2024 Boardgames Wrapped: Top 5 bordspellen voor 3 of meer spelers

Iets nieuws dit jaar. Eindejaar is de tijd voor lijstjes. Ikzelf doe hier ook al sinds 2013 aan mee met de App Store-kaart aan apps. Dit jaar doe ik er eens een schepje bovenop en trakteer ik je op maar liefst 3 top 5-lijstjes met telkens een aantal eervolle vermeldingen. Het zullen allemaal bordspellen-tops zijn met spellen die ik in het afgelopen jaar speelde. Dit zijn dus niet noodzakelijk enkel de nieuwste spellen, maar dus ook klassiekers. De eerste is een top 5 van spellen voor 3 of meer spelers, dan volgt er nog een top 5 tweepersoonsspellen en om finaal af te ronden de top 5 solospellen.

Eervolle vermeldingen

We starten met enkele eervolle vermeldingen die net buiten de top 5 vielen.

7 Wonders: Architects

7 Wonders De 7 Wonders-reeks is al langer een favoriet van mij, en in 7 Wonders: Architects vind je een frisse en gestroomlijnde versie van het bekende 7 Wonders-spel, ideaal voor gezinnen met jongere spelers. Iedereen probeert als eerste hun wereldwonder te voltooien door kaarten te kiezen die grondstoffen, wetenschap, militaire macht of punten opleveren. Het spelmechanisme van deze light versie is super toegankelijk, met duidelijke iconografie en eenvoudige keuzes. Het artwork is helder en kleurrijk, en de wonderen zelf zijn prachtig uitgewerkt in grote, tastbare onderdelen die je stap voor stap opbouwt. De mechanieken bieden ook een prachtige opstap als je dan later met dezelfde groep de grotere broer wilt aansnijden. Maar als je daar nog niet klaar voor bent, kwam begin dit jaar 7 Wonders Architects: Medals uit. Deze voegt medailles toe die spelers belonen voor het behalen van specifieke doelen. Daarnaast ook twee nieuwe Wonderen: het Colosseum van Rome en de Ziggurat van Ur, evenals extra voortgangsfiches. Kortom, leuke extra’s voor meer variatie en spelplezier zonder veel extra complexiteit.

Kluster

Kluster is een eenvoudig maar geniaal behendigheidsspel dat gebruikmaakt van magneten. Spelers proberen om beurten hun magneten in een afgebakend gebied te plaatsen, zonder dat deze aan andere magneten blijven plakken. De spanning stijgt naarmate het gebied voller wordt en de magneten onvoorspelbaar reageren. De fysieke aantrekkingskracht van de magneten en de strakke maar elegante vormgeving van dit compacte spel alsook de supersimpele regels maken dit een topper, zeker tijdens de feestdagen, en daarom het vermelden waard.

Unmatched Adventures: Tales to Amaze

Unmatched is zeker een van mijn favoriete spellen maar komt vooral tot zijn recht met 2 spelers (daarover later meer). Maar wanneer het wel tot zijn recht komt met meer spelers is in het eind 2023 uitgekomen Unmatched Adventures. Hierin wordt het Unmatched-systeem naar een coöperatieve setting gebracht, waarin spelers hun helden tegen monsterlijke vijanden laten strijden. Met unieke decks voor elke held en vijand blijft het spel trouw aan de kern van strategisch kaartenbeheer en tactische gevechten. Het pulp-thema van deze specifieke, met kleurrijke strips als inspiratiebron, geeft het spel een speelse sfeer vol actie en humor. Het sterke aan Unmatched is dat je ook andere Unmatched-helden de strijd kunt laten voeren als je daarover beschikt, of andersom deze de strijd tegen elkaar of andere kunt laten aangaan. Ik kijk in ieder geval ook al reikhalzend uit naar het vervolg in de reeks met niemand minder dan de Teenage Mutant Ninja Turtles.

Top 5

Laten we nu overgaan tot het echte werk en in omgekeerde volgorde toewerken naar mijn nummer één voor 2024.

