Een App store kaart aan Apps - 2022 editie

Voor de 10de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019,2020,2021) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2022 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2022 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €15. Het budget dat we vorig jaar introduceerden houden we aan, en dat is gegeven menige soorten crisis maar goed ook. Dit jaar komen we aan een totaal van €10,89 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Board Game Stats - 5,99 €

Als je een ietwat uitgebreide bordspellencollectie hebt of veel bordspellen speelt is de Board Game Stats app een must have. Toch als je houdt van statistieken. Je kan een spellen collectie bijhouden en hiervan alle mogelijke gegevens over raadplegen. Ook voor het loggen van gespeelde spelletjes (al dan niet in je eigen collectie) ben je hier op je plaats met ook daar de nodige overzichten om uitgebreide inzichten te verkrijgen. Je hebt de mogelijkheid om dit allemaal te synchroniseren met de boardgamegeek website maar het hoeft niet. Daarnaast integreert de app ook met online boardgame spellen speel-sites (waaronder het populaire Board Game Arena) om daar automatisch je gespeelde spellen van te importeren.

Verder heeft de app nog enkele interessante (betalende) extra’s, waaronder een challenge modus waarbij je op verschillende manieren jezelf een uitdaging kan geven zoals bijvoorbeelde 10 spellen 10 keer spelen.

BoardGameGeek - Free

Als je geen duit in het zakje wil doen maar toch een stuk van de functionaliteit van Board Game Stats wenst én gebruik maakt van boardgamegeek de website, dan is de BoardGameGeek app, van dezelfde makers als Board Game Stats een goed alternatief. Basis collectie en speel logging zijn in deze app ook aanwezig, zei het natuurlijk enkel in sync met de website. De uitgebreide statistische inzichten vind je hier niet terug.

Potion Explosion - 4,99 €

Een van de spelletjes die je dan kan loggen is de digitale adaptatie van Potion Explosion. Het is een beetje grappig dat het bordspel geinspireerd op het digitale candy crush uiteindelijk zelf ook digitaal terug keert, maar uiteraard werkt dat. Je tracht hier de beste drankjes brouwer te worden door op een slimme manier cascades te veroorzaken in een (digitale) knikkerbak, en slim eerder gemaakte drankjes in te zetten om noch krachtigere combo’s te verkrijgen. Niet zo plezierig als een fysieke knikkerbak, maar wel een leuk tussendoortje.

Wavelength - Free

wavelength Wavelength is een tof party spel waarbij jij en je spelgenoten elkaar trachten in te schatten hoe iets ergens valt op steeds verandere spectra zoals bijvoorbeeld alle variaties tussen goed en kwaad of tussen warm en koud. Het fysieke spel blijft natuurlijk de betere optie als er keuze is, maar deze digitale adaptatie kan zeker ook leuk zijn en laat uiteraard toe op afstand met elkaar te spelen. Wel moet je rekenen op extra kosten als je iets meer dan de paar standaard vragen wenst.

Productiviteit

LockFlow・Lock Screen Launcher - Free

Met iOS 16 introduceerde Apple een nieuwe versie van het lock screen en daarmee ook lock screen widgets. Hiermee kan je interessante info tonen, zoals bijvoorbeeld het weer, maar ook heb je de optie dat deze nieuwe wigets iets lanceren. Apple heeft geen widget toegevoegd voor de eigen Shortcuts app, maar daar past LockFlow een mouw aan. Met deze app kan je widgets maken voor enkele of groepen van Shortcuts. Dit maakt dat je de volledige kracht van Shortcuts kan benutten vanuit je lock screen. Dit is bijvoorbeeld nuttig als je in plaats van bijvoorbeeld een enkele Home actie (denk lampen e.d.) een hele groep ineens kan aanspreken, of het lanceren van bepaalde (groepen van) apps die (nog) geen eigen lock screen widget hebben.

Lock Launcher - Screen Widget - Free

locklauncher.png Als de toegevoegde lanceer opties van LockFlow nog niet genoeg zijn heb je nog Lock Launcher. Toegegeven dit is eerder een hacky oplossing, maar het werkt wel. Gebruik makend van de ook in iOS 16 nieuwe functie van de Live Activites, voorziet deze app in een live activity die allerlei lanceer iconen kan bevatten Deze iconen kunnen linken naar apps bijvoorbeeld, maar ook naar Shortcuts. Kortom, ook hier weer alles mogelijk, en dat direct vanaf je lock screen. Een nadeel, en hier is het hacky gedeelte, is dat er een beperking zit op de aanwezigheid van Live Activities van 8 uur, maar elke interactie voegt nog eens 12 uur hier aan toe, dus áls je er een beetje gebruik ervan maakt bots je hier amper tegenaan. Plus Lock Launcher bied ook een widget aan om zichzelf te lanceren, wat ook aan deze beperking tegemoet komt.

Snipd | Smart Podcast Player - Free

Een deel van de podcast die ik luister hebben vooral een entertainment waarde, maar een ander deel zijn iets informatiever van aard. Als dat ook voor jou het geval is dan bots je misschien ook op het probleem dat je soms hiervan delen zou willen bewaren als bookmark of als notitie. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als je bijvoorbeeld onderweg aan het luisteren bent in de auto of op de fiets. Als het ware net zoals je een snel een tekst kan markeren, dat dit ook met een podcast zou kunnen.

Wel dit is net wat Snipd in voorziet overgoten met een sausje van AI om het allemaal nog handiger te maken. Snipd zet podcasts om in volledige teksten met door AI toegevoegde onderverdelingen. Als gebruiker kan je zelf ook fragmenten van podcast aanmaken die dan zowel tekstueel als als audio beschikbaar zijn. Met een handige shortcut gebaseerd op de “skip back” functie aanwezig op de meeste hoofdtelefoons en oortjes kan je dit ook “on the go”.

Met deze input en zijn AI maakt Snipd dan weer ‘highlights’ een manier om snel interessante stukken uit allerlei podcast te beluisteren. Daarbovenop heeft Snipd ook integratie met notitie apps, waaronder Obsidian, om je in tekst omgezetten fragmenten te importeren om verder te verwerken.

Wat Snipd toelaat is dus om informatie in audio net zo makkelijk te verwerken als het een tekstueel artikel was geweest.

Creativiteit

Sticker Doodle: Photo Stickers - Free

Een grappige functie die Apple in iOS 16 introduceerde was de de manier om objecten of personen in een photo te isoleren en te kopiëren en plakken elders. Wat mij een beetje verbaasde is dat je deze dingen dan niet als een sticker in iMessage kon plakken. Je stuurt deze standaard gewoon als afbeelding door. Wel Sticker Doodle hier “to the rescue”. Plak je geïsoleerde mensen of dingen in de app, en Sticker Doodle maakt deze als sticker beschikbaar in iMessage. Meer nog, Sticker Doodle heeft ook een optie om er een Whatsapp sticker pack mee te maken, dus ook je Android vrienden kan je nu volplakken met al je knipsels. Veel plezier (toch voor jou, minder voor je vrienden 😉).