Een App store kaart aan Apps - 2020 editie

#apps #ios

Veel tradities zullen dit jaar wegens omstandigheden sneuvelen, maar niet zo met de App Store kaart aan Apps. Voor de 8ste keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. De 2020 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2020 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €20,26 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Small world - 5,49 €

Gezelschapsspelen spelen vereist gezelschap natuurlijk. Jammer genoeg was in 2020 voor het grootste deel van het jaar fysiek gezelschap houden geen goed idee. Gelukkig hebben digitale bordspellen de afgelopen jaren hun opmars reeds gemaakt, waardoor er geen gebrek is aan online alternatieven. Buiten web gebaseerde diensten zoals boardgamearena is er ook geen gebrek aan goede apps.

Small World is een gebieds-controle spel waarbij je met je eigen volk, met specifieke eigenschappen, probeert zoveel mogelijk gebieden te veroveren om hiervoor munten (punten) te krijgen. Hierbij moet je het voortzetten van de uitbreiding van je volk afwegen tegen de optie om in verval te gaan en een nieuw volk op te starten.

Small world is een vlot spel en deze digitale adaptatie behoud goed de eigenheid van het origineel waarbij de eerder boekhoudkundige elementen, zoals onder andere puntentelling, uit handen worden genomen.

Dit alles maakt dat het spelen erg vlot gaat en je dus een gezellig digitaal spelmoment kan hebben zonder gedoe.

Ticket to Ride - 7,99 €

Nog een spel dat digitaal erg vlot wegspeelt is Ticket to Ride. Toegegeven, de charme van kleine treinwagonnetjes op een groot bord plaatsen is natuurlijk niet te evenaren. Maar ik ben blij dat de Ticket to Ride app zo 2D is, want onnodige 3D elementen toevoegen (ik kijk naar jou nieuwe Carcassonne app 😠) maakt de spelervaring er vaak niet beter op.

In Ticket to Ride probeer je zo veel mogelijk punten te verzamelen door het zo efficient mogelijk verbinden van steden met spoorlijnen om je verzameling ‘tickets’ of treinverbindingen waar te maken.

De digitale hulpmiddelen zoals het aanduiden van jouw bestemmingen op het bord, helpen om het gebrek aan een groot bord voor je neus wat te compenseren. In-app aankopen laten je toe alternatieve kaarten aan te schaffen. De Ticket to Ride app speelt vlot in real time, maar even goed op een iets langere beurt per beurt manier. Kortom perfect zowel tussendoor als voor een gezellige virtuele spelavond.

Dice by pcalc - 2,29 €

In 2016 was Nice Dice een van de keuzes in de categorie entertainment. Ondertussen is deze app op pensioen gegaan en vervangen door zijn opvolger Dice Bag die de sterke punten van zijn voorganger heeft geërfd.

Voor je standaard setje dobbelstenen is deze app nog steeds een goede keuze, maar heb je graag je eigen custom dice, dan is Dice by pcalc, van de maker van Pcalc, dé app. De manier waarop custom dice worden toegevoegd is niet van de simpelste, maar het eindresultaat mag er zijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle standaard dobbelstenen ingebouwd.

Met zijn vele opties is Dice by pcalc de ideale aanvulling op de huidige trend aan roll & write spellen.

catandobbel

Als toemaatje heb ik zelf een digitale dobbel pakket van de Catan dobbelstenen gemaak, gebruik makend van de prachtige game-icons.net iconen, zodat je het Catan dobbelspel (of een van de varianten ervan) vlot digitaal kan spelen. Dit doe je door gebruik te maken van Dice by pcalc, en een PDF versie van de invulsheet (onder andere te downloaden op de officiële Catan site), die je dan kan opmaken met je favoriete PDF annotatie app (of de ingebouwde annotatie tools).

Download Dice by pcalc Catan Dice Set

Creativiteit

Vizref - 4,49 €

Procreate (keuze in deze categorie in 2017) heeft in zijn laatste 5X update er een referentie functionaliteit bijgekregen om een enkel referentiebeeld binnen in de applicatie te brengen zonder dit op je eigenlijk tekencanvas te moeten plakken.

Heb je echter nood aan meer, dan is er Vizref voor jou. In een UI die naadloos aansluit op deze van Procreate kan je meerdere referentiebeelden bewaren. Deze beelden sleep je vlot vanuit je browser naar de referentiecanvas om daarna te ordenen op de manieren waarop je maar wil (inclusief onder andere spiegelen).

Met Vizref in split-view naast Procreate (of eender welke andere teken-app naar keuze) ga je dan vlot aan de slag met je referentiemateriaal en zoom je gezwind in en uit om net die zaken te zien die je dan nodig hebt om je tekening te vervolmaken.

Kortom een onmisbare compagnon voor elke digitale tekenaar.

