iOS 10 om te zien

#ios

iOS 10 is al even uit, we zitten namelijk al aan 10.1, maar het gaat mij dan ook niet om de wat er nieuw is maar om wat er mee te doen is. Na 3 maanden gebruik van iOS 10 kan ik een hopelijk een overzicht geven en wat tips geven over welke nieuwe dingen er uit blijven steken, en dat in, je raad het al, een top 10 lijstje.

10. Dubbele Safari

Zo wat de enige iPad feature in deze update, maar wel een handige. Het is nu mogelijk om safari te splitsen zo danig dat je twee Websites naast elkaar kan bekijken, voorheen enkel mogelijk in derde partij browsers zoals iCab Mobile. Nu gewoon in Safari.

9. Foto’s

Een van de vele “Machine Learning” toevoegingen aan iOS 10 is het zoeken in foto’s. Er is nu eerst en vooral de gezichtsherkenning die we al kenden van de tijd van iPhoto op de Mac (en in Google Picasa), nu gewoon op je telefoon. Anderzijds kan je ook zoeken op dingen zoals ‘Kerstboom’ of ‘Strand’. Niet ultra essentieel, maar soms handig. Het is vooral in combinatie met Herrineringen dat deze feature wat bijbrengt.

De additie van Herrinneringen (Memories) aan de Photo’s app is een van de leukste toevoegingen voor mensen wiens iPhone hun go-to fototoestel is geworden. Op basis van je foto’s en gebruik makend van de gezichts- en andere soorten herkenningen maakt iOS 10 foto verzamelingen gepaard gaande met een filmpje. Ik heb al veel plezier beleeft aan het kijken naar deze filmpjes samen met familie en vrienden.

8. Bedtijd

Op tijd in bed! Eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen, op tijd in bed kruipen. En nu kan iOS 10 ons daar bij helpen. De geüpdatete Alarm app kan je niet alleen laten weten wanneer het tijd is om op te staan, maar ook wanneer het tijd is om naar bed te gaan. We kunnen allemaal een extra geheugen steuntje gebruiken, dus zeker aan te raden.

ios10-bedtijd

7. Siri

Siri is er wat slimmer op geworden, omdat het nu met enkele soorten derde partij apps kan praten. Een van de interessantste categoriën voor mij persoonlijk zijn de andere communicatie apps. Zo kan je nu via Siri een WhatsApp berichtje sturen of een Skype gesprek starten. Die laatste soort intgreren nu bovendien ook mooi in het toegangsscherm zodat je net zoals bij een gewoon telefoongesprek eenvoudig kan opnemen of weigeren.

De verbeterde Siri is handig, maar ik hoop dat spoedig de integratie categorien worden uitgebreid naar onder andere taken, notitie en kalender apps voor extra Siri productiviteit

6. Spotlight Zoeken

Spotlight zoeken is ook verbeterd. Met een swipe naar beneden en de uitgebreide Siri suggesties vind je vaak al meteen de app die je wenst zonder iets te typen. Maar ook apps zoeken werkt meestal prima. Andere soorten resultaten net iets minder. Zo vind ik vaak niet de notities die ik wil terug via Spotlight Search.

5. Notities

Notities was in iOS 9 al flink verbeterd, maar in iOS 10 komt er met notities delen een interessante optie bij. Eenvoudig een notitie delen met wat info waarover je over iemand wil samenwerken, zoals bijvoorbeeld voorbereiding van een reis of ander project. Simpel en functioneel, en erg krachtig gecombineerd met de extensie waardoor je vanuit allerlei apps dingen zoals links, afbeeldingen of pdf’s kan toevoegen aan een notitie.

4. watchOS 3

Beetje vals spelen aangezien watchOS een OS op zich is en geen onderdeel van iOS 10, maar toch wil ik deze hier vermelden aangezien watchOS voorlopig toch niet echt zonder iOS kan functioneren en de grote releases samengaan. De watch app op iOS 10 is bovendien uitgebreid waarbij er nu meer mogelijkheden voor het beheren van je watch op je iPhone mogelijk is. Zo kan je nu je bijvoorbeeld je watchfaces configureren en beheren en is er ook een watchface gallery voor inspiratie.

