Een App store kaart aan Apps - 2023 editie

Voor de 11de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019,2020, 2021, 2022) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2023 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2023 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. De prijs is terug ietwat gestegen, maar dit alles door de nieuwe must have voor elke creatieveling: Procreate Dreams. Dit jaar komen we aan een totaal van €24,98 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

JustWatch - Movies & TV Shows - Free

Een explosie aan streaming diensten maakt het er niet makkelijk op om te weten wat je allemaal kan kijken en waar.

In de goede oude tijd waar lineaire televisie zijn hoogdagen vierde, kenden we natuurlijk ook de glorietijd van de TV gids. In een boekje kreeg je een overzicht van alle individuele zenders met hun lineaire aanbod. Zo kon je je zap gebaseerde tv avond plannen of je VCR en later digibox programmeren. Ah de jaren 90 en 00, simpelere tijden 😊

JustWatch brengt het concept van een overkoepelend overzicht terug, dit keer niet over alle lineaire zenders van weleer, maar over alle streaming diensten. Een handig overzicht van de recente releases, maar vooral een krachtige zoekfunctie maken dat je snel weet wat en waar er iets te streamen valt. Dit alles is configureerbaar met een selectie van de voor jou beschikbare streaming diensten inclusief de voor België specifieke zaken zoals VRT Max en Telenet.

Je kan er ook je eigen watchlists in bijhouden en krijgt dan aanbevelingen op basis van deze selecties, en dat over de streaming diensten heen. Kortom een must have voor wie er meer dan één dienst op nahoud.

Mölkky - Free

Mollky.jpeg Het is misschien geen fantastische tip voor nu tijdens deze wintermaanden, maar houd deze dan maar in het achterhoofd als de lente en zomer terug aanbreekt. Mölkky is een tof outdoor werpspel waar je op tactische manier exact een score van 50 tracht te halen door op het juiste moment de juiste of juiste hoeveelheid houten kegels tracht omver te werpen.

Omdat de score bijhouden hierbij van cruciaal belang is, is een ondersteunende app erg handig. De app store bevat zijn leeuwendeel aan slecht geïmplementeerde Molkky score apps, inclusief door decathlon ontwikkelde abandonware. Maar met de simpel getitelde “Mölkky” app ben je aan het juiste adres voor een super propere en handige Mölkky score app, inclusief random en daarna berekende startspeler selectie, én waarschuwing voor de spelers die uit het spel dreigen te vallen. Simpel, perfect. Veel werp plezier.

Productiviteit

Easy Calendar - 1,99 €

De zoektocht naar de perfecte kalender app bracht ons in 2018 reeds bij Week Cal. Echter tijden veranderen en zo ook jammer genoeg Week Cal. Vele feature veranderingen en ook de omschakeling naar een abbonments model brachten mij tot een nieuwe zoektocht.

Het was geen gemakkelijke zoektocht, en vele geteste apps hebben het niet gehaald, maar uiteindelijk bracht deze mij Easy Calender. Easy Calendar is een super cleane en simpele app die voldoet aan alle eisen. De app heeft de fantastisch handige (en zelfs naar smaak aanpasbare) “agenda” week view, waarbij de dagen in een raster van 3 bij 3 staan. Je hebt daarbij de keuze welke dagen te veel je bundelt in 1 vakje (ik kies daar voor het weekend). De dagen zijn compact maar duidelijk geranschikt en de kalenderkleuren komen goed door.

Daarnaast bied de app ook de nodige widgets aan, van de klassieke dag widget tot een dynamische ‘vandaag’ widget waarbij de planning gedurende de dag opschuift. Ook configureerbare multi-dag widgets bieden heel wat mogelijkheden.

Kortom, een super handige app, voor een super voordelige prijs.