Nummer 5. Splendor

Op nummer 5 vinden we Splendor terug. Deze klassieker in het genre van engine-building, uitgekomen in 2014, blijft gewoon goed. Het spel draait om het verzamelen van edelstenen om prestigieuze kaarten te kopen, waarmee je jouw engine langzaam maar zeker opbouwt. Elke kaart die je toevoegt, levert voordelen zoals extra grondstoffen of directe punten, waardoor je strategie steeds krachtiger wordt. Die opbouw zorgt voor een bevredigende flow van kleine acties die uiteindelijk leiden tot, hopelijk, de overwinning.

De strakke mechanieken maken het spel toegankelijk voor nieuwe spelers, terwijl de strategische diepgang toch nog doorgewinterde spelers kan boeien en de inbegrepen pokerchips als spelelement op iedereen wel een zekere aantrekkingskracht hebben. Met de nieuwe editie van Splendor heeft het spel een frisse look gekregen, met opgefrist artwork; het moment om deze klassieker in huis te halen mocht je er nog niet over beschikken.

Ook de Duel-versie, een uitstekende variant voor twee spelers, is een topper, maar niet voor deze lijst 🙂.

Nummer 4. Little Town

Little Town uit 2019 is een pak minder bekend dan Splendor. Toch is het een van mijn favoriete worker-placementspellen. In tegenstelling tot vele andere worker-placementspellen waarbij de plaatsen waar je een worker kunt zetten vastliggen en er vooral een blokkerend effect speelt, worden de worker-placementplekken in Little Town door de spelers zelf gebouwd in de vorm van een dorp.

In Little Town gaan de spelers dus samen een dorp opbouwen door grondstoffen te verzamelen en gebouwen te bouwen die nieuwe acties of voordelen bieden. De kracht van het spel zit in de interactie: spelers profiteren vaak van elkaars gebouwen, wat leidt tot slimme keuzes en soms subtiele samenwerking. Het artwork is schattig en kleurrijk, met een frisse stijl die de eenvoud van het spel goed weerspiegelt.

Met de uitbreiding Little Town Artisans uit 2023 wordt het spel wat dynamischer. Deze voegt nieuwe gebouwen toe, samen met een systeem van ambachtslieden die spelers inzetten om specifieke grondstoffen efficiënter te kunnen gebruiken. Het spel wordt daarmee wel iets complexer en verhoogt de speelduur, maar het opent wel extra strategieën zonder écht overdadig te worden.

Nummer 3. Heat: Pedal to the Metal

heatrain De topper van 2 jaar geleden, Heat, weet de spanning van een autorace in een bordspel te vangen door een innovatief handmanagementsysteem. Spelers balanceren snelheid, slipstream en het risico van oververhitting om hun wagen als eerste over de finish te krijgen. De kaarten en het bord zijn prachtig ontworpen in een retrostijl die nostalgie oproept naar klassieke racefilms en -posters.

Een van de grootste troeven van Heat is de modulariteit, die zorgt voor enorme variatie en herspeelbaarheid. Het basisspel bevat verschillende modules, zoals het weer en de kampioenschapsmodus, die elk een unieke laag strategie toevoegen. Zo kan de weersmodule omstandigheden zoals regen introduceren, waardoor de grip op de baan verandert en spelers gedwongen worden om hun snelheid en strategie aan te passen. De kampioenschapsmodus laat spelers dan weer meerdere races spelen in een seizoensformaat, compleet met upgrades voor hun wagens tussen de races door. Deze modules maken het spel flexibel, zodat het zowel toegankelijk blijft voor beginners als uitdagend genoeg is voor doorgewinterde racers.

