Organisatie en verandering
Verandering is onvermijdelijk. Als we ons leven organiseren doen we dat op basis van de huidige situatie. Maar een situatie is al gauw achterhaald. Veranderingen overkomen ons vaak zonder dat we het goed en wel beseffen. Verder zijn sommige veranderingen voldoende overweldigend dat ze een zekere periode nodig hebben om te settelen.
Dit alles gezegd zijnde, is het duidelijk dat we meestal niet stil staan bij onze organisatie na zulke veranderingen. Toch is dit wel nuttig, om niet te zeggen, nodig. Voor je het weet erger je je aan iets zonder het goed en wel te beseffen dat deze ergernis eigenlijk te wijten is aan een organisatie gebaseerd op een achterhaalde situatie. Een typisch voorbeeld is de plaats van gebruiksvoorwerpen. Wat ligt er in de bovenste schuif? Wat ligt er weggestopt op zolder? Wat waar ligt is niet alleen individueel maar ook temporeel.
Neem in je jaarlijks onderhoud al je ‘organisatie’ eens onder de loupe en stel de vraag: “Is dit op dit moment nog wel nodig op deze manier?”.
Verder plan je best een extra onderhoud een maand (of twee) na de einddatum van grote (veranderings)projecten waar je je ook deze vragen stelt.
Extra aandacht voor potentieel achterhaalde organisatie bespaart je toekomstige ergernissen en maakt ruimte vrij voor de huidige noden.