Een App store kaart aan Apps - 2019 editie

#apps #ios

Voor de 7de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017,2018) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. De 2019 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2019 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €20,25 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Pocket Casts - Gratis - IAP €10,99 / jaar

Pocketcasts

Zoals uit de doeken gedaan in het App Store kaart aan Apps artikel van vorig jaar, was ik na een lange tijd overgestapt van Overcast naar Castro omwille van het queue en download management van Castro. In september dit jaar is Pocket Casts gratis geworden met een abonnement voor geavanceerde features. De filosofie om meer gratis publiek beschikbaar te maken komt er doordat Pocket Casts vorig jaar overgenomen is door onder meer de publieke radio (NPR) in de Verenigde Staten. Pocket Casts bied in zijn gratis versie al een plethora aan features. Hoewel niet exacte hetzelfde inbox en queue principe als Castro, valt deze functionaliteit wel ongeveer te benaderen met de juiste instellingen. En die benadring is inclusief het niet met Overcast te benaderen aspect, het abonneren zonder downloaden. Zo heb ik enkel automatisch downloaden ingesteld voor de ‘Up next’ lijst. Slechts voor een aantal podcasts stelde ik in dat hun nieuwe afleveringen er automatisch aan toegevoegd worden (waardoor deze dus ook automatisch downloaden). Andere podcasts komen met hun nieuwe afleveringen gewoon in de algemene lijst, waar de aanwezigheid van nieuwe afleveringen wordt gemarkeerd. Desgewenst voeg ik ze dan manueel toe aan de de ‘Up next’ lijst, en worden ze dus dan pas gedownload. Dat maakt dat er dus in Pocket Casts een gelijkaardige Podcast triage mogelijk is als in Castro, inclusief selectief downloaden, wat je storage en download limieten ten goede komt1.

Maar daar eindigt het niet, ook features die bij andere spelers wel betalend zijn, zoals bijvoorbeeld audio boosting en intelligent trimmen van niet gesproken stukken zijn allemaal incluis. Hoewel de interface van Pocket Casts minder intuïtief is als deze van Castro, compenseren de additionele features dit voor een app waar luisteren toch het belangrijkste is.

Chunky Comic Reader - Gratis - IAP €4,49

Donkere wintermaanden zijn ideaal om eens een goed boek te lezen, al dan niet voor een (virtuele) open haard. En dat kan vandaag de dag ook digitaal natuurlijk. Voor de klassieke e-boeken kan je terecht bij Apple Books of ook (een al dan niet fysieke) Kindle. Maar een iPad met prachtig kleurenscherm leent zich ook erg goed tot het lezen van stripboeken. Chunky Comic Reader is een strakke maar toch volledige stripboek-lees applicatie, met ondersteuning voor alle gangbare digitale formaten en een intuïtieve bediening. Met de basisversie kom je ruimschoots toe, maar voor een kleine IAP kan je ook extra types bronnen toevoegen om Chunky Comic Reader aan te sluiten op bijvoorbeeld je digitale collectie op een NAS of in de cloud.

Jammer genoeg is Chunky Comic Reader alleen beschikbaar op iPad. Voor wie de uitdaging aan wil gaan en op een kleiner smartphone scherm zich toch ook aan een stripboek of twee wil wagen is er ook de erg simpele maar gratis Comic Book Viewer app2.

Journey (game) - €5,49

Ik ben geen gamer, maar Journey is een soort spel dat me wel kan bekoren. Het heeft gelijkaardige look en feel als de games uit de Monument Valley reeks (eerdere keuzes in 2014 en 2017), en ook gameplay aspecten komen overeen. Het is geen orgineel mobile game, want het verscheen oorspronkelijk eerst op Playstation, en in een aantal aspecten komt dit ietwat naar boven, maar nooit zo dat het storend is.

Journey heeft ook een wel erg speciale interpretatie van multi-player waar er een mogelijkheid is dat je andere spelers tegenkomt, maar dit zonder garanties en ook zonder dat er echte communicatie tussen spelers mogelijk is.

