Pagius Mythische Monsters
Monsters! Voorlopig nog maar twee, maar er zijn er nog ‘in the works’.
Een Ent en een Hydra zullen geduchte tegenstanders zijn voor je helden in hun Hero Kids avonturen.
Product Manager. Software Analyst.
Productivity and Boardgame enthusiast.
Monsters! Voorlopig nog maar twee, maar er zijn er nog ‘in the works’.
Een Ent en een Hydra zullen geduchte tegenstanders zijn voor je helden in hun Hero Kids avonturen.
Ik ben al enige tijd eigenaar van een Apple Watch en krijg van geïntereseerden af en toe de vraag of ik er tevreden van ben en of het de moeite is om er nu nog een te kopen. Sinds maart 2016 is de Apple Watch sport weliswaar ietwat in prijs verlaagd, maar het is echter nog steeds dezelfde eerste Apple Watch.
De Apple Watch is vanaf oktober 2015 verkrijgbaar in België, en al sinds april 2015 in de US. Het dingetje is er dus al even. watchOS 2 kwam wat later in september 2015 (voor developers in het begin van de zomer 2015), en het is pas met deze OS update dat het platform ietwat matuurder is geworden.
Echter, in verhouding zijn er nog maar weinig apps die gebruik maken van deze maturiteit. De oorzaak valt niet ver te zoeken. De developers zijn wel degelijk druk bezig geweest met updates, echter niet zozeer voor watchOS 2. Eerst en vooral hebben we iOS 9 (ondertussen reeds 9.3), met onder andere op de iPad de nieuwe split view functionaliteit. Dan is de iPhone 6s ondertussen uitgebracht en brengt deze in de vorm van 3D touch wederom iets nieuws onder de zon. Daarnaast is er ook nog de iPad Pro met nieuwe mogelijkheden in de vorm van een groter scherm en Apple Pencil, en dan is er nog de nieuwe Apple tv, die nu ook zijn eigen App store heeft.
Je merkt het, dat is een beetje veel. Zeker voor de onafhankelijke ontwikkelaar. Er moeten dus keuzes gemaakt worden, en deze keuzes gaan spijtig genoeg onder andere ten koste van de Apple Watch. De verkoopsvolumes van nieuwe iPhones kunnen moeilijk geëvenaard worden, en dan is zo’n keuze snel gemaakt.
De hoop is dat eens de ontwikkelaars de voornaamste updates hebben getackled, er terug aandacht is voor watchOS, want de aandacht is nodig, maar ik vrees dat het misschien al te laat is. Iedereen was het er mee eens dat de apps voor watchOS 1 te beperkt waren. Toch zijn vele apps nog niet geüpdatet om gebruik te maken van het betere watchOS 2. Daar is dus nog veel verbetering mogelijk, de vraag is of ontwikkelaars deze moeite zullen doen en niet eerder een afwachtende houding hebben en hun energie en tijd sparen voor watchOS 3 en/of de Apple Watch 2.
Complications zijn de ware widgets van de Apple Watch. Je krijgt ze onmiddelijk te zien, ze zijn up to date en ze geven (zeer) beknopt informatie weer. Sinds watchOS 2 zijn derde partijen in de mogelijkheid om complications te maken. Hier zit veel potentiëel in, maar dit blijft voorlopig nog maar beperkt aangesneden. Zo is het mogelijk om vanuit een app meerdere complications aan te leveren, maar niet veel apps doen dit. Dit lijkt met een onderbenutte mogelijkheid van vele derde partijen.
Wat betreft de watchfaces zelf blijven we echter voorlopig gebonden aan de door Apple zelf uitgevonden watchfaces en deze zijn een rare mix van beperkingen en instelbaarheid. Voor een of andere reden kan je bijvoorbeeld niet kiezen voor vier kleine complications plus cijfers op je watchface. Als je cijfers wil kies je voor de Utility watchface en dan krijg je er twee kleine plus een grote complications. Kies je voor de Simple watchface dan krijg je wel vier kleine complications, maar geen cijfers. Geen idee waarom. Misschien maken vier complications en cijfers het volgens Apple te druk? Wie zal het zeggen.
Voor de rest klagen de ontwikkelaars over de beperkte tijdsintervallen van de verversing van de informatie van de complications. Dat laatste lijkt me te zullen moeten wachten op hardware updates, de overige tekortkomingen lijken me nog in software op te lossen.
Naast complications zijn er ook glances. Zogezegd te vergelijken met de notification widgets van iOS. En op een ding zijn ze gelijk, ze laden hun data pas als je ze bekijkt. Ook hier spelen de geheugen constraints van de Apple Watch de ervaring parten. Als je toch moet wachten tot de data laadt, wat is dan het voordeel van een alleen-lezen versie te laden waarbij voor eender welke interactie je een app zelf moet laden met opnieuw de nodige wachttijd.
Verder zitten de glances naast elkaar in een swipe interface. Dit beperkt sowieso de hoeveelheid glances die je praktisch kan gebruiken.
