iOS 11, Slepen, neerzetten en slide-under

#ios

Aan de vooravond van WWDC 2017 heeft Macstories een concept video en bijhorend artikel gepubliceerd. Het zit bomvol goede ideeën en ik hoop dat de echte iOS 11 release minstens even goede features bevat.

Slepen en neerzetten, een concept

Een van de belangrijkste voorstellen in de concept video is het toevoegen van slepen en neerzetten (drag and drop) tussen apps. Voor een touch gebaseerd systeem zoals iOS is dat dan ook een erg logische feature. Je kan natuurlijk nu al allerlei zaken verslepen op iOS, maar zeker nog niet zoveel als op iOS’s oudere broer macOS. Apples macOS heeft altijd al een sterke sleep en neerzetten ondersteuning gehad, meer nog dan bijvoorbeeld Microsofts Windows of Linux varianten. Op macOS kan je dingen slepen op de applicatie iconen, stukjes tekst slepen naar je bureaublad , etc. Veel van dat komt in de concept video ook naar voor, heruitgevonden voor iOS.

Macstories iOS 11 Concept Video

Readdles slepen en neerzetten

Dat dit écht kan werken kan je nu al (deels) ervaren. De recente updates van de iOS apps van Readdle: Documents, PDF Expert en Spark ondersteunen nu onder elkaar slepen en neerzetten. Als je bijvoorbeeld Documents en Spark naast elkaar hebt staan in split view, kan je zo een of meerdere bestanden slepen van je documenten map naar een mail die je aan het opstellen bent. Dit is zo vanzelfsprekend dat het mij niet zou verbazen dat vele mensen zouden denken dat het ook met andere apps nu al kan. Dat is jammer genoeg niet het geval, maar hopelijk met iOS 11 wel.

Slepen en neerzetten op een iPad tussen Readdle apps

De split-view app kiezer

Wat ook naar voorkomt in de concept video, en ook een belangrijke rol vormt bij het slepen en neerzetten, is een aangepaste split-view app kiezer. Deze is zeker aan vervanging toe. De huidige lijst van app-cards schaalt niet echt bij intensief gebruik. Er zijn momenteel op iOS verschillende manieren om in het algemeen een app te openen. Je kan naar het het thuis scherm gaan en hier op een icoon drukken. Je kan dubbeldrukken op je thuis-knop en kiezen tussen previews van recente apps. Je kan naar Siri swipen en daar kiezen uit de suggestie iconen of beginnen te zoeken.

Wat Macstories voor de split-view app kiezer voorstelt is deze drie mechanismen opnieuw en op een eigen manier in het split-view scherm te steken: Search, een eigen mini thuis-scherm en de recente apps onderaan als previews.

Door Macstories voorgestelde split-view app-kiezer.

Slide-under

Mij lijkt dat niet de piste die Apple gaat volgen. Deze app kies manieren bestaan reeds, deze dus dupliceren op een andere plek lijkt me een beetje verwarrend.

Waarom er niet voor zorgen dat je gewoon gebruik kunt maken van de bestaande lanceer mechanismen? Met andere woorden als je naar de split-view gaat dat je toegang krijgt tot je volledige thuis-scherm en daarbij ook de swipe naar beneden voor spotlight. En als je in split-view kies modus dubbel klikt op de thuisknop, dan krijg je de recent apps. De bestaande methodes dus, gewoon alleen gezien binnen een split-view modus.

Geen mini thuis-scherm maar gewoon het hele thuis scherm, als een slide-under (eigen concept)

Wat er wel conceptueel moet veranderen dan is dat de split-view bij activatie niet bovenop de bestaande app komt, maar dat je iets van onder kiest. De andere app wordt opgeschoven. Dat maakt echter het huidige slide-over verhaal niet meer mogelijk, dit zou dan moeten vervangen worden door een soort van slide-under.

De slide-under (eigen concept). Let niet op de drop-shadow, die is taboe.

Dat is nogal een drastische aanpassing, en hoewel het het allemaal wat consistenter zou maken, is het dus ook onwaarschijnlijk dat Apple deze piste zou volgen. Wat het ook mag worden, laat ons hopen dat het beter is dan wat we nu hebben.