Print and Play Tip - Sand Castles

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

sand-castles

De zomervakantie zit er op, maat voor zij die heimwee hebben naar een stranduitstap is Sand Castles de perfecte Print and Play.

Gegevens

Aantal spelers: 2-4

Leeftijd: 5+

Speeltijd: 15 min

Beoordeling

Knutselbaarheid:★★★☆☆

Vormgeving: ★★★★☆

Speelbaarheid: ★★★★☆

De knutselbaarheid is goed, het betreft een set kaarten die vouwbaar worden aangeboden om makkelijk te printen op ietwat dikker papier. De rest is een setje tokens die je uitprint en kan plakken op karton dan uit te snijden in gelijke vierkantjes. Om het mooier te ogen wordt er aangeraden de tokens op de andere kant te voorzien van een blauw papier om zo de oceaan voor te stellen. Dit is goed, maar nog beter had de oceaanprint geweest die wel wordt getoond in de handleiding maar jammer genoeg niet bij de print voorzien is. Ik had ook last van een klein probleem met het printen, waarbij er rond sommige iconen zwarte kaders verschenen. Mogelijk heeft dit met mijn precieze set-up te maken, maar bij deze bent u gewaarschuwd. Zoals vaak jammer genoeg geen template om een doosje erbij te knutselen.

De vormgeving is erg mooi en prima thematisch, op de missende oceaanprint na is er niets op aan op te merken.

Het spel zelf is simpel maar gelaagd, met enerzijds een simpelere variant voor kleinere kinderen, en anderzijds de basisversie met ook extra tegels met bijhorende extra regels voor meer variatie. De spelregels zelf kunnen iets duidelijker maar eens je ze doorhebt kan je het makkelijk doorgeven.

Het doel van het spel is om het beste zandkasteel te bouwen bestaande uit vier muren. Iedere speler krijgt een start muur en de overige muren zijn gedurende het spel te ‘kopen’ door de juiste spulletje uit de oceaan te verzamelen.

Het verzamelen gebeurt uit een grote zee pool in het midden van de tafel. Voor je verzamel je een rij van spulletjes. In een beetje een push-your-luck mechanisme kan je dit blijven doen tót je een dubbel spulletje tegenkomt, dan tellen enkel de verzamelde tot en met het eerste van de dubbele spulletjes. De spulletjes na het eerste dubbele gaan dan de tafel rond en kunnen zomaar één voor één opgepikt worden door de andere spelers, dus dubbele pech voor jou! Daarnaast zijn er ook de overspoel tegels dievoor een beetje een reset zorgen waarbij iedereen wat teveel aan tegels moet inleveren en die er ook voor zorgt dat op termijn de pool niet uitgeput geraakt. Na deze speciale voorvallen of her vrijwillig stoppen met verzamelen, mag je je verzamelde spulletjes veilig naar je voorraad brengen, waarna je de kans hebt om een muur te bouwen.

Er zijn telkens vijf te bouwen muren beschikbaar. Voor het bouwen van een muur plaats je de gevraagde spulletjes op het strand, waar ze nog beschikbaar zijn in specifieke gevallen bij de uitbreidingstegels, en neem je de muur bij je. Daarna komt er weer een nieuwe muur uit de voorraad beschikbaar.

Voor de simpele variant is het de eerste speler met vier muren die wint. In de standaard versie luidt het bouwen van een vierde muur de laatste ronde in, en is de uiteindelijke winnaar de speler met het zandkasteel met de meeste punten van muren en nog verzamelde tegels.

De vormgeving, thematiek en spelregels maken dit een prima snel 5+ kinderspel dat je makkelijk en paar rondjes na elkaar speelt.