December 2017: tagged apps

Een App store kaart aan Apps - 2017 editie

#apps #ios

En nieuw jaar komt er aan en dat wil natuurlijk zeggen dat we zoals in 2013, 2014, 2015 en 2016, we er nu opnieuw zijn met de 2017 editie van “een App store kaart aan apps”, een selectie van apps die in 2017 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van € 25. Dit jaar komen wa aan een totaal van € 23,26 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Productiviteit

Gladys - gratis - 1,09 € IAP

Gladys-ios Gladys behoort tot een nieuw soort app categorie die sinds de komst van slepen en neerzetten in iOS 11 mogelijk zijn geworden, de zogenaamde “Shelf”. In essentie zijn de Shelf apps de verderzetting van de clipboard managers zoals de in 2014 vermelde Clips. In principe vervullen ze dezelfde functionaliteit met dat verschil dat ze gebruik makend van slepen en neerzetten en de slide-over functionaliteit van iOS 11 om als een soort virtueel schab (“Shelf”) te kunnen verschijnen en toelaten om er dingen naar toe te slepen. Daarnaast zorgt het iOS 11 sleep systeem er ook voor dat gesleepte zaken in meerdere formaten worden aangeboden, hetgeen Gladys goed ondersteund. Sleep je bijvoorbeeld een afbeelding van je browser in Gladys, dan zal deze zowel de afbeelding als de url van deze afbeelding bewaren en je dus achteraf toelaat om beide representaties van de afbeelding te gebruiken.

Gladys is naast op iPad ook beschikbaar op iPhone en zorgt er via iCloud sync voor dat je je sleepsels dus overal kunt gebruiken. Slepen is ook niet de enige manier om dingen in en uit Gladys te krijgen, er is ook een Share-Extensie, een widget en zelfs een watch-app. Kortom, een virtueel schab waar je tijdelijk iets kan neerzetten en van overal aankan.

Gboard - gratis

Hoewel mijn vorige favoriete keyboard voor de iPhone, Fleksy ondertussen een beetje nieuw leven heeft ingeblazen gekregen, heb ik ondertussen een nieuw favoriet toetsenbord gevonden. En dat is niet de aanrader Minuum van vorig jaar geworden, maar wel Gboard van Google. Naast een voor mij essentiële “één hand modus”, waar het toetsenbord kleiner wordt in de breedte zodat je makkelijker met één hand kan bedienen, kan je met Gboard ook lustig swipen. Intelligent woordvoorspelling, geïntegreerde emoji en gifs, en ondersteuning voor Nederlands met azerty toetsenbord zijn ook aanwezig.

Creativiteit

Procreate - 10,99 €

Procreate4 2017 was een goed jaar voor de iPad creatieveling. Naast de release van Affinity Photo en Clip Studio Paint is ook Procreate 4.0 uitgebracht. Een fantastische update die niet alleen iOS 11 slepen en neerzetten ondersteuning biedt, maar daarnaast ook het digitale verf systeem nog verder verfijnde en layer masks toevoegde. Naast deze grote features werdt ook de ganse Ul verbeterd en de achterliggende engine nog sneller gemaakt door gebruik te maken van de nieuwste technologieën beschikbaar op iOS Met deze 4.0 update bevestigt Procreate zijn plaats als een van de beste tekenprogrammas op iOS, en dit alles voor een erg gunstig prijsje.

AnyFont - 2,29 €

Extra lettertypes installeren op iOS is niet onmogelijk, maar ook geen sinecure. Om dit te doen moeten er namelijk profielen geïdealiseerd worden en dat is beter van gebruiksvriendelijk. Gelukkig is daar AnyFont om dit net iets gemakkelijker te maken. Het is niet de prachtigste app die er bestaat, maar hij doet zijn ding. Je kan lettertype bestanden importeren in de app en bekijken. Als je dan kiest om ze te installeren maakt AnyFont het nodige profiel aan dat je dan kan installeren. Eens geïnstalleerd kan je het lettertype gebruiken in alle apps die keer gebruik laten maken van de systeem lettertypes.

Daarnaast zit er ook een optionele, apart aan te kopen, bundel lettertypes in, maar deze kan je gerust negeren.

Patch - gratis - 1,99 € IAP

De eigenaars van een Plus iPhone of de nieuwe iPhone X kunnen genieten van de portret modus waarbij het bokeh effect van een professionele camera benaderd wordt via diepte bepaling en software. Het stukje diepte bepaling kunnen we natuurlijk niet zomaar op een ander toestel te voorschijn toveren, maar het software stuk kan eventueel wel. Dat is wat Patch probeert te doen. De resultaten zijn niet perfect, maar met wat moeite krijg je er toch mooie foto’s uit.

Entertainment

Monument Valley 2 - 5,49 €

In 2014 sierde de eerste Monument Valley deze lijst, en nu is het de beurt aan dit prachtige vervolg. De nieuwe Monument Valley 2 geeft dezelfde basis gameplay als het origineel, zij het met hier en daar wat verassingen, die vooral voortvloeien uit het spelen met twee karakters. De graphics en sound blijven even prachtig in deze nieuwe versie. Een geslaagd vervolg.

Love You To Bits - 4,49 €

Een leuke puzzel game waar je stuk voor stuk de onderdelen van een robotmeisje bijeen zoekt doorheen de verschillende levels. Een combinatie van knappe gameplay, mooie vormgeving en een leuke update in 2017 maken dat deze game onze 2017 lijst mag afsluiten.