Glances zijn dan ook een van de features die ik het minst gebruik op de ingebouwd en dus wel interactieve1 ‘Now Playing’ na, het is namelijk super handig om je muziek en podcasts te bedienen vanaf je pols.
Siri op de Apple Watch is een verhaal van hit & miss. Sommige dingen werken wonderwel zoals bijvoorbeeld “Start een fiets work-out” of “Zet de wekker af” en de klassieke zaken zoals “Stuur een bericht naar X” of “Bel Y”. Andere dingen spijtig genoeg niet. Vooral stembediening binnen in apps, of integratie van Siri met apps, zou ik handig vinden, maar dat is zelfs op grotere broer iOS niet mogelijk, dus dat lijkt me op korte termijn een ijdele hoop.
Notificaties zijn een belangrijk onderdeel van de watch. Sommige mensen zeggen dat alleen daar voor de Apple Watch al de moeite waard is. En het moet gezegd zijnde, even snel op je pols kijken na een licht onopvallende klopje is superieur ten opzichte van een telefoon uit je broekzak vissen nadat deze daar in heeft zitten te ‘buzzen’ of godbeterd een irritant geluidje heeft laten horen.
Ook nuttig is dat deze net zoals de notificaties op de iPhone ‘actionable’ zijn en over Quick reply beschikken, wat gegeven goede door jezelf ingestelde standaard replieken, echt wel een super feature is.
Bellen en sms’en gaat ook van op de Apple Watch. Sms’en is beperkt gegeven dat je enkel gebruik kan maken van de standaard replieken en Siri dictatie. Het luidop dicteren van sms’en is echt enkel maar nuttig in een privé omgeving. Zelfde beperking geldt ook voor het bellen op de Apple Watch omdat je via de Apple Watch speaker passeert2.
Wel nuttig is dat je onmiddellijk kan zien wie er belt, maar dat is dan eerder om niet op te nemen dan wel.
Zoals gezegd zijn de Apple Watch apps niet zo snel. De naar watchOS 2 geüpdatete versies zijn dat al iets beter dan hun watchOS 1 collega’s. Ondanks dat zijn er enkele die ik frequent gebruik.
Een van de natuurlijkste features op die je volgens mij terug kan vinden op een “smartwatch” is het weer. Naast “Hoe laat is het?” is “Wat voor weer is het?” een logische vraag.
De ingebouwde weer app is verbazend goed. De circulaire interface geeft op weinig plaats toch een goed overzicht van de komende uren. De complication is eenvoudig en is vooral ook maar enkelvoudig. In zijn kleine versie toont deze enkel de temperatuur, zijn grotere versie toont deze iets meer informatie. Wat ik jammer vindt is dat vele ingebouwde en andere weer apps slechts een enkele complication aanbieden. Weer is meer dan temparatuur alleen. Gelukkig zijn er meerdere weer apps om ons te helpen om aan meer complications te geraken.
De Weather Underground Watch app zelf vind ik niet zo super en moet onderdoen voor de ingebouwde, vooral in responsiviteit. Wel nuttig is de voorstellling van de komende 24 uur in een grafiek net zoals deze in de notification center widget op de iPhone. Echter deze grafiek komt op de tweede plaats naast een veel te grote voorstelling van de huidige weercondities, wat me volledig overbodig lijkt. De kleine complication echter toont naast de temperatuur ook een icoon van het weertype, wat al direct meer informatie geeft dan de ingebouwde, en eventueel als vervanging daarvan kan gebruikt worden.
De The Weather Channel app zelf is redelijk bizar. Deze maakt net zoals de ingebouwde weer app gebruik van een circulaire interface, maar vereist interactie voor de komende uren (of dagen) te kunnen bekijken. De kleine complication dit het aanbied echter toont niet de temperatuur, maar de regenkans. Dit maakt het bijzonder nuttig als aanvulling op de complicatie van de ingebouwde weer app, en dat is dan ook voor mij de voornaamste reden op deze app te gebruiken.
De Buienalarm app is spijtig genoeg nog niet geüpdatet naar watchOS 2 waardoor een complication ontbreekt en de app iets trager is dan zijn concurrenten. Hopelijk komt deze update er aan, want deze zou meer op zijn plaats zijn als regen-complication dan deze van The Weather Channel.
De datum is al heel lang beschikbaar op menig analoog en digitaal uurwerk. Naast de datum is je kalender nog zo een logische aanvulling op een tijdstip. De vraag over hoe laat het is komt meestal vooral voort uit de nood om te kunnen voldoen aan één of andere planning.
De standaard kalender op watchOS 2 is redelijk beperkt. Fantastical gaat verder, maar ook niet heel veel verder. Belangrijk hier is dat fantastical reminders/herinneringen wel ondersteund in tegenstelling tot de ingebouwde. Enkele lastige beperkingen van de gewone kalender neemt Fantastical echter wel over. Zo laten de complications geen afspraken zien die een hele dag duren, maar enkel die met specifieke timings.
