Een App store kaart aan Apps - 2021 editie

Voor de 9ste keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019,2020) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2021 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2021 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van … €10. Ok dat is nieuw. Vorige jaren was het budget steeds €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €7,98 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s. Dus een kaart van €10 is prima. De lijst is daarbij dus ook wat korter, maar ook krachtiger 😉 Enjoy.

Entertainment

Imperial Settlers Roll & Write - 3,99 €

imperialsettlersios

Ik zet in 2021 in de entertainment categorie de 2020 trend van digitale bordspellen, meer bepaald zelfs digitale roll & writes, verder.

In Imperial Settlers tracht je zo goed mogelijke settlements te maken. Dit doe je door grondstoffen te verzamelen en workers in te zetten die op hun beurt gebouwen kunnen bouwen en plaatsen of nog meer grondstoffen oogsten. Omdat je geen grondstoffen kan overdragen naar je volgende beurt (in totaal wordt het spel in 10 beurten gespeeld) is het een erg listige puzzel waar je elke ronde tracht te bepalen welke combinatie van acties je het meeste oplevert op korte en/of lange termijn. Geen gemakkelijke opdracht. Naarmate je meer speelt ontgrendel je meer sets gebouwen voor nog meer variatie. Dit maakt dat je aan deze roll & write uren plezier kan beleven.

Imperial Settlers Roll & Write is een van de zwaardere roll & writes, en de digitale adaptatie maakt het dan ook wat minder foutgevoelig en dus vlotter om te spelen. Vooral het ongedaan maken is super handig voor de verschillende pistes te evalueren. De charme van het rollen en writen is met een app natuurlijk wel wat verloren, maar vlotheid van spel gewonnen. De app heeft wel dezelfde handgeschreven esthetiek als het fysieke spel, wat dan weer wel leuk is.

Railroad Ink Challenge - 3,99 €

Ook deze app past netjes in de categorie digitale roll & write, maar net wat lichter dan Imperial Settlers. Er gaat niets boven zelf met een stelletje dobbelstenen rollen, maar die zijn net wat minder handig in je broekzak. Met railroad ink heb je een leuk puzzelspelletje op zak waar je aan de hand van op dobbelstenen getoonde stukken spoor- en autoweg zo optimaal mogelijke routes tracht samen te stellen aan de hand van een aantal, telkens verschillende, criteria. Het is een breinprikkelaar waar je makkelijk tussendoor wat vertier aan kan beleven. Een minpuntje vind ik wel dat de app geen live modus heeft om met twee tegelijkertijd aan je spoorwegnet te bouwen zoals het geval is voor het analoge broertje. Maar voor solo spel is deze uitermate geschikt.

Creativiteit

ObsIdentify - Free

obsidentify

Een wandeling in de natuur zou vooral een disconnect van digitale toestellen mogen betekenen. Maar toch maak ik soms, net zoals voor een goede camera app, ook voor Obsidentify soms een uitzondering. Deze app zorgt voor een inzicht in de diversiteit van fauna en flora en met fotografische herkenning kom je zo snel te weten wat je daar voor je aantreft, zei het nu een prachtige paddenstoel, een vreemde plant of een curieus insect. Met de digitale paddenstoelenpluk en aanverwante challenges is er zelfs een vorm van gamification die een handige aanvulling kan zijn voor zij die wat nukkige kinderen soms op een wandeltocht willen meekrijgen. Maar het is ook leuk dat je weet dat je met het delen van je informatie, net zoals bij de vogeltelling, bijdraagt tot het in kaart brengen en onderzoeken van onze natuur.

Productiviteit

Super Agent for Safari - Free

Hoewel niet perfect in zijn werking brengt Super Agent als plugin voor safari (wat sinds iOS 15 eindelijk mogelijk is) enige soelaas in de huidige online wereld van 1000den cookie acceptatie banners en pop-ups. De tool laat je in stellen wat je voorkeuren zijn en keurt deze dan automatisch goed (of eerder af). Het is duidelijk dat zo een systeem eigenlijk standaard zou moeten zijn, voor browsers en websites. Maar in de tussentijds, probeer deze plugin alvast maar eens, ik denk niet dat je hem terug uitschakelt.

Obsidian - Connected Notes - Free

Hier moet ik iets toegeven. Deze app gebruik ik eigenlijk niet op iOS, maar dat kan in de toekomst mogelijk veranderen. Op computer daarentegen is deze tool voor mij op korte tijd onmisbaar geworden. Met het flexibel plug-in systeem dat deels ook van toepassing op iOS, kan je deze app naar je hand zetten. Voor mij is hij omgevormd tot een krachtig werkinstrument waarbinnen ik dagelijkse, vergader en andere notities combineer met een takensysteem. Het enderzijds simpele tekst gebaseerde werken kan voor sommigen wat spartaans overkomen, maar dit is tegelijk ook de kracht omdat het daardoor flexibel én performant is. Er is nog wat werk aan de winkel en de app en de plugins worden continu bijgewerkt, maar zelfs dan nog heeft het me zeker geholpen het afgelopen jaar om grip te krijgen op de informatiestroom die op me af is gekomen.