Print and Play Tip - L.A.M.A. Lachen en No Drama

#print-and-play #print-and-play-tips

Deze keer bespreken we geen volledige spel, want ook op gebied van uitbreidingen zijn er soms print and play pareltjes te vinden.

L.A.M.A. is een populair spelletje van Reiner Knizia uitgegeven door 999 games dat uitblinkt in toegankelijkheid en spelplezier. Uitermate geschikt om met het gezin te spelen of als filler. Om het spelletje nog wat meer variatie te geven zijn er twee print and pay uitbreidingen beschikbaar gemaakt door Amigo (de uitgever in Duitsland)1.

L.A.M.A. Lachen

lamalachen

De L.A.M.A. Lachen uitbreiding maakt een speciale kaart beschikbaar waar je telkens bij het spelen van een lama kaart een van je kleinste fiches op mag leggen (dit kan dus zelfs een 10 punt finche zijn). Leuk, maar er is natuurlijk een addertje. Als er 5 of meer fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart liggen en het is jou beurt heb je slechts twee opties: 1. Je speelt een lama kaart en mag je laagste fiche nog op de kaart leggen (indien je nog een fiche hebt); of 2. Je hebt geen lama kaart! Dan krijg je alle fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart! Daarna vervolg je me een van de standaard acteur : kaart spelen, kaart nemen of passen.

Fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart die er op het einde van een ronde nog liggen, blijven er liggen voor de volgende ronde. Als een ronde start met 5 fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart dan wordt deze slechts geactiveerd bij de eerst gespeelde lama.

No Drama

nodramalama

Speel je met de no drama uitbreiding beschikken de spelers over een speciale No Drama kaart. Als je in een beurt past, en er is minstens nog één andere speler in het spel, mag je de No Drama kaart nemen, maar let wel, wie na je past mag die kaart nog van jou afnemen volgens dezelfde regel. Wie op het einde van de ronde de No Drama kaart heeft mag nog vóór de fiches worden uitgedeeld een van je kaarten nog afleggen. Als je daarmee je laatste kaart aflegt dan kan je zo dus nog een fiche afleggen.

Gegevens

Aantal spelers: 2-6

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 20 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★★ Elke uitbreiding is slechts één kaart. Dus de knutselbaarheid is enorm hoog uiteraard. De grootte is ook zo dat deze perfect mee in het originele l.a.m.a. doosje bijpassen.

Vormgeving: ★★★★☆ De vormgeving is van dezelfde kwaliteit als het originele spel. Het enige jammere is dat L.A.M.A. Lachen wat te weinig marge heeft rond de spelregels en dat No Drama enkel in het Duits beschikbaar is.

Speelbaarheid: ★★★★★ Beide uitbreidingen zijn mooie aanvulling op het basisspel die ook goed aansluiten bij de elementen die L.A.M.A. zo’n succesvol spelletje maken.

L.A.M.A. Lachen voegt een extra zichtbaar spannings element toe. Leuk dat je een fiche kwijtgeraakt, maar 5+ fiches ineens binnenkrijgen is alles behalve lachen. Maar de extra twist brengt de juiste soort ludieke variatie in je zoveelste potje L.A.M.A.

No drama maakt dan weer het passen nog net iets aantrekkelijker, maar nog steeds niet zonder risico natuurlijk. Het feit dat je de No Drama kaart ook weer terug kwijt kan raken zorgt voor de nodige bitterzoete interactie. Ook hier zorgt de uitbreiding voor leuke variatie die net zorgt voor wat verschuiving in de keuzes die je maakt.


  1. Dit was in de context van Spiel.digital 2020, maar ze zijn nog steeds beschikbaar.