Augustus 2018: tagged print-and-play

Print and Play Tip: Kaiju Dice

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

Waarschijnlijk wisten jullie het al, maar ik ben een grote Print and Play fan. De combinatie van spelletjes en een (klein) knutsel project, eventueel aangevuld met je eigen creativiteit is β€œright up my alley”. Eerder maakte ik al enkele Print and Play vertalingen waaronder Kerker Verkenner, Echte Voetbal Held, Tiny Monsters Go en mijn eigen adaptatie Wat een Soep!

In deze nieuwe artikel reeks Print and Play Tips zal ik telkens een korte beoordeling en bespreking geven van mijn favoriete Print and Play spellen. Voor ik begin met de tip zelf, even een korte overzicht van hoe ik de spellen zal beoordelen.

Beoordeling

Wat voor mij persoonlijk een goed Print and Play spel maakt zijn de onderstaande aspecten.

Knutselbaarheid

Ik knutsel graag, maar voor knutsprojecten die meerdere dagen in beslag nemen heb ik jammer genoeg geen tijd. Vandaar dat ik Print and Plays prefereer met een lage knutsel complexiteit. Eenvoudigere knutselwerkjes zullen dus een hogere score krijgen dan gewichtige knutsel meesterwerken. De hoeveelheid componenten bepaalt ook de duurtijd. Een Print and Play met een deck van tientallen kaarten zal je me dan ook niet snel zien aanbevelen, hoewel het an sich niet complex is.

Vormgeving

Een Print and Play spel moet er voor mij ook goed uit zien. Gelukkig is het zo dat er door de natuur van de Print and Play spellen vaak vele mensen zijn die er hun eigen alternatieve graphics voor maken. Dus ook al is het origineel qua vormgeving bagger, als er een mooi alternatief beschikbaar is, is dit ook prima. Vaak zijn er ook verschillende thematische varianten, een van de leuke aspecten van Print and Play. Soms voorzie ik ook zelf componenten of vertalingen, dus helemaal zuiver zal deze beoordeling dan niet zijn πŸ™‚.

Speelbaarheid

Het spel zelf moet natuurlijk ook leuk zijn om te spelen. Als gevolg van mijn keuze voor lage knutsel complexiteit, zal ik al wat vaker bij het lichtere genre van spel uitkomen. Dus in mijn beoordeling spelen vooral de fun factor en de originaliteit van de spelmechanismes mee.

Kaiju Dice!

Genoeg introductie, hier de eerste Print and Play Tip: Kaiju Dice! van Monsieur Bons.

kaiju-dice

Gegevens

Aantal spelers: 2-4

Leeftijd: 5+

Speeltijd: 15 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: β˜…β˜…β˜…β˜†β˜†

Vormgeving: β˜…β˜…β˜…β˜†β˜†

Speelbaarheid: β˜…β˜…β˜…β˜…β˜†

Kaiju Dice is een eenvoudig dobbel spel, met een flinke dosis geluk, maar toch ook een vleugje strategie. In Kaiju Dice ben je een van de 4 Kaiju die elk zo veel mogelijk huizen willen verpletteren. In een speelronde wordt er met 4 dobbelstenen gedobbeld en de speler die aan de beurt is mag er het eerste een van kiezen. Het gedobbelde cijfer bepaalt de beweegrichting van de speler zijn of haar monster. Dan mag de volgende speler uit de resterende 3 dobbelstenen kiezen en zo voort tot de laatste speler. De volgende ronde mag de volgende speler eerst dobbelen en zo heeft deze de eerste keuze. Dit dobbel en draft mechanisme laat door de speelvolgorde een beetje strategie toe. Simpel maar leuk. De regels bevatten ook een kleine uitbreiding met een helikopter voor nog meer variatie.

De vormgeving van de originele versie laat wat te wensen over, maar er is gelukkig de prima chibi kaiju in the suburbs versie. Deze versie is ook uiterst knutselbaar, hoewel je bij gebrek aan passend doosje er wel zelf een dient te maken.

De thematiek, relatief simpele regels en duurtijd maken dit ook een uiterst geschikt spelletje om met kinderen te spelen en de 5+ leeftijds rating is zeker correct.

Kortom een prima Print and Play. Veel knutsel en speelplezier!