Raindrop.io - Free

raindrop.jpeg Het bijhouden van interessante links kan op vele manieren. Van een set simpele bookmarks in je browser tot lijstjes in notitie apps. Al in de vroege dagen van het web 2.0 kwamen er echter al snel diensten op de proppen die toelieten bookmarks in the cloud te stockeren en te organiseren, al dan niet met een sociaal aspect waar mensen je links konden inkijken. De hoogdagen van del.icio.us en aanverwanten mogen dan wel gepasseerd zijn, toch is de nood van een grotere georganiseerde lijst weblinks er nog steeds een die ik heb.

Ik heb een tijdje geëxperminteert met dit via notitie apps te doen, maar uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een toegewijde app voor deze nood de betere keuze is.

En als je dan zulk een app wil gebruiken, zoek dan niet verder dan Raindrop.io. Je kan er links organiseren in groepen voor verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld werk, hobby’s en andere persoonlijke interesses. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om links te taggen en dus nog andere extra meta data toe te voegen.

Een andere handige functie van Raindrop.io is de mogelijkheid om tekst te markeren met behulp van highlights. Je kan zo tekst van een website markeren terwijl je deze leest, zodat je specifieke passages later gemakkelijk kunt terugvinden. Highlights zijn beschikbaar in alle versies, dus inclusief de app en de mobiele browser extensie.

Daarnaast kan je zelfs ook files uploaden naar raindrop. Zo bijvoorbeeld pdfs en epubs of losse afbeeldingen en ook video. De gratis versie heeft enige beperkingen, maar voor af en toe gebruik zijn deze ruimschoots afdoende.

Kortom, Raindrop.io is een alles-in-één web informatie beheerder die je in staat stelt om je favoriete websites, artikelen mét highlights, maar ook afbeeldingen en documenten op te slaan en te organiseren.

Poe – Fast AI Chat - Free

Als er iets gezegd kan worden over het afgelopen jaar is dan de mainstream doorbraak van ChatGPT voor een explosie aan diensten en apps die iets met (generatieve) AI te maken hebben heeft gezorgd.

Als je graag zelf ook eens wat wil experimenteren met generatieve AI gebaseerde tools dan is de Poe app een gebruiksvriendelijke app om dat te doen.

In de app vind je vele verschillende AI “bots”, waaronder ook gebaseerd op de beruchte ChatGPT en Dall-E en kan je naar hartelust, weliswaar onder bepaalde beperkingen, experimenteren met chatten en/of afbeeldingen genereren.

Creativiteit

Procreate Dreams - 22,99

dreams.jpeg De fantastische teken app Procreate hebben we eerder al aangeraden in 2017. De nieuwe telg in de familie gefocust op het maken van animaties kon dan ook in deze aanbevelings lijst niet ontbreken.

Procreate Dreams is een 2D-animatie-app met geavanceerde keyframing in combinatie met eenvoudige frame-by-frame editing. Het bied je ook touch-based performing waarbij je als het ware de bewegingen met stukken van je animatie kan opnemen om dan terug af te spelen.

En niet alleen beeld is vertegenwoordigd, in Procreate Dreams heb je ook de mogelijkheid om audio en video te bewerken met voice-overs, muziek en geluidseffecten.

Ik heb nog maar beperkt kunnen spelen met de mogelijkheden van Procreate Dreams, maar het is duidelijk dat er veel potentieel is zit. Ik hoop er tijdens de kerstvakantie wat meer tijd voor vrij te maken. In ieder geval staat de ontwikkeling niet stil want de app heeft sinds de lancering in november ook al enkel prima updates gekregen.

BirdNET - Free

Poe is niet het enige machine learning geïnspireerde app op deze lijst. BirdNET is een gratis app waarmee je meer dan 3000 vogelsoorten kan identificeren aan de hand van machine learning. Als het ware de vogel versie van het de 2021 aanrader obsidentify. De BirdNET app start een opname en laat dan toe in delen van de opname op zoek te gaan naar vogelsoorten. Eens geïdentificeerd kan je wat meer info bekijken over de specifieke diertjes wiens gekwetter je mag aanhoren. Leuk tijdens een mooie herfst / winterwandeling.