlijk was het dragen van een Apple Watch tijdens het slapen echter niet comfortabel en aldus slaapverstorend, wat natuurlijk de hele oefening teniet deed, maar misschien is dit voor jou niet het geval.

Moest dat toch zo zijn, of je beschikt niet over een Apple Watch, is een ander alternatief voor slaap registratie de Sleep Cycle App (Gratis - IAP €19,99 per jaar). Deze app werkt aan de hand van het registreren van geluid via je iPhone en tracht zo aldus je slaappatroon in kaart te brengen met ook hier elementen zoals periodes van lichte en diepe slaap. Sleep Cycle is behoorlijk accuraat daarin, maar moet toch onderdoen voor AutoSleep omdat Sleep Cycle ook geluiden van bed-partners registreert. Hoewel Sleep Cycle zegt hier de nodige intelligentie voor in te hebben gebouwd (die nog beter zou werken als je beide gebruik zou maken van Sleep Cycle), merk ik toch soms hier afwijkingen in. Desalniettemin kom je met de gratis versie van Sleep Cycle al heel ver, integreert deze evengoed met de Apple Gezondheid app en is er geen verstoring van je slaapcomfort.

Receptenmaker - Gratis - IAP 100 recepten €2,29

Receptenmaker

Gezonder eten is ook een klassieker wat goede voornemens betreft. En wat beter om daar bij te helpen dan gezonde recepten. Nu is er in de App store geen gebrek aan recepten apps. Maar zoals wel vaker zijn deze toch vooral gemaakt vanuit een Amerikaanse insteek. Vaak worden ze ook gecombineerd met een boodschappen-lijst of andere al dan niet nuttige functionaliteiten, of hebben ze prijsmodellen gebaseerd op een abonnement.

Receptenmaker is een app van Nederlandse makelij, en hoewel zeker niet de mooiste of best vormgegeven app3, bevat deze wel enkele functionaliteiten die goed aansluiten bij mijn noden.

Ten eerste biedt het een import functie die naast enkele internationale sites, ook specifiek ondersteuning biedt voor een aantal Nederlandse en Vlaamse sites waaronder bijvoorbeeld de Dagelijkse Kost site. Maar ook voor niet ondersteunde sites tracht de import functie zijn best te doen bij het importeren van recepten. Uiteraard kan je ook volledig handmatig je eigen recepten toevoegen.

Verder biedt Receptenmaker ook een kookstand en andere features waaronder het omrekenen van aantallen, exporteren en delen van de recepten, etc.

Het verdien model is eigenaardig, maar niet onlogisch, gegeven dat er ook een synchronisatie service bij hoort die je toelaat de app op meerdere toestellen te gebruiken. De gratis versie is beperkt tot 10 recepten, wat je toelaat om uit te testen of de app iets voor je is. Daarna kan je voor €3,49 plaats voor 100 extra recepten toevoegen.

Automatisatie

IFTTT - Gratis

IFTTT, of te wel If This Then That, is al een oude rot in het vak. Waarom staat deze dan op de lijst? Sinds iOS 13 is het mogelijk om gebruik te maken van een subset van de mogelijkheden van Opdrachten (Shortcuts) binnen Homekit automatisaties. Een van deze mogelijkheden is het sturen van web requests. En laat in IFTTT nu net het ontvangen van web requests een mogelijke trigger zijn. Kortom, je kan met IFTTT als lijm je Homekit automatisaties krachtiger maken, van een simpele notificatie in de IFTTT app als er een bepaalde situatie zich voordoet (detectie door een sensor bijvoorbeeld), tot het opstarten van andere automatisaties ondersteund door IFTTT.

Verder is het sturen van web requests naar IFTTT ook een workaround voor het ontbreken van bepaalde andere integraties, zo bijvoorbeeld het aansturen van Sonos speakers.

Dit alles blaast voor mij IFTTT nieuw leven in, wat een plekje op deze lijst tot gevolg heeft.