Microsoft Outlook biedt een all-in-one kalender en mail oplossing, en complications voor beide. Ik heb deze een tijdje gebruikt op een aparte watchface, maar gebruik deze momenteel minder, maar op zich werken deze zeer goed als je een iOS Outlook gebruiker bent.
De GoodTask 3 Watch app is in verhouding tot zijn krachtigere iOS variant redelijk beperkt. Je kan een van de Goodtask views gebruiken in de watch app, en er is een kleine complications die de hoeveelheid taken aangeeft, en een grote die de eerstvolgende taak aangeeft. Er is echter niet echt ondersteuning voor de in de iPhone app voorkomende Quick Actions op de taken zelf, wat spijtig is. Degelijk dus, maar beperkt. Laat ons zeggen dat er voor een krachtigere taken app met herrinering als backend op watchOS nog veel potentiëel is.
Voor dezelfde redenen dat Due een topper is op iOS, is Due er ook een op watchOS. Aanhoudende notificaties met instelbare snooze, meer heb je niet nodig om iets écht niet te vergeten.
De Workflow app is een prachtig paradepaardje van automatisatie op iOS. Deze kracht kunnen gebruiken vanop een horloge is dan ook een interessant idee. Hoewel de Workflow app wel is geüpdatet naar watchOS 2 schort er hier en daar toch nog wat, maar de nuttigheid overstemt dit.
Niet alle acties kunnen uitgevoerd worden op de Watch wegens de beperkingen van watchOS, maar een verbazend groot aantal wel. Bij het maken van een Apple Watch workflow krijg je bovendien duidelijk via icoontjes te zien welke wel of niet volledig zelfstandig op de Apple Watch zullen kunnen uitgevoerd worden. Een van de interessantste voor mij is het sturen van berichten. De input op van tekst op de Apple Watch is beperkt tot dicteren en een vast aantal voorgedefiniëerde tekstjes. Dit is natuurlijk weinig flexibel voor situaties waar dicteren niet mogelijk is. Workflows die berichten kunnen sturen kunnen hieraan tegemoet komen.
De manier waarop Workflow omgaat met de complications feature is ook uniek te noemen. Je kan een vast aantal workflows definiëren dat beschikbaar is op je Apple Watch. Hiervan kan je dan nog eens een deelverzameling definiëren die beschikbaar moet zijn in de complication. Wat de complication dan toont is een willekeurige worfklow van deze lijst (bizar niet?), en gebruik makend van de ‘Time Travel’ functionaliteit zal deze dan door de workflows lussen waarbij je de gewenste kan kiezen. Dit is een ingineuze manier om meer interactie toe te voegen aan de beperkte complictions. Echter ik ben niet zo’n fan van het feit dat hij er steeds een willekeurige uitkiest om standaard te tonen. Elke keer je op je horloge kijkt een ander icoontje zien verschijnen is verwarrend, en mij lijkt het gewoon nuttiger dat je steeds de eerste toont. Je kan natuurlijk slecht één enkele workflow toevoegen in de complications lijst, maar dan mis je natuurlijk de keuze van workflow. Als workaround kan je een workflow maken die niets anders doet dan zichzelf beëindigen. Op die manier kom je na lanceren terecht in de workflow lijst (spijtig genoeg met enige delay) en kan je een andere workflow uitkiezen om te laten lopen.
Het is echter te merken dat de Workflow app, hoewel gemaakt voor watchOS 2, de limieten van het toestel tart. Ik denk vooral dat het gebrek aan voldoende geheugen er voor zorgt dat het laten lopen van sommige workflows niet al te vlot is, en vele gaan wan ook spijtig genoeg geregeld de mist in.
Toch is de app een must om interessante features toe te kunnen voegen aan de Apple Watch. Omdat de watchOS niet beschikt over een browser kunnen we niet zomaar informatie van het internet halen, zonder dat er een app voor is of siri dit degelijk ondersteund. Zo is er voor België niet echt een goede app om even snel te kijken wat er bijvoorbeeld vanavond op tv is. Dit kunnen we oplossen met een workflow die van het net de programmatiegevens van een gekozen zender plukt en ze toont. Niet ideaal, maar beter dan niets. Ook voor wikipedia kunnen we iets soortgelijks doen. En omdat je gewoon urls kan opvragen is dit ook te gebruiken voor url gebaseerde automatisering. Op die manier maakte ik een workflow om mijn televisie af te zetten, en die is zo handig dat ik deze dagelijks gebruik. Verder leek ik ook de mogelijkheid om evenementen van de kalender te verwijderen niet te vinden in de beschikbare kalender apps, dus ook hiervoor maakte ik een workflow.
Nu kun je de vraag stellen is het echt wel nodig zulke dingen te hebben op een horloge? Ik weet dat niet zeker, maar ik ervaarde toch een nood. Is het sneller dan je telefoon er voor te nemen? Dat hangt er van af. Het voordeel van workflow is dat je er een specifieke actie mee kan ondernemen. Dus in plaats van op je telefoon een specifieke app te openen en daarbinnen nog eens een aantal acties uit te voeren zorgt een workflow onmiddellijk voor het resultaat omdat het een aantal stappen na elkaar uitvoert, en hoewel dit misschien wat langer duurt heb je ondertussen wel je handen vrij.