De in 2024 uitgekomen uitbreiding Heavy Rain voegt nog meer variatie toe aan het spel. Deze uitbreiding introduceert onder andere een nieuwe bestuurder met bijbehorende componenten in oranje, wat het aantal spelers verhoogt tot zeven. Daarnaast komen er twee nieuwe spelborden bij: Japan en Mexico, met in Japan ondergelopen secties op het circuit, waarbij je extra hitte moet spenderen om terug te schakelen, wat de druk verhoogt bij het navigeren door deze uitdagende stukken. En ook nog extra zijn nieuwe upgradekaarten, en worden er meer hitte-, stress-, kampioenschaps-, sponsor- en evenementenkaarten toegevoegd.

Kortom, extra spelmateriaal genoeg voor menig spelavond.

Nummer 2. Flamme Rouge

Flamme Rouge uit 2016 is van dezelfde makers als Heat en deelt veel van het DNA als het gaat om het managen van kaarten en het balanceren van risico’s. In beide spellen moet je slim omgaan met je beschikbare middelen, of het nu gaat om snelheid of energie. Net zoals in Heat is het belangrijk om een langetermijnstrategie te ontwikkelen terwijl je de kortetermijnkeuzes maakt via een gelijkaardig handmanagementsysteem. In tegenstelling tot de auto’s van Heat, brengt Flamme Rouge het gevoel van een wielerwedstrijd naar de tafel door het management van uitputtingskaarten en positie van je twee rijders waar er naar windschaduw wordt gekeken. Het artwork is strak en stijlvol, met een vleugje vintage dat past bij de wielrensfeer. Het spel is makkelijk te leren, maar biedt voldoende uitdaging om je tactieken steeds te verbeteren.

De recent uitgekomen uitbreiding Grand Tour introduceert meerdaagse campagnes, variërend van korte 3-etappe Tours tot volledige 21-etappe Grand Tours, alsook nieuwe baantegels, speciale etappes en specialistische renners die je deck kunnen aanpassen. Deze staat nog op mijn lijst, en heb ik dus nog niet gespeeld, maar zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Flamme Rouge volgend jaar wederom een plekje zal innemen in deze top.

Nummer 1. De Zoektocht naar El Dorado

eldormyst Ik weet niet of het iets wil zeggen maar net zoals de vorige 2 spellen is ook de nummer één dit jaar een racespel. Zij het hier wel een iets minder formele race, maar desalniettemin wint diegene die als eerste El Dorado bereikt.

In tegenstelling tot het handmanagement van Heat en Flamme Rouge hebben we hier te maken met een van mijn favoriete mechanismen, deckbuilding.

De Zoektocht naar El Dorado, origineel uitgebracht in 2017, maar met een nieuwe Nederlandse versie sinds 2020, is een deckbuilding-racespel waarin spelers door ondoordringbare jungles en verraderlijke rivieren navigeren op zoek naar de legendarische stad El Dorado. Het modulaire bord biedt veel variatie en strategische uitdagingen, terwijl de kaarten uitnodigen tot slimme optimalisatie. Het kleurrijke en prachtige artwork van de hand van Vincent Dutrait brengt de jungle tot leven, en elk detail versterkt het gevoel van avontuur.

Daarnaast zijn er ondertussen verschillende uitbreidingen uitgekomen die het spel verder verrijken. Helden & Demonen introduceert nieuwe uitdagingen zoals vloeken en demonen, met speciale helden en sidekicks die de spelers helpen tijdens hun zoektocht. Gevaren & Muisca brengt gevaarlijke terreinen en de mysterieuze Muisca-stam die spelers extra hulp kan bieden. Draken, Schatten & Mysteries voegt drie modules toe, waaronder draken, schatfiches en gedekte tegels, die voor verrassende momenten zorgen. Ten slotte is er de net uitgekomen De Gouden Tempels. Deze uitbreiding kan zowel standalone gespeeld worden als in combinatie met de andere uitbreidingen. Deze speelde ik nog niet, maar staat wederom hoog op de lijst, en maakt de kans groot dat El Dorado ook volgend jaar de nummer 1 weer kan veroveren.

De Zoektocht naar El Dorado combineert toegankelijkheid met een hoge herspeelbaarheid en prachtig artwork, wat het naar mijn mening een moderne klassieker maakt.