Dit alles maakt Journey echter een rustgevend spel, met mooie audio en visuals, perfect om op een koude donkere winteravond onder een dekentje mee weg te dromen.

Gezondheid

Streaks - €5,49

Streaks

Over tradities gesproken, nog zo’n eindejaars gegeven zijn de goede voornemens. Als je je het komende jaar aan enkele goede voornemens wil wagen is alle ondersteuning daarbij mooi meegenomen.

Streaks is een app die het concept van een streak hanteert, onder andere digitaal gepopulariseerd door Snapchat, maar dan voor allerlei zelf te bepalen doelen. Streaks ondersteunt positieve doelen (bijvoorbeeld ‘eet 2 stukken fruit per dag’) maar evengoed negatieve doelen (bijvoorbeeld ‘snoep niet in de week’), en ook de frequentie is flexibel in te stellen (aantal keer per dag, week, …).

Verder kan streaks ook sommige soorten doelen automatisch voor je voltooien als je deze toegang geeft tot je gezondsheidsdata. Dat werkt natuurlijk enkel als je de aan de doel betrokken activiteiten ook binnen gezondheid registreert. Zo zal bijvoorbeeld een streak ‘twee workouts per week’ automatisch kunnen worden voltooid als je je workouts in gezondheid, of een app die zijn gegevens deelt met gezondheid, bijhoudt.

Daarnaast is er ook uitgebreide Opdrachten (Shortcuts) ondersteuning die het ook mogelijk maakt om via Siri of andere automatisaties (zoals de in iOS 13 toegevoegde NFC triggers) makkelijk je doelen te vervolledigen.

In tegenstelling tot vele van zijn concurrenten is Streaks te koop met een enkele aankoopprijs zonder abonnement. Dat, in combinatie met de uitgebreide features en een strak design, maakt Streaks je ideale goede voornemens compagnon voor het nieuwe jaar.

AutoSleep - €3,49 en AutoWake - €3,49

Een goede slaap is een van de belangrijkste aspecten van je fysieke en mentale gezondheid. Om je slaap te verbeteren helpt het om inzicht te krijgen in je slaap patronen. Als je over een Apple Watch beschikt is AutoSleep een geavanceerde slaap tracker die gedetailleerd je slaappatroon ik kaart kan brengen. Het registreert onder andere hoe lang het duurt voor je in slaap valt, je periodes van lichte en diepe slaap, en periodes wanneer je wakker bent. Daarbij maakt het gebruik van de bewegings- en hartslagsensor van je Apple Watch.

Als je ook gebruik wil maken van deze gegevens om je op een optimaal tijdstip te wekken, kan je bijkomend nog de app AutoWake aanschaffen van dezelfde ontwikkelaar. Deze twee apps werken samen om je zo goed als mogelijk pas tijdens een lichte slaap te wekken. AutoWake kan ook integreren met HomeKit, maar dit eerder op een knullige manier met vast benoemde scene’s die bij slapengaan of wekken geactiveerd kunnen worden.

De Apps zijn erg uitgebreid, en de vele instellingen kunnen overweldigend zijn, maar daartegenover staat een sterke graad van accuraatheid.

Voor mij persoonlijk was het dragen van een Apple Watch tijdens het slapen echter niet comfortabel en aldus slaapverstorend, wat natuurlijk de hele oefening teniet deed, maar misschien is dit voor jou niet het geval.