  1. Het is iets onhandiger werken met de ‘Up next’ lijst van Pocket Casts dan de ‘Queue’ van Castro, omdat deze slechts via het huidige speelscherm te bereiken is, wat twee taps vraagt. 

  2. Hoewel krap, is het lezen van een stripboek toch haalbaar in de app mits je de telefoon in landscape houdt. Dan kan je op en neer scrollen in de pagina. Als je dan naar de volgende pagina swipet start die terug bovenaan en kan je weer naar beneden scrollen op de nieuwe pagina. 

  3. Waarschijnlijk heeft het feit dat Receptenmaker een cross-platform app is er wel iets mee te maken. 

Een App store kaart aan Apps - 2018 editie

#apps #ios

Tradities! Het hoort bij de eindejaarsperiode. En dé traditie van deze webcolumn is de Jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Sinds 2013 brengen we al elk jaar (2014, 2015, 2016, 2017) dit lijstje. Nu zijn we er opnieuw met de 2018 editie van “een App store kaart aan apps”, een selectie van apps die in 2018 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van € 23,76 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Productiviteit

Week Calendar - gratis

WeekCalendar

De ingebouwde iOS kalender app is redelijk beperkt met matige overzichten en een zeer basic ingave scherm. Gelukkig zijn er vele andere kalender apps beschikbaar in de App store. De perfecte app heb ik nog niet gevonden. De tekstuele input van Fantastical is fantastisch, maar de visuele overzichten niet. Geruime tijd gebruikte ik Calendars 5 van Readdle, die naast een beperkte versie van de tekstuele input betere overzichten heeft, maar echt tevreden met het week overzicht daar was ik ook niet.

Week Calendar heeft naar mijn mening een erg goed week overzicht1 in de zogenaamde Agenda view. Het is een beetje wennen aan de lay-out, maar de verhouding duidelijkheid en hoeveelheid informatie is perfect. Daarnaast heeft Week Calender enkele interessante extra features zoals een dark modus, templates om snel gelijkaardige afspraken aan te maken en de mogelijkheid om automatisch iconen toe te kennen aan afspraken op basis van regels. Dit laatste zorgt voor nog meer overzichtelijkheid. Wat dan wel weer minder is aan Week Calendar is de ingave interface. Het ingeven van een nieuwe afspraak is het gebruikelijke tap en scroll werk. Hier mis ik fantastical stijl tekstherkenning.

Eventail - gratis (IAP 2,29€)

Hoe overzichtelijk de agenda view van Week Calendar ook mag zijn, de aangeboden widget laat zoals de meeste andere kalender apps te wensen over. Eventail brengt iets dat geen van de andere widgets brengt, een horizontale week view. Ook al is het ietwat krap, toch brengt deze widget in een oogopslag een weekoverzicht zonder hiervoor veel plaats in te nemen. Ideaal voor een snelle blik op je week. De IAP geeft je enkele extra instellingen, maar de app is ook prima zonder te gebruiken.

Creativiteit

Halide Camera - 6,99 €

Halide Camera

De verbeteringen in de camera is een van de redenen waarom vele mensen hun smartphone upgraden. Maar ook met software toe te voegen kan je verbeteringen teweeg brengen. Zo laat iOS toe om RAW photo’s te nemen die achteraf meer mogelijkheden bieden bij het editen. Er zijn vele iOS photo apps, maar een van de betere in afweging van features en simpliciteit is Halide. Halide biedt een eenvoudige switch aan tussen automatische focus en manuele focus en in de manuele focus is er ook een handige overlay visualisatie waarbij aan de hand van groene highlights duidelijk wordt aangegeven waar de focus zich bevindt. Ook de exposure is snel aan te passen aan de hand van een swipe.