De drafts app is up to date met watchOS 2 en werkt prima. Met de complication lanceer je onmiddelijk naar het input veld, waar je je bericht kan dicteren. Daarnaast heb je ook toegang tot je drafts via de app, met append en prepend mogelijkheden.
Het is duidelijk dat de Apple Watch nu een eerste generatie product is. Maar ik ben overtuigd van de nuttigheid. Het feit dat ik dingen wil doen die nu moeilijk of niet gaan ligt volgens mij niet aan een gefaald concept, maar aan de beperkingen van huidige uitwerking in zowel hardware als software. Een smartwacth is volgens mij echt een meerwaarde. Maar het is dus uitkijken naar watchOS 3 en de Apple Watch 2, en dat is wat ik de geïnteresseerden nu dan ook aanraad: uitkijken.
Nog meer Pagius Games nieuws! Deze keer een nieuwe uitbreiding voor de Hero Kids RPG die Spreuken toevoegt aan je Hero Kids avonturen. Acht kaartjes brengen een aantal klassieke RPG effecten als spreuken in de Hero Kids wereld.
Ditmaal is deze beschikbaar gemaakt op de DriveThruRPG, een website die bekend staat voor het aanbieden van allerlei RPG gerelateerde boeken en kaarten. Dit laat toe dat de mensen die dat willen er ook een centje voor kunnen betalen, maar het is niet verplicht, aangezien ik dit aanbied als Pay what you want.
Zoals de “volume 1” al aangeeft zijn er alvast ideeën voor nog meer van dat, maar nog niets concreets. Alvast veel spelplezier met dit eerste volume.
Verkrijg het Pagius Book of Spells - Volume 1 bij DriveThruRPG
Ook het vrouwelijke geslacht mocht vertegenwoordigd zijn in de Pagius uitbreidingen op het Hero Kids universum. Daarom maakte ik een Heler en een Fee elk met hun eigen spreuk1 als speciale actie.
Daarnaast zijn er ook nog speciale Hero Kids regels voor “huisdieren”. Hoewel ik dit in de toekomst eerder zou willen veralgemenen naar companions2, heb ik voor de eerste Pagius uitbreiding in deze categorie mij toch aan het origineel gehouden en twee diertjes gemaakt: een Fenix en een Manticore.
Download ze allemaal op de Pagius Hero Kids Expansions pagina.
Zoals je ziet ben ik naarstig de uitbreidingen aan het uitbreiden. Ik heb de smaak te pakken en er komen nog een paar uitbreidingen aan. Daarnaast ben ik ook al aan het denken aan een eigen avontuur, maar dat vereist iets intensiever werk, dus geen beloftes.
In verband met spreuken heb ik trouwens nog iets interessants ‘in the works’ dus ‘stay tuned’. ↩
Meer in de stijl van No Thank You Evil, waar companions een basisonderdeel zijn. ↩
• ∞ • #print-and-play
Het ‘print and play’ spel Dungeon Delver was een van de inspiraties om te starten met het ontwikkelen van de Pagius Hero Kids Uitbreidingen. Het is een leuk RPG geïnspireerd kaartspel, waar je op een eenvoudige manier een typische ‘dungeon delve’ uitvoert.
Ik vertaalde de spelregels en de kaarten naar het Nederlands. De spelregels zijn te vinden op Boardgamegeek, maar voor een of andere duistere reden willen ze mijn vertaling van de kaarten er niet hosten. Geen idee waarom.
Om jullie deze in ieder geval niet te ontzeggen maak ik de Nederlandstalige regels en kaarten via deze weg beschikbaar.
Bord- en kaartspelen zijn al langer mijn interesse, maar de originele rollenspelen, ook wel ‘tabletop’ RPG’s (Role Playing Games), een uitvindsel van de jaren 70, zijn lang uit mijn interessesfeer gebleven. Mogelijk door hun ogenschijnlijk bizarre karakter en de associatie met de ‘live action’ variant die de gezellige huiskamer ver achter zich laat. Maar de wederzijdse invloed van tabletop RPG’s en bord- en kaartspelen, is wat uiteindelijk mijn interesse voor dit genre gezelschapsspel heeft kunnen wekken.
Spellen spelen interesseert me, maar mijn creatieve kant interesseert zich ook in het spellen maken. Vandaar dat ik ook geboeid het subgenre van de zogenaamde ‘print and play’ spellen wat bijhoud. Dit zijn spellen die (meestal gratis) beschikbaar zijn waarbij je zelf met wat geknutsel alle componenten kan maken. Met op zoek te gaan interessante spellen om te knutselen kwam ik onder andere Fairy Tale in my Pocket tegen, alsook Dungeon Delver 1. Het is duidelijk dat deze twee spellen erg beïnvloed zijn door het klassieke RPG genre. Dit inspireerde me om me te verdiepen in RPGs, en dan voornamelijk deze die ook met kinderen te spelen zijn. Het is zo dat ik Hero Kids tegenkwam. Er zijn nog verschillende andere RPG’s voor kinderen, maar Hero Kids sprak me meteen aan, en het is ook meteen duidelijk dat er een levendige community rond is van spellenmakers die Hero Kids compatibele producten uitbrengen, hetgeen officieel door de maker wordt aangemoedigd..