Pastel - Free

Pastel

Vele tekenapps hebben natuurlijk ingebouwde kleurenpaletten. Maar soms is het ook nodig om een kleurenpalet op meerdere plaatsen te gebruiken én vaak ook voor andere dan klassiek artistieke doeleinden. Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met het zelf ineensteken van een widget bijvoorbeeld (zie verder), is het gebruik van kleur hier ook leuk, en is een functie zoals die van Pastel waarbij je vlot de juiste HEX-code kan plakken super handig.

Pastel is een app waar je kleurpaletten in kan aanmaken en bijhouden. Je kan de kleuren op verschillende manieren toevoegen, zoals via een picker die werkt in split screen, maar ook aan de hand van een afbeelding of foto.

Vanuit zo’n kleurenpalet heb je verschillende manieren om de kleuren zelf in andere apps te gebruiken, waaronder het slepen van kleuren naar apps die dit ondersteunen, maar dus ook het kopiëren van de kleurinfo in verschillende formaten, alsook het exporteren van het hele palet naar Procreate.

Daarnaast zijn er ook nog wat vreemdere features zoals het exporteren van een kleurenpalet als wallpaper of een palet op je thuisscherm zetten als widget.

Kortom voor ieder wat wils, met Pastel zijn in ieder geval al je kleurige behoeften vervuld!

Fontcase - Free

Naast kleuren zijn letters ook belangrijke grafische elementen om te gebruiken. Anyfont was in 2017 te vinden op de toenmalige versie deze lijst, en nu neemt Fontcase de fakkel over.

An sich vervult de applicatie dezelfde rol, namelijk het systeembreed installeren van nieuwe lettertypes, maar Fontcase is volledig gratis en iets properder qua design, en is daarom nu mijn aanbeveling voor het toevoegen van custom fonts op je iOS toestel.

Productiviteit

Scriptable - Free

Scriptable prijkte reeds op de 2018 versie van deze lijst maar verdient nu opnieuw een plaatsje omwille van de significante updates die de app dit jaar heeft ondergaan, met als uitblinker de toevoeging van de mogelijkheid om je eigen widgets te programmeren.

Met alle mogelijkheden van Scriptable kan je eigenlijk zo goed als eender welke widget die je maar kan inbeelden maken. Zo maakte ik onder andere een simpele compacte countdown widget, maar de mogelijkheden zijn legio.

countdownwidget

Als je dus niet vies bent van een beetje JavaScript kan je dus je gangen gaan en dankzij Scriptable je thuisscherm echt eigen maken. Maar ook voor zij die wat minder ervaring hebben bevat Scriptable nu ook een script gallerij. Hier kan je voorbeeld scripts downloaden waar je dan enkel een paar parameters van dient aan te passen om iets magisch werkend te krijgen. Ongelofelijk veel mogelijkheden voor ongelooflijk weinig geld.

NetNewsWire - Free

Nieuws, je hebt er in 2020 mogelijk genoeg van. Maar wat RSS biedt is de mogelijkheid om te kiezen van welke sites en blogs je nieuwe berichten wil zien en van welke niet, en allemaal op één plek.

NetNewsWire is een oude rot in het vak. Ik gebruikte de desktop app in de tijd voor Google Reader als online dienst zowat alle concurrentie verstootte. Maar in een van de meest vreemde uitfaseringen ooit stopte Google met het aanbieden van Google reader in 2013. Sindsdien hebben verschillende concurrenten het gat trachten op te vullen (met Feedly als veruit de grootste), en is er terug een markt ontstaan. De opkomst van smartphones en de app economie zorgde dat ook daar verschillende nieuwe RSS apps het levenslicht zagen.

NetNewsWire zelf onderging ook een geschiedenis op zichzelf. Ontstaan als independent software, ontwikkeld door Brent en Sheila Simmons, werd het in 2005 opgekocht door NewsGator en gedurende die periode verscheen ook de eerste iOS app. Maar in diezelfde periode zorgde de opkomst van Google Reader er ook voor dan concurrerende RSS diensten het wel erg moeilijk kregen. In 2011 werd NetNewsWire verkocht aan Black Pixel waarna het bergaf ging met het product dat ondertussen betalend was geworden.

Dit alles leidde ertoe dat in 2018 Brent Simmons terug de eigenaar werd van NetNewsWire en besliste om open source te gaan. In 2019 was het zover en werd de nieuwe NetNewsWire voor Mac gelanceerd, alsook gestart aan de ontwikkeling van een volledig nieuwe iOS versie, die dan eindelijk in 2020 het levenslicht zag.

Sinds die tijd heeft de app enorm veel progressie gemaakt en is zo een van de meest versatiele RSS readers op de markt geworden. De iOS versie heeft feature wise zijn Mac alter ego zelfs ingehaald. Open source projecten worden soms wel eens gekenmerkt door hun hoog gekunsteld gahalte, maar voor NetNewsWire is dat allerminst het geval. Het is bijna ongelofelijk dat dit product gratis wordt aangeboden. Maar dat wordt het dus en het is er dus in 2020 en daarna voor jou om je (leuke) nieuws nood in te vullen.