Een iTunes kaart aan apps — 2014

#apps #ios

Vorig jaar maakte ik een lijstje van de beste apps van 2013 die je zou kunnen kopen met een enkele iTunes kaart van €25. Dit jaar bekijken we dit zoals toen beloofd opnieuw.

De totale prijs van het 2014 pakket apps is €24,341, zoals steeds berekend met de prijzen op het moment van schrijven, dus inclusief enkele lopende eindejaars-promoties.

De productiviteits of entertainment waarde is de belangrijkste beslissende factor voor een plaatsje in de lijst, maar de prijs speelt natuurlijk ook mee, en waar mogelijk probeer ik de selectie vernieuwend te houden door apps te selecteren die ik noch in geen vorig jaar besprak.

Productiviteit

Editorial — €5,99

Vorig jaar niet op de lijst wegens geen iPhone versie. Dit jaar mat hij er wel op, hoewel een iOS 8 en iPhone 6 update op zich laat wachten. Het feit dat ik dit artikel er bijna volledig mee geschreven heb toont de kracht van deze applicatie aan2.

Naast de iPhone versie kreeg editorial er in 2014 een hele UI module bij. Deze module, die ook in pythonista te vinden is, laat toe om beperkt interfaces te maken als een van de acties in een workflow.

Verder ondersteunt editorial nu ook naast markdown voor het schrijven, ook het taskpaper formaat3. De taskpaper ondersteuning bevat onder andere het snel ‘done’ markeren van taken, het gekleurd markeren van tags en het herordenen van lijnen. Dit laatste houd echter geen rekening met indentering en subtaken verplaatsen dus niet me met de supertaak. Dat vind ik wel een klein gemis.

Echter omwille van de workflows kunnen we natuurlijke allerlei automatisering hier bovenop bouwen, wat een zeer interessant uitgangspunt is voor een taken manager applicatie.

Op Editorial Workflows zijn er allerlei workflows te vinden, waaronder bijvoorbeeld deze geralateerd aan Taskpaper zoals een om “done” taken te archiveren, of een die taken met een @today tag in een lijstje laat zien (dus gebruik makend van de UI module). Andere zijn gerelateerd aan markdown zoals de ‘Paste as…’ Workflow. Maar er zijn ook andere zaken zoals bvb een heuse FTP client.

Kortom met de juiste worklows maak je er de applicatie van die je zelf wil.

Om niet in herhaling te vallen is Drafts 4, de opvolger van Drafts uit de lijst van 2013, niet opgenomen in deze lijst. Deze nieuwe versie van drafts met iOS 8 extra’s zoals een deel extensie en widget is wat aan de duurdere kant omdat het nu een universele versie is die op iPhone en iPad draait. Maar in vergelijking met het ook universele editorial, krijgen we bij editorial toch meer functionaliteiten voor een goedkopere prijs.4.

iThoughts (mindmap) — €8,99

De iThoughts applicatie is een die ik al lang gebruik, dus toen dit jaar een volledig nieuwe versie lanceerde die opnieuw te betalen was heb ik dan ook niet getwijfeld.

De meeste features van de vorige versie zijn aanwezig met enkele ontbrekende beloofd op de retour.

Enkele interessante nieuwigheden zijn het maken van thema’s die heel wat werk besparen als je graag een specifieke look wilt voor je mindmaps, en voor de liefhebber van automatisering ondersteunt de app nu ook een URL schema wat wil zeggen dat je vanuit andere apps eenvoudig tekst aan bestaande maps kan toevoegen. Zo bijvoorbeeld vanuit editorial of drafts.

Launch Center Pro — €0,99

Al op de lijst vorig jaar en terug in 2014. Dit jaar bracht voor launch center pro onder meer een iPad versie (apart te betalen, maar momenteel ook voordelig €0,99 geprijsd).

Alle features die de app de moeite waar maakten vorig jaar blijven absoluut geldig en worden dit jaar aangevuld met fel verbeterde input tags voor het opstellen van complexe acties, waaronder het oproepen van een specifieke actie. Dit laatste in combinatie met callbacks maakt recursie mogelijk, waardoor lussende acties aangemaakt kunnen worden. Bovendien is er een ingebakken lijst maker, die het werken met de lijst input tag wat eenvoudiger maakt.

Daarnaast is er nu ook ondersteuning voor locatie triggers, integratie met IFTTT en een bar/QR-code scanner actie.

Vlot wat kracht erbij gekomen dus in 2014. Voor 2015 hoop ik dat launch center pro er wat iOS 8 features bij krijgt zoals misschien een widget en vooral een extensie, maar het ontbreken van een extensie kan momenteel alvast opgevangen worden met de volgende aanrader: Workflow.

Workflow: Powerful Automation Made Simple — €2,99

Nog net voor de valreep, namelijk in december, is de Workflow app dit jaar beschikbaar geworden op de app store. De prijs is dan ook een verlaagde lanceerprijs.

Deze app laat toe om de features van iOS als legoblokjes samen te klikken in visuele workflows. Hiermee kan je als het ware mini apps maken die iets uitvoeren, die gelanceerd kunnen worden vanuit de app, maar ook via shortcuts op je home screen, in launch center pro (zie boven) en bovendien ook vanuit de workflow extensie.

Deze blokkendoos aanpak vonden we ook reeds terug in pythonista, maar kent dus hier, mede dankzij de uitvinding van de content graph, een veel gebruiksvriendelijke en grafische uitwerking. Enig nadeel ten opzichte van pythonista (en editorial) is dat de grafische flow steeds gevisualiseerd wordt bij het uitvoeren, wat dus, zeker bij complexere workflows, wat vertraging tot gevolg kan hebben. Misschien iets dat in een update zal aangepast worden.