Gesterkt door mijn eigen creatieve drang zorg ik nu ook voor mijn bijdrage in deze community met de eerste Pagius Hero Kids Compatible Expansions.
De Alternative Characters Cards: Geïnspireerd door het artikel “Smart Wizards, Dumb everyone else?” van Spiralbound Studios en de daaropvolgende discussie in de RPG Kids Community groep, hebben deze kaarten een nieuwe flexibelere layout voor de Hero en Monster Cards uit Hero Kids. De voornaamste aanpassing is dat dobbelsteen groepen normaliter gebruikt voor melee, ranged en magic aanvallen in deze layout zijn vervangen door hun ability test varianten strenght, dexterity en intelligence. Van de verschillende aanval categoriën wordt nu hun reikwijdte vermeld als het karakter er gebruik van kan maken. Overige details worden zoals bij de originele Hero Cards gewoon beschreven.
Bij wijze van voorbeeld heb ik ook twee Mythical Heroes uitgewerkt volgens dit nieuw systeem, een Boogschutter Elf en een (kleine) Magiër.
Last but nog least, zijn er ook printbare Tokens te gebruiken om enkel typische zaken in het spel te kunne bijhouden.
Zo, daar heb je het dan, de eerste Pagius Hero Kids uitbreidingen, maar zeker niet de laatste. Stay tuned.
Van Dungeon Delver maakte ik trouwens een Nederlandse versie die ik hopelijk binnenkort beschikbaar kan maken. ↩
Het is ondertussen een traditie geworden, naast de 2013 en de 2014 editie is hier de nieuwe 2015 editie van “een iTunes kaart aan apps”, een selectie van de beste apps van 2015 die je zou kunnen kopen met een enkele iTunes kaart van €25.
De totale prijs van het 2015 pakket apps is €24,95, zoals steeds berekend met de prijzen op het moment van schrijven, dus inclusief eventuele lopende eindejaars-promoties.
Naast productiviteit en entertainment wil ik dit jaar het onderdeel creativiteit toevoegen. De productiviteit, creativiteit of entertainment waarde is de belangrijkste beslissende factor voor een plaatsje in de lijst, maar de prijs speelt natuurlijk ook mee, en waar mogelijk probeer ik de selectie vernieuwend te houden door apps te selecteren die ik noch in geen vorig jaar besprak.
Al lang prijkt de due app op mijn home scherm, maar door verschillende redenen haalde due de lijst nog niet eerder. Ik was er weliswaar wel al lyrisch over in mijn iOS GTD artikel. Nu mag deze onmisbare app eindelijk prijken op de lijst. De bassifunctionaliteit is simpel maar enorm krachtig: een simpele manier om herinneringen toe te voegen. Herinneringen die je blijven lastigvallen tot je actie onderneemt.
In 2015 werd de app nog wat interessanter door het uitbrengen van de 2.0 versie. Hierbij zit er auto import van iOS herinneringen. Dit zorgt ervoor dat als je er een gepaste lijst voor opzet in iOS herinneringen, en je auto-importeren in Due activeert, je nu via Siri eenvoudig herinneringen aan Due kan toe voegen.
Verder heeft Due ook een uitstekende watchOS app waardoor je écht nooit meer iets hoeft te vergeten. Je mag het alleen niet vergeten in Due te steken.
Sinds zijn originele verschijning op de 2013 lijst is drafts aan versie 4 toe, en is naast de hoeveheid features ook de prijs flink gestegen. Maar toch is deze app een onmisbaar onderdeel van mijn iOS werkwijze in zijn rol als inbox. In 2015 kende deze app bovendien een aantal updates die de status als ideale inbox app alleen maar doen vergroten.
Enerzijds is er de watchOS app met complicatie. Hierdoor kan je heel eenvoudig met een druk op de knop een nieuwe draft dicteren, dit naast de reeds bestaande Siri integratie waarbij je net zoals bij Due door het opstellen van een speciale Reminders lijst ook herinneringen als drafts kan importeren.
Langs de andere kant kent de iPad versie, zoals het een goede platform burger betaamt, nu ondersteuning voor iOS 9 split view. Dit maakt het verwerken van drafts erg handig omdat je ineens een tweede app er naast kan zetten die je kan helpen bij het verwerken van je draft.
Vector tekeningen maken en bewerken op een iOS toestel. De recent door Autodesk overgekochte Graphic maakt het mogelijk en dat voor een lage prijs. Nieuwe vector tekeningen maken of het aanpassen van bestaande en ondersteuning voor zelf te installeren lettertypes, zijn slechts enkele van de features die er voor zorgen dat je met deze app je creatieve projecten ook mobiel kan uitwerken.