Voor de eigenaars van de iPhones met een diepte camera (7 plus, 8 plus, X, XS en XR) heeft Halide ook vele opties. Enderzijds om portret modus foto’s (foto’s met diepte informatie) te nemen met meer controle dan de ingebouwde modus, en anderzijds om achteraf de diepte informatie te bekijken (waaronder een coole AR modus waarbij je de photo 3D via AR kan bekijken).

Darkroom - gratis (IAP 10,99€)

Als het ware de compagnon van Halide aan de bewerkings kant is Darkroom. Ten eerste bied Darkroom ondersteuning voor het bewerken van RAW foto’s. Ten tweede ondersteunt het ook het bewerken van foto’s met diepte informatie, waarbij het mogelijk is de voorgrond en achtergrond apart te bewerken. Dat laat bijvoorbeeld toe om de achtergrond donkerder te maken, of zwart-wit, terwijl je andere verbeteringen toepast op de voorgrond. Dit maakt unieke bewerkingen mogelijk. De gratis versie is prima bruikbaar, maar voor toegang tot de geavanceerde mogelijkheden en filters betaal je een in app aankoop van 10,99€. Dat is aan de prijzige kant, maar je kan alles zonder te betalen rustig uitproberen.

Entertainment

Castro Podcasts - gratis

CastroPodcasts

Na een lange tijd een Overcast gebruiker geweest te zijn ben ik dit jaar overgestapt naar een andere Podcast speler, en dit wel omwille van een specifiek feature en dat is het unieke queue en download management van Castro.

Castro werkt met een Inbox principe. Als je abboneert op een podcast komen nieuwe afleveringen eerst in een inbox terecht. Vanuit deze inbox kan je dan kiezen of je de aflevering wil toevoegen bovenaan je queue of onderaan je queueu of deze wil archiveren. Pas als je een aflevering op je queue plaatst wordt deze gedownload. Dat bespaart dus download maar ook storage, erg handig voor podcast waarvan je niet echt elke aflevering wil meepikken. Voor die podcasts waar dat wel het geval is kan je ook instellen om de inbox te skippen en ineens aan je queue toe te voegen. Dit is een bijzonder flexibel systeem waardoor je snel en handig de perfecte podcast lijst samengesteld krijgt. Dit is allemaal onderdeel van de gratis versie. Maar als je €8,99 per jaar betaalt krijg je er ook nog andere leuke features bij zoals automatiche audio verbeteringen, de mogelijkheid om ook willekeure audio bestanden aan je lijst toe te voegen, een dark mode, en nog veel meer.

Pocket: Save. Read. Grow. - gratis

Instapaper is lange tijd mijn go-to read-it-later service geweest. Ik bleef erbij gedurende enkele overnames, maar de overname door pinterest was blijkbaar een brug te ver. Pinterest heeft de service eigenlijk genegeerd en met de komst van GDPR niet tijdig geüpdatet, wat er voor zorgde dat de service erg lange tijd onbeschikbaar was in Europa. Om in de tussentijd verder te kunnen ben ik noodgedwongen overgestapt naar Pocket. Dankzij de (wel ietwat klunky) import procedure kon ik zo terug aan de slag met al mijn gegevens overgezet. Maanden na de GDPR deadline, nadat Instapaper door een andere groep personen was overgenomen, is Instapaper pas terug beschikbaar geworden in Europa, maar dan was zoals we dat zeggen, het kalf al verdronken.

Pocket moest vroeger qua lees interface onderdoen voor Instapaper, maar sinds de laatste updates is dat minder het geval2. Af en toe mist de tekst extractie nog, en kan deze dus niet elke website omzetten in een prettig leesbare variant. Dat was natuurlijk (in mindere mate weliswaar) ook het geval voor Instapaper. Pocket is duidelijk een app waarin geïnvesteerd wordt, zo is onlangs de geïntegreerde tekst to speach feature verbetert, en is deze nu veelzijdiger dan de Instapaper variant.

Automatisatie

Nieuw voor dit jaar de automatisatie categorie!