De ingebakken conversie en ondersteuning voor extensies maken dit een echt krachtige app. Zo bestaat er een worklow die vanuit safari een pdf kan maken van de huidige pagina, maar evengoed ook een die een YouTube filmpje kan downloaden, en een die bovendien YouTube filmpjes naar een audio bestand omzet. Je ziet hier al onmiddellijk het ver uiteenlopende potentieel van deze app, die op deze manier vele single purpose apps overbodig kan maken.

Het feit dat je je eigen workflows als extensies kan gebruiken, maakt het dat je zo ook extensies kan maken voor apps die er zelf nog geen hebben. Zo bijvoorbeeld maakte ik, dankzij het url schema, een workflow extensie die een link aanmaakt voor iThoughts.

Het is nog vroeg dag en elke dag worden er workflows door andere verzonnen die je op nieuwe ideeën kunnen brengen (onder andere te vinden op reddit). Ik kijk ook uit naar komende updates van de app die de basisacties zullen uitbreiden.

GoodTask - Reminders/To-do/Task Manager — €1,79

Standaard ingebakken in iOS zitten er herinneringen, te configureren om te syncen via iCloud of een andere CalDAV server. Je kan ze gebruiken in de ingebakken herinneringen app, maar ook andere apps, zoals fantastical uit de lijst van 2013, kunnen net zoals met de kalender toegang vragen tot deze data.

Een van de apps die deze toegang gebruikt om van de herinneringen een krachtige taken app te maken is goodtask.

Enkele features: * Slimme lijsten op basis van #tags * Snelle acties op taken, waaronder * taggen * verzetten van tijdstip * prioriteit * Een extensie * Een widget * Een uitgebreid URL-schema voor automatisering

Deze features maken het ingebakken herinneringen systeem een stuk krachtiger en benaderen de feature-set van een volwaardige taken beheer applicatie.

Het URL-schema maakt dat deze app mooi samenspeelt met de andere in deze lijst opgenomen apps; launch center pro, drafts, editorial en workflow. Hoewel ik graag voor die laatste twee een ingebakken reminders module/blokje zou willen zien, omdat dat nog net iets vlotter zou zijn dan her werken met URL-schema’s.

Clips - Copy and paste anywhere with widget and keyboard — Gratis

Clips is een clipboard manager voor iOS die dat doet aan de hand van nieuwe iOS functionaliteiten zoals een widget en een keyboard.

Als je vaak na elkaar een aantal zaken van een plek naar een andere moet kopiëren is dit echt een handige app. Deze basis functionaliteit is bovendien gratis, dus geen reden om het niet te proberen. De volledige features kosten je €1,79.

Entertainment

Overcast: Podcast Player — Gratis

Vorig jaar raadde ik nog instacast aan, en dit is nog altijd een super app, echter de intelligente eenvoud van overcast heeft me doen switchen.

Je kan hier namelijk een playlist aanmaken die automatisch de afleveringen van je gekozen podcast in een specifieke volgorde ordent, maar waarbinnen het toch nog mogelijk is om manueel een aantal zaken te herordenen. Dit is voor het merendeel van de tijd dus handiger dan instacasts ‘up next’ feature. Enkel voor het ad-hoc toevoegen van enkele episodes of enkele audiobestanden is instacast beter, maar die nood komt dus minder voor.

Ook hier kan je de gratis gebruik maken van de basis functionaliteit, en koop je alle feature voor €4,49.

Monument Valley — €3,59

Prachtig en plezierig. Voor jong en oud. Gewoon een topper. Kopen en spelen!

Koop er zeker ook de uitbreiding met extra levels bij via in-app aankoop, zeker de moeite.


  1. Dit jaar speel ik wel wat vals want er zitten gratis apps bij met in-app aankopen die ik niet meetel. Maar deze apps zijn zonder deze aankopen volgens mij ook al erg nuttig. 

  2. Dat is een beetje gelogen. Veel van dit artikel is in 1Writer (€2,69) geschreven. Een app die een stevige iOS8 update heeft gekregen. Omdat deze wel de iPhone 6 ondersteunt alsook JavaScript acties maakt dit ook een goeie texteditor, maar kwa automatiseringskracht kan je moeilijk editorial overtreffen. 

  3. Over dit formaat meer in mijn artikel over mini gtd in de praktijk 

  4. In drafts 4 is het systeem van uitvoerbare acties uitgebreid met stappenplannen, maar deze zijn niet van de mate van complexiteit van editorial. Toch laten deze functionaliteiten toe eenvoudige notitie verwerkings acties te definiëren. Daarnaast bevat drafts de mogelijkheid om eigen keyboard acties op basis van JavaScript te definiëren en toe te wijzen aan een eigen gedetineerde toets op de extra keyboard rij. Iets dat vooralsnog niet mogelijk is in editorial (dat dan wel weer eigen keyboard shortcuts heeft) Het potentieel van dit alles heb ik nog niet helemaal kunnen uitdiepen, maar de basis functionaliteit waarvoor ik de app aanraadde in 2013, is nog altijd van onmisbaar belang voor mij, de voornaamste reden dat ik het niet opneem in deze lijst is om niet meer dan één tekstverwerker te hebben, en als je dan moet kiezen is editorial puur op functionaliteiten moeilijk te kloppen. Maar drafts kan ik uiteraard ook nog steeds aanraden.