De touch interface geeft natuurlijk onmiddellijke feedback, maar preciesie laat wat ten wensen over. De nieuwe iPad pro en zijn Apple pencil zouden hier natuurlijk soelaas kunnen bieden, maar ook zonder deze prijzige gadgets is er al veel te bereiken met deze app.
Enige minpunt is dat het geen universele app is en dat Graphic voor iPad met €8,99 iets prijziger is.
De bitmap beeldbewerkings tegenhanger van Graphic is Pixelmator. Meerdere lagen, vele effecten en tools maken deze editor een must voor mobiele creaties die verder gaan dan wat filtertjes loslaten. Met een krachtige retouch en clone tool kan je vollenbak photoshoppen, of beter dus pixelmatorren.
Spijtig genoeg is er geen ingebouwde ondersteuning voor eigen fonts, maar deze kan je er na een export dan in Graphic nog wel tegenaan gooien om zo je grafische projecten volledig mobiel te finaliseren.
Eindeloos skiën. Perfect in de sfeer voor de kerstvakantie. O ja, en er zijn ook lama’s.
Een aangename nieuwe kijk op de oude klassieker, van de makers van Crossy Road.
De iPhones 6 en 6 plus zijn al sinds september 2014 beschikbaar. De opvallendste nieuwe feature van deze telefoons is het grotere scherm. Het voordeel van een groter scherm is natuurlijk dat je er meer op krijgt (of het groter kan zien). Dit is vooral mooi meegenomen in apps om te lezen, zoals Newsify, Instapaper en vooral ook Safari, apps om te kijken zoals YouTube, maar ook complexere en inhoudsintensieve applicaties zoals iThoughts varen er wel bij.
Maar een groter scherm heeft ook zijn nadelen. Zo is de iPhone 6 plus met zijn 5,5” scherm te groot om goed met een enkele hand te bedienen. En blijkbaar zijn mijn handen kleiner dan de gemiddelde mannenhanden, want zelfs het kleinere 4,7” scherm van de iPhone 6 biedt voor mij uitdagingen bij eenhandig gebruik.
De hoogte van het scherm is een eerste hinderpaal, maar daar bied de reachability feature van Apple deels soelaas. Een dubbele tap op de home knop en de onbereikbaare zaken van boven komen naar beneden, en zo dus binnen handbereik. Spijtig genoeg werkt deze feature niet als de telefoon vergrendeld is. Dit geeft problemen met de quick reply feature geïntroduceerd met iOS 8. De ‘stuur’ knop staat daar onbereikbaar bovenaan. Dus niet alle hoogteproblemen zijn met deze feature van de baan.
Naast hoger zijn de iPhone 6 en 6 plus ook breder dan hun kleinere voorgangers, en daar doet reachability geen snars mee. Zowat de hele zijkant, die de iPhone 6 meer heeft dan de voorgaande iPhones, is voor mij onbereikbaar bij gebruik met één hand terwijl je ook nog grip probeert te hebben op de telefoon. En grip wil je zeker als je in beweging bent, en laat net dat het moment zijn wanneer je je telefoon meestal met een enkele hand zou willen bedienen.
Het scheelt maar een halve centimeter of zo, maar het is een onbereikbare halve centimeter. Is die halve centimeter dan belangrijk? Wel, laat ik even opsommen wat ik als rechtshandige, niet kan bereiken met één hand zonder stuntelige handelingen waarbij ik potentieel grip verlies:
Grotere handen aanschaffen is geen optie, een kleinere telefoon natuurlijk wel, maar momenteel probeer ik met enkele workarounds toch de problemen tegen te gaan. Hetgeen ik voorheb met de iPhone 6 zullen mensen met grotere handen waarschijnlijk ook tegenkomen met de iPhone 6 Plus. Dus hopelijk zijn de onderstaande workarounds voor eenhandig gebruik ook nuttig voor iPhone 6 plus eigenaars.
Het ingebouwde toetsenbord kent dus enkele problemen met de links gepositioneerde elementen. Verder ondersteunt het ingebouwde Nederlandse toetsenbord nog geen voorspellingsbalk, iets wat ook behulpvol zou zijn tijdens enkelhandig gebruik.
Een workaround die kan helpen om met het standaard toetsenbord emoticons te typen zonder te hoeven wisselen naar het standaard emoticon toetsenbord is het gebruiken van de ingebouwde ‘trefwoorden/shortcuts’ functionaliteit van het toetsenbord. Hier kan je zelf trefwoorden toevoegen. Normaliter zo iets als ‘idd’ dat dan zal vervangen worden door het volledige ‘inderdaad’. Maar je kan het ook met emoticons gebruiken. Zo voegde ik bijvoorbeeld het trefwoord ‘ddd’ toe, dat wordt vervangen door de emoticon ‘👍’. Dit kan je doen voor al je vaak gebruikte emoticons.
iOS 8 bied echter ook de mogelijkheid om andere toetsenborden te installeren. Een aanrader hier is Fleksy. Met ondersteuning van azerty Nederlands, de mogelijkheid om het horizontaal te verkleinen en een shortcuts balk (voor bijvoorbeeld emoticons en cijfers kan het deels tegemoetkomen aan de problematiek van typen met een enkele hand. Echter er schort wel wat aan het leervermogen zo danig dat het niet altijd de juiste suggesties voor fout getypete woorden geeft.