De meeste interessante dingen zitten echter in watchOS 3 zelf die dankzij de introductie van het dock en de snelheidsverbetering voor complicaties nu voldoende snel is om nuttig te zijn. Vele van mijn bemerkingen uit mijn artikel ‘Een horloge, te weinig updates’ zijn geadresseerd met deze update. De snelheidsverbetering gecombineerd met de app update van Workflow laten je zelfs nu toe om je Apple Watch als afstandsbediening te gebruiken.

3. Notificaties

De basis van betere notificaties was al gelegd in iOS 9, maar met iOS 10 zetten we nog een stapje verder in de goede richting. Waar voorheen de notificatie acties beperkt waren tot twee opties, hebben we nu keuze uit meer. Dit is vooral nuttig bij alerts, zoals bijvoorbeeld voor Due, daar kan je nu een melding uitstellen met verschillende snooze opties.

Daarnaast is het inline beantwoorden van berichten nu voor meerdere apps mogelijk én is nu de tekstinput en reply knop naar bij het keyboard verplaats versus bovenaan de melding zelf. Dit werkt toch al avast één van mijn kritieken uit het artikel ‘Een telefoon, twee handen’ eindelijke weg.

2. iMessage

Een van de meest zichtbare aanpassingen in iOS 10 is de uitbreiding van iMessage met effecten, apps en stickers. Stickers waren al eerder beschikbaar in menig ander messaging platform zoals Facebook Messenger, maar de iMessage versie gaat iets verder dan veredelde emoiji en laat toe om stickers ook op dingen te plakken.

ios10-stickerpals

Mijn sticker aanraders:

Naast stickers zijn er ook iMessage apps mogelijk. Voorlopig heb ik hier nog niet veel gebruik van gemaakt voornamelijk omdat voor deze te kunnen gebruiken alle partijen de app geïnstalleerd moeten hebben, wat vaak een té grote drempel is.

Daarnaast zijn er nog effecten. Maar dat is vooral een hoge gimmick waarde, en hier is het gebruik zo sporadisch dat je zo vergeet dat ze er zijn.

10. Widgets

Onlangs is de laatste van de widgets die ik gebruik (Weather Underground) eindelijk geüpdatet voor iOS 10, en dat is super. In iOS 10 zijn de widgets beter bereikbaar, ze zitten niet alleen meer met een swipe weg in het notificatie centrum, maar ze zijn ook een swipe weg op je Home scherm én mits ontgrendeling op je lock scherm. Betere bereikbaarheid maakt dat je sneller widgets kan gebruiken wat maakt dat je geneigd bent om dat meer te doen.

Een andere verbetering is dat widgets nu allemaal standaard een compacte vorm hebben van dezelfde grootte. In iOS 9 konden widgets eender welke grootte hebben, en sommige apps waren toch wel wat kwistig met de ruimte. Omdat de inhoud van widgets ook dynamisch kon zijn durfde de ruimte zelfs ook te veranderen bij het verversen van data, wat bij het openen van het widget scherm voor irritante verspringerij zorgde. Niets van dat alles meer met iOS 10. Door de vaste compacte groottes zijn alle widgets nu even groot en blijven ze bij het verversen van de data ook deze grootte aanhouden wat een veel betere gebruikerservaring geeft.

Daarnaast zijn de widgets ook multi-functioneel omdat ze voor de genadigden onder ons die beschikken over een 3D-touch capabele iPhone 6S of later ook bij het 3D-touchen op app iconen als widget gepresenteerd kunnen krijgen. Handig bij bijvoorbeeld Drafts, Worlflow, Launcher etc.

Mijn widget aanraders:

Conclusie

iOS 10 is een evolutionaire update, maar een die het dagelijkse gebruik van iOS sterk verbeterd, en met veel potentieel voor toekomstige extra integraties.