Moest dat toch zo zijn, of je beschikt niet over een Apple Watch, is een ander alternatief voor slaap registratie de Sleep Cycle App (Gratis - IAP €19,99 per jaar). Deze app werkt aan de hand van het registreren van geluid via je iPhone en tracht zo aldus je slaappatroon in kaart te brengen met ook hier elementen zoals periodes van lichte en diepe slaap. Sleep Cycle is behoorlijk accuraat daarin, maar moet toch onderdoen voor AutoSleep omdat Sleep Cycle ook geluiden van bed-partners registreert. Hoewel Sleep Cycle zegt hier de nodige intelligentie voor in te hebben gebouwd (die nog beter zou werken als je beide gebruik zou maken van Sleep Cycle), merk ik toch soms hier afwijkingen in. Desalniettemin kom je met de gratis versie van Sleep Cycle al heel ver, integreert deze evengoed met de Apple Gezondheid app en is er geen verstoring van je slaapcomfort.

Receptenmaker - Gratis - IAP 100 recepten €2,29

Receptenmaker

Gezonder eten is ook een klassieker wat goede voornemens betreft. En wat beter om daar bij te helpen dan gezonde recepten. Nu is er in de App store geen gebrek aan recepten apps. Maar zoals wel vaker zijn deze toch vooral gemaakt vanuit een Amerikaanse insteek. Vaak worden ze ook gecombineerd met een boodschappen-lijst of andere al dan niet nuttige functionaliteiten, of hebben ze prijsmodellen gebaseerd op een abonnement.

Receptenmaker is een app van Nederlandse makelij, en hoewel zeker niet de mooiste of best vormgegeven app3, bevat deze wel enkele functionaliteiten die goed aansluiten bij mijn noden.

Ten eerste biedt het een import functie die naast enkele internationale sites, ook specifiek ondersteuning biedt voor een aantal Nederlandse en Vlaamse sites waaronder bijvoorbeeld de Dagelijkse Kost site. Maar ook voor niet ondersteunde sites tracht de import functie zijn best te doen bij het importeren van recepten. Uiteraard kan je ook volledig handmatig je eigen recepten toevoegen.

Verder biedt Receptenmaker ook een kookstand en andere features waaronder het omrekenen van aantallen, exporteren en delen van de recepten, etc.

Het verdien model is eigenaardig, maar niet onlogisch, gegeven dat er ook een synchronisatie service bij hoort die je toelaat de app op meerdere toestellen te gebruiken. De gratis versie is beperkt tot 10 recepten, wat je toelaat om uit te testen of de app iets voor je is. Daarna kan je voor €3,49 plaats voor 100 extra recepten toevoegen.

Automatisatie

IFTTT - Gratis

IFTTT, of te wel If This Then That, is al een oude rot in het vak. Waarom staat deze dan op de lijst? Sinds iOS 13 is het mogelijk om gebruik te maken van een subset van de mogelijkheden van Opdrachten (Shortcuts) binnen Homekit automatisaties. Een van deze mogelijkheden is het sturen van web requests. En laat in IFTTT nu net het ontvangen van web requests een mogelijke trigger zijn. Kortom, je kan met IFTTT als lijm je Homekit automatisaties krachtiger maken, van een simpele notificatie in de IFTTT app als er een bepaalde situatie zich voordoet (detectie door een sensor bijvoorbeeld), tot het opstarten van andere automatisaties ondersteund door IFTTT.

Verder is het sturen van web requests naar IFTTT ook een workaround voor het ontbreken van bepaalde andere integraties, zo bijvoorbeeld het aansturen van Sonos speakers.

Dit alles blaast voor mij IFTTT nieuw leven in, wat een plekje op deze lijst tot gevolg heeft.


  1. Het is iets onhandiger werken met de ‘Up next’ lijst van Pocket Casts dan de ‘Queue’ van Castro, omdat deze slechts via het huidige speelscherm te bereiken is, wat twee taps vraagt. 

  2. Hoewel krap, is het lezen van een stripboek toch haalbaar in de app mits je de telefoon in landscape houdt. Dan kan je op en neer scrollen in de pagina. Als je dan naar de volgende pagina swipet start die terug bovenaan en kan je weer naar beneden scrollen op de nieuwe pagina. 

  3. Waarschijnlijk heeft het feit dat Receptenmaker een cross-platform app is er wel iets mee te maken.