Scriptable - gratis

Scriptable

Scriptable en een nieuwkomer op het automatisatie veld, die in als gevolg van het toevoegen van Siri Shortcuts in iOS 12, op de voorgrond is gekomen. Scriptable vormt ergens het midden tussen Opdrachten (Shortcuts) en Pythonista. Gebruik makend van javascript als basistaal kan je een script schrijven waarbij je gebruik kan maken van verscheidene ingebouwde iOS feauters zoals de kalender, herinneringen, het file systeem, etc. Naast het vragen van input via simpele UI elementen, is er ook ondersteuning voor het tonen van resultaten van scripts in (interactieve) tabellen. Dat laatste gaat ook geïntegreed met Siri, waarbij de tabellen in de context van Siri getoond worden, als een script via Siri is opgeroepen aan de hand van de Siri Shortcuts integratie. Scriptable is ideaal voor het maken van automatisaties waar de visuele editor van Opdrachten het wat laat afweten, mits je de leercurve van javascript aankunt.

HomeRun for HomeKit - 3,49 €

Automatiseren van je huis. Het begint makkelijker en makkelijker te worden om het zelf te doen, maar is al bij al toch nog een beetje het wilde westen. Gelukkig zijn er wel enkele standaarden en begint er toch ietwat stabiliteit op de markt te komen, maar het is verre van een walhalla van interoperabiliteit. Gelukkig is de ondersteuning van de door Apple gemaakte HomeKit standaard steeds groten aan het worden. De hub van alle home zaken is de Apple home app. Jammer genoeg laat deze wel wat te wensen over in duidelijkheid. Vooral op Apple watch is de home app een lange te scrollen lijst van grote knoppen. Niet echt handig voor snelle bediening. Daar brengt HomeRun gelukkig verandering in. Met een handig in te stellen grid van iconen kan je makkelijk je verschillende home scenes bedienen en er de status van zien. Wat ik wel jammer vind is dat de app enkel op de Apple watch werkt. Ik had graag hetzelfde overzicht ook om mijn telefoon gehad, in een widget of als app. Voorlopig heb ik dat zelf ineengeknutseld met een Shortcut widget (met de menu actie), maar hopelijk komt het er misschien nog ooit.


  1. Wat misschien wel te verwachten was gegeven de naam van de app 😊 

  2. Hoewel een true black modus voor OLED displays ontbreekt, zelfs in de erg dure premium. 

Een App store kaart aan Apps - 2017 editie

#apps #ios

En nieuw jaar komt er aan en dat wil natuurlijk zeggen dat we zoals in 2013, 2014, 2015 en 2016, we er nu opnieuw zijn met de 2017 editie van “een App store kaart aan apps”, een selectie van apps die in 2017 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van € 25. Dit jaar komen wa aan een totaal van € 23,26 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Productiviteit

Gladys - gratis - 1,09 € IAP

Gladys-ios Gladys behoort tot een nieuw soort app categorie die sinds de komst van slepen en neerzetten in iOS 11 mogelijk zijn geworden, de zogenaamde “Shelf”. In essentie zijn de Shelf apps de verderzetting van de clipboard managers zoals de in 2014 vermelde Clips. In principe vervullen ze dezelfde functionaliteit met dat verschil dat ze gebruik makend van slepen en neerzetten en de slide-over functionaliteit van iOS 11 om als een soort virtueel schab (“Shelf”) te kunnen verschijnen en toelaten om er dingen naar toe te slepen. Daarnaast zorgt het iOS 11 sleep systeem er ook voor dat gesleepte zaken in meerdere formaten worden aangeboden, hetgeen Gladys goed ondersteund. Sleep je bijvoorbeeld een afbeelding van je browser in Gladys, dan zal deze zowel de afbeelding als de url van deze afbeelding bewaren en je dus achteraf toelaat om beide representaties van de afbeelding te gebruiken.

Gladys is naast op iPad ook beschikbaar op iPhone en zorgt er via iCloud sync voor dat je je sleepsels dus overal kunt gebruiken. Slepen is ook niet de enige manier om dingen in en uit Gladys te krijgen, er is ook een Share-Extensie, een widget en zelfs een watch-app. Kortom, een virtueel schab waar je tijdelijk iets kan neerzetten en van overal aankan.

Gboard - gratis

Hoewel mijn vorige favoriete keyboard voor de iPhone, Fleksy ondertussen een beetje nieuw leven heeft ingeblazen gekregen, heb ik ondertussen een nieuw favoriet toetsenbord gevonden. En dat is niet de aanrader Minuum van vorig jaar geworden, maar wel Gboard van Google. Naast een voor mij essentiële “één hand modus”, waar het toetsenbord kleiner wordt in de breedte zodat je makkelijker met één hand kan bedienen, kan je met Gboard ook lustig swipen. Intelligent woordvoorspelling, geïntegreerde emoji en gifs, en ondersteuning voor Nederlands met azerty toetsenbord zijn ook aanwezig.

Creativiteit

Procreate - 10,99 €

Procreate4 2017 was een goed jaar voor de iPad creatieveling. Naast de release van Affinity Photo en Clip Studio Paint is ook Procreate 4.0 uitgebracht. Een fantastische update die niet alleen iOS 11 slepen en neerzetten ondersteuning biedt, maar daarnaast ook het digitale verf systeem nog verder verfijnde en layer masks toevoegde. Naast deze grote features werdt ook de ganse Ul verbeterd en de achterliggende engine nog sneller gemaakt door gebruik te maken van de nieuwste technologieën beschikbaar op iOS Met deze 4.0 update bevestigt Procreate zijn plaats als een van de beste tekenprogrammas op iOS, en dit alles voor een erg gunstig prijsje.

AnyFont - 2,29 €

Extra lettertypes installeren op iOS is niet onmogelijk, maar ook geen sinecure. Om dit te doen moeten er namelijk profielen geïdealiseerd worden en dat is beter van gebruiksvriendelijk. Gelukkig is daar AnyFont om dit net iets gemakkelijker te maken. Het is niet de prachtigste app die er bestaat, maar hij doet zijn ding. Je kan lettertype bestanden importeren in de app en bekijken. Als je dan kiest om ze te installeren maakt AnyFont het nodige profiel aan dat je dan kan installeren. Eens geïnstalleerd kan je het lettertype gebruiken in alle apps die keer gebruik laten maken van de systeem lettertypes.

Daarnaast zit er ook een optionele, apart aan te kopen, bundel lettertypes in, maar deze kan je gerust negeren.

Patch - gratis - 1,99 € IAP

De eigenaars van een Plus iPhone of de nieuwe iPhone X kunnen genieten van de portret modus waarbij het bokeh effect van een professionele camera benaderd wordt via diepte bepaling en software. Het stukje diepte bepaling kunnen we natuurlijk niet zomaar op een ander toestel te voorschijn toveren, maar het software stuk kan eventueel wel. Dat is wat Patch probeert te doen. De resultaten zijn niet perfect, maar met wat moeite krijg je er toch mooie foto’s uit.

Entertainment

Monument Valley 2 - 5,49 €

In 2014 sierde de eerste Monument Valley deze lijst, en nu is het de beurt aan dit prachtige vervolg. De nieuwe Monument Valley 2 geeft dezelfde basis gameplay als het origineel, zij het met hier en daar wat verassingen, die vooral voortvloeien uit het spelen met twee karakters. De graphics en sound blijven even prachtig in deze nieuwe versie. Een geslaagd vervolg.

Love You To Bits - 4,49 €

Een leuke puzzel game waar je stuk voor stuk de onderdelen van een robotmeisje bijeen zoekt doorheen de verschillende levels. Een combinatie van knappe gameplay, mooie vormgeving en een leuke update in 2017 maken dat deze game onze 2017 lijst mag afsluiten.