Verder is spijtig genoeg de huidige ondersteuning voor toetsenborden van derde partijen in iOS 8 nog wat knullig. Vooral het wisselen van toetsenbord is niet super handig. Enerzijds omdat de wissel knop meestal helemaal onbereikbaar links staat, maar ook omdat deze niet gestandaardiseerd is. Hij staat niet altijd op dezelfde plaats, ziet er niet altijd hetzelfde uit en gedraagt zich niet altijd hetzelfde. Verder is het meestal gokken op welk toetsenbord je terecht gaat komen als je er op drukt, en krijg je enkel bij de standaard toetsenborden de menu variant. Laat ons hopen dat dit iets is dat met een toekomstige software update van iOS verholpen zal worden.
Sinds iOS 8 heeft iOS ook Nederlandse dictatie. Deze feature kan bijvoorbeel gebruikt worden om snel korte berichtjes te sturen, en dat zelfs zonder handen. De dictatie werkt behoorlijk goed. De spraakherkenning is uitstekend en maakt nagenoeg geen fouten. Maar de feature is natuurlijk maar beperkt bruikbaar aangezien je luidop je berichten inspreekt . Dus werkt het eigenlijk alleen maar prettig als er niemand anders in de buurt is.
Sinds iOS 8.3 kan Siri ook Nederlands, en hoewel momenteel beperkter in functionaliteit als de Engelstalige variant, bied de Nederlandse Siri alvast hulp om een aantal zaken zonder handen te kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het maken van herinneringen.
Voor het probleem met de apps kan je er als workaround vooral op letten dat je de apps, die je vaak met eenenkele hand bedient, binnen handbereik positioneert. Welke apps dit zijn is voor iedereen natuurlijk verschillend, maar klassiek zal dit onder andere je geprefereerde berichten app zijn.
Verder bieden apps die andere apps kunnen opstarten, zoals Launch Center Pro of Launcher, ook een uitweg mits strategisch gepositioneerd.
Daarnaast is er ook de ingebouwde spotlight functionaliteit die je apps kan helpen opstarten (mits je de naam kan typen natuurlijk).
Maar workarounds blijven workarounds. En in de gevallen waar het niet nodig is zal er toch vaker met twee handen gewerkt worden met deze grotere iPhones. En dat hoeft in veel gevallen geen probleem te zijn. We hebben er tenslotte twee.
In die situaties waar dat toch niet mogelijk is, is het inderdaad behelpen met de boven vernoemde workarounds, en is het vooral ook hopen dat toekomstige software updates deze nog beter mogelijk maken.
Naast mijn interesse in productiviteit en iOS, wat de onderwerpen van de meeste van mijn artikels hier in mijn webcolumn zijn, ben ik ook een gezelschapsspel — ook wel ‘tabeltop game’ — liefhebber. een van mijn favoriete bordspellen is het ondertussen al nagenoeg klassiek geworden de kolonisten van catan. Van dit spel zijn er ondertussen al vele varianten verschenen, waarvan de meeste ook in een Nederlandse vertaling in de handel verkrijgbaar. Echter op het internet zijn er ook enkele alternatieve scanario’s te vinden die nieuwe elementen toevoegen en/of combinaties van in de handel verkrijgbare uitbreidingen beschrijven. Spijtig genoeg zijn deze meestel niet in het Nederlands beschikbaar. Ik heb het op mij genomen om enkele van mijn favoriete alternatieve scenario’s naar het Nederlands te vertalen en beschikbaar te maken via deze website. Momenteel staan er alvast drie vertalingen online.
Naast deze vertalingen heb ik er ook een eigen creatie aan toegevoegd. Het is niet echt een nieuw scenario, maar een unieke spelwijze die op elk scanario van toepassing is. De Kantoor Catan speelwijze maakt dat je de Kolonisten van Catan op een prikbord en gesprijd over de tijd kan spelen door gebruik te maken van alternatieven voor de klassieke werking van grondstoffen en ontwikkelingskaarten die toch een gebalanceerd spel opleveren.
Veel spelplezier.
Het is al even geleden1 dat iOS 8 is uitgebracht. Ontwikkelaars hebben dus al wel even de tijd gehad om apps te updaten voor iOS 8. In tegenstelling tot iOS 7 is er geen volledige visuele refresh, en gelukkig maar. De visuele refresh van iOS 7 heeft er voor gezorgd dat de ontwikkelaars weinig tijd hebben kunnen spenderen aan het toevoegen van nieuwe features omdat er zo veel tijd is gekropen in het visuele. We zijn dus wat betreft nieuwe functionaliteiten een tijdje op onze honger blijven zitten. iOS 8 brengt daarentegen bijna het tegenovergestelde, een beperkte update aan wat visuals en voornamelijk een toevoeging van features die pas iets waard zijn als ontwikkelaars er iets mee doen, zoals widgets, deel- en andere acties, notificaties met acties, toetsenborden en document-aanbieders. Voor Jan met de pet maar met weinig apps zal iOS 8 dus geen uitgebreide update lijken, maar voor Jan met de apps is er potentieel veel.
Sinds het uitbrengen van iOS 8 zijn er al heel wat iOS 8 updates van apps uitgebracht, vele daarvan spelen in op de nieuwe mogelijkheden. Echter, ik merk dat vele ontwikkelaars in eerste instantie voor voor de hand liggende invullingen van de nieuwe mogelijkheden hebben gekozen. Zo bijvoorbeeld biedt Omnifocus een widget met de taken die als deadline vandaag hebben. Dit is echter niet meer dan bijvoorbeeld de reeds ingebouwde herrineringen widget bood. Potentieel is hier dat deze lijst meer instelbaar is. Dat je bijvoorbeeld kunt kiezen voor gevlagde taken of taken van een bepaalde context in plaats van de taken voor vandaag2. Verder bied de widget ook geen enkel shortcut naar het toevoegen van taken. Dit is in mijn ogen gemist potentieel. Andere apps zoals Fantastical 2 en Calendars 5 hebben interessante widgets maar er ontbreekt hier wat aan instellingen. Van een dashboard verlang je enige instelbaarheid, voorlopig is het dus eerder een grovere aan of uit.
De iOS 8 document-aanbieder functionaliteit is een van de features met erg veel potentieel maar waar er tot op heden heel weinig van ingevuld is. Het is momenteel bovendien nogal omslachtig om goed werkbaar te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld geen andere default dan iCloud zelf instellen wat maakt dat je telkens langs het iCloud scherm moet passeren. Verder is de functionaliteit ook niet helemaal stabiel en de ontwikkelaars die de sprong al waagden om dit te ondersteunen lopen hier dus tegenaan, wat een suboptimale gebruikerservaring oplevert bij het gebruik.
Hier is het dus vooral wachten op apple zelf, en dan zullen de ontwikkelaars (hopelijk) kunnen volgen.
Een van de meest geslaagde features waar al vele delevopers met redelijk succes op gesprongen zijn, zijn de deel-extenties. Zo kan je nu dus vanuit overal een artikel naar instapaper of pocket sturen zonder veel gedoe. Je kan van overal iets in drafts zwieren en al helemaal knap is de deel-extentie van workflow die toelaat om je eigen workflow achter een extentie te steken.
Maar ook hier is nog veel potentieel om nog krachtigere extenties te maken. Zo mist bijvoorbeeld de drafts deel-extentie nu de mogelijkheid om ineens drafts acties uit te voeren3, of is het in de omnifocus extentitie uiterst omslachtig om een project te selecteren in een lange lijst.
Hoewel er geen visuele refresh zoals iOS 7 is om de ontwikkelaars van het toevoegen van functionaliteiten af te leiden, worden de ontwikkelaars dan weer “geplaagd” door de nieuwe telefoontoestellen. In tegenstelling tot de details van iOS 8 zelf, zijn de details van de telefoons zelf pas een week voor de release van iOS 8 bekend gemaakt. Hoewel de geruchten al langer de ronde deden wisten ontwikkelaars pas op 9 september 2014 officiëel dat er een 4,7” en een 5,5” iPhone 6 zou komen. Bovenop iOS 8 ondersteuning dienen de ontwikkelaars ook hun apps te updaten zo danig dat deze op de nieuwe schermgroottes en bijhorende resoluties tot hun recht komen en er niet opgeblazen uitzien.
Maar ook daar is haast en spoed zelden goed. Met deze nieuwe resoluties zijn er ook nieuwe mogelijkheden. Apple zelf voegt zo op de iPhone 6 aan zijn toestsenbord al enkele knoppen toe in landscape. De iPhone 6 plus krijgt er in deze modus nog meer extra knoppen bij, plus enkele apps gedragen zich substantieel anders met het toevoegen van zijbalken en/of extra inhoud. De Apple ontwikkelaars hebben hier natuurlijk wel een kleine heads up gehad, wat voor de andere ontwikkelaars niet geldt. Vele apps zijn ondertussen ook al geüpdatet voor de grotere schermen, maar ook hier gaat het tijd kosten eer de ontwikkelaars het volledige potentiëel zullen kunnen invullen. Persoonlijk hoop ik dat er hier niet enkel naar de iPhone 6 Plus gekeken wordt, waar uiteraard het meeste werk ligt, maar dat er ook voor de iPhone 6 innovatieve extra’s zullen beschikbaar zijn die de extