Tagged print-and-play
Deze keer bespreken we geen volledige spel, want ook op gebied van uitbreidingen zijn er soms print and play pareltjes te vinden.
L.A.M.A. is een populair spelletje van Reiner Knizia uitgegeven door 999 games dat uitblinkt in toegankelijkheid en spelplezier. Uitermate geschikt om met het gezin te spelen of als filler. Om het spelletje nog wat meer variatie te geven zijn er twee print and pay uitbreidingen beschikbaar gemaakt door Amigo (de uitgever in Duitsland)1.
L.A.M.A. Lachen
De L.A.M.A. Lachen uitbreiding maakt een speciale kaart beschikbaar waar je telkens bij het spelen van een lama kaart een van je kleinste fiches op mag leggen (dit kan dus zelfs een 10 punt finche zijn). Leuk, maar er is natuurlijk een addertje. Als er 5 of meer fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart liggen en het is jou beurt heb je slechts twee opties:
1. Je speelt een lama kaart en mag je laagste fiche nog op de kaart leggen (indien je nog een fiche hebt); of
2. Je hebt geen lama kaart! Dan krijg je alle fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart! Daarna vervolg je me een van de standaard acteur : kaart spelen, kaart nemen of passen.
Fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart die er op het einde van een ronde nog liggen, blijven er liggen voor de volgende ronde. Als een ronde start met 5 fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart dan wordt deze slechts geactiveerd bij de eerst gespeelde lama.
No Drama
Speel je met de no drama uitbreiding beschikken de spelers over een speciale No Drama kaart. Als je in een beurt past, en er is minstens nog één andere speler in het spel, mag je de No Drama kaart nemen, maar let wel, wie na je past mag die kaart nog van jou afnemen volgens dezelfde regel. Wie op het einde van de ronde de No Drama kaart heeft mag nog vóór de fiches worden uitgedeeld een van je kaarten nog afleggen. Als je daarmee je laatste kaart aflegt dan kan je zo dus nog een fiche afleggen.
Gegevens
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speeltijd: 20 min
Beoordeling
Knutselbaarheid: ★★★★★
Elke uitbreiding is slechts één kaart. Dus de knutselbaarheid is enorm hoog uiteraard. De grootte is ook zo dat deze perfect mee in het originele l.a.m.a. doosje bijpassen.
Vormgeving: ★★★★☆
De vormgeving is van dezelfde kwaliteit als het originele spel. Het enige jammere is dat L.A.M.A. Lachen wat te weinig marge heeft rond de spelregels en dat No Drama enkel in het Duits beschikbaar is.
Speelbaarheid: ★★★★★
Beide uitbreidingen zijn mooie aanvulling op het basisspel die ook goed aansluiten bij de elementen die L.A.M.A. zo’n succesvol spelletje maken.
L.A.M.A. Lachen voegt een extra zichtbaar spannings element toe. Leuk dat je een fiche kwijtgeraakt, maar 5+ fiches ineens binnenkrijgen is alles behalve lachen. Maar de extra twist brengt de juiste soort ludieke variatie in je zoveelste potje L.A.M.A.
No drama maakt dan weer het passen nog net iets aantrekkelijker, maar nog steeds niet zonder risico natuurlijk. Het feit dat je de No Drama kaart ook weer terug kwijt kan raken zorgt voor de nodige bitterzoete interactie. Ook hier zorgt de uitbreiding voor leuke variatie die net zorgt voor wat verschuiving in de keuzes die je maakt.
Een momenteel populair bordspel genre is de zogenaamde roll and write. Je dobbelt met een of meerdere dobbelstenen en acties voer je uit door op een schema aantekening te maken. Omdat er vaak geen specifieke componenten aan te pas komen (op aangepaste dobbelstenen na) worden roll and write spellen ook vaak aangeboden als print and plays. En zo komen we tot de print and play tip Rolling Village!
In Rolling Village ben je de burgemeester van een dorpje dat gebouwd wordt gedurende 9 beurten. Elke dobbelsteen worp bepaalt welke soort project (huis, bos, meer, plein) je op welke plaats (kolom) mag bouwen, alsook welke deel van je dorp (rij) deze beurt punten oplevert. Punten kan je scoren door groepen van gelijksoortige projecten over de op het speelveld aanwezige punten te tekenen. Pleinen leveren op het einde punten op als ze omsingeld zijn door elk type project. Voorts heb je bij ronde 3, 6 en 9 nog de mogelijkheid om een bonus project te bouwen op plaats naar keuze. Wie op het einde de meeste punten heeft gescoord is de overwinnaar.
Gegevens
Aantal spelers: 1-12
Leeftijd: 8+
Speeltijd: 10-15 min
Beoordeling
Knutselbaarheid: ★★★★★
Vormgeving: ★★★★☆
Speelbaarheid: ★★★★☆
Een of meerdere pagina’s afprinten is natuurlijk geen moeite. De knutelbaarheid is dan ook hoog, hoewel niet echt een uitdaging. Aan te raden is natuurlijk de pagina’s te lamineren of in een insteekhoes te steken zodat je met een bordstift eindeloos opnieuw kan spelen.
De vormgeving van het speelbord is erg fraai, de mooie artwork en layout geven deze game een echte premium feel. De spelregels kunnen iets duidelijker, hier hadden beter gevisualiseerde voorbeelden niet misstaan.1
Het spel speelt vlot met zijn vaste rondes en tussentijdse puntentelling. Het is soms wel een beetje moeilijk bij te houden welke van de opties je al bouwde wegens het dubbele gebruik van de dobbelstenen. Daarvoor is het aan te raden om het resultaat van de worp even vertaald op te schrijven, bijvoorbeeld tijdelijk de geworpen kolomnummer boven de types te schrijven, en bij gebruik te doorstrepen en dan uit te wissen voor de volgende ronde.
Zoals wel meer bij roll and write games is er geen enkele vorm van interactie tussen de spelers. Dit is een licht gemis, maar laat natuurlijk toe dat dit ook een leuk solo-spel is. Ik hoop op een toekomstige uitbreiding waar er eventueel wel een minimale vorm van interactie mogelijk is, maar in de tussentijd rollen we lustig elks apart het best mogelijke dorp!
Zombies! In je broekzak!
Dit solo spelletje is een van de eerste Print and Play spellen waar ik mee in aanraking kwam en wel via de omweg van het afgeleide Fairy Tale in my Pocket, wat er een kindvriendelijke variant van is.
Zombie In My Pocket (ZiMP voor de vrienden), is een solo spel waarbij je als eenzame speler op zoek bent naar zombie totem, die je voor middernacht dient te begraven in een begraafplaats om te voorkomen dat de wereld overspoeld wordt door zombies. Dit alles terwijl je ondertussen de reeds aanwezige zombies dient te lijf te gaan met bijeengesprokkelde provisoire wapens zoals kettingzagen en golfclubs.
De basismechaniek bestaat enerzijds uit het trekken en aanleggen van tegels die stapsgewijs de omgeving blootgeven en anderzijds uit het trekken van gebeurteniskaarten die onder andere zombies en voorwerpen in het spel brengen. Dit alles in een race tegen de klok, want met elk getrokken kaart kruipt de tijd dichter tegen middernacht.
Gegevens
Aantal spelers: 1
Leeftijd: 11+
Speeltijd: 5 min
Beoordeling
Knutselbaarheid: ★★★★☆
Vormgeving: ★★★★☆
Speelbaarheid: ★★★★☆
De knutsablaarheid is een beetje afhankelijk van welke versie van ZimP je in elkaar wil steken. De beste basis versie is de Complete Game Package (revised) gemaakt door kwanchai.
Enige minpunt is dat er geen achterkanten voor de kaarten zijn. Dat is wel het geval in de Customised ZimP printout (rev’d + alt), die vertrekt van de kwanchai versie maar daarbij achterkanten voor zowel de kaarten als de tegels voorziet. Daarnaast voegt deze ook nog kaartjes toe voor items en punten te tracken, maar deze vind ik persoonlijk eerder een stijlbreuk. Betere trackers zijn voor mij de New Scorepad with pawns for rules 1.5 and 1.751 van kotetsujeeg. Maar dat zijn natuurlijk mijn voorkeuren. Kijk gerust eens rond in de ZiMP bestanden sectie op BGG waar er naast varianten op de basis versie ook allerlei andere gethematiseerde en getweakte versies terug te vinden zijn. Kaarten printen en snijden is niet moeilijk, de regels zijn ook voorzien in het handige pockedmod formaat en dus is de knutselbaarheid hoog. Je dient deze kaarten wel nog aan te vullen met een pion en iets om de items mee te markeren (of je gebruikt hier de printbare pionnen voor).
Net zoals bij de knutsbaarheid is de kwaliteit van de vormgeving sterk afhankelijk van welke versie je gebruikt. Maar de score die ik geef komt overeen met de versies die ik verkies. De kwanchai versie is fraai vormgegeven in een stijl die uitstekend past bij de sfeer.
Het spel zelf zit verdraaid goed in elkaar en biedt leuke diepgang voor zulk een compact en single player spel. De thematiek en de tijdsdruk gaan goed samen om je echt in die Zombie killing mood te brengen. ZiMP is zelfs zo populair dat er ook een mobile game versie van bestaat. Maar uiteraard gaat er niets boven een leuke zelf geknutselde versie.
Wil je nog meer uitdaging, dan zijn er de scenarios die je specifiekere en andere opdrachten geven binnen de basisregels van ZiMP.
Persoonlijk had ik graag ook een goeie multi-player versie gezien. Hier zijn wel wat pogingen voor ondernomen in de community. Maar geen enkele weet de balans en eenvoud van het origineel te behouden. Kortom een sterke en snelle solo game voor een eenzame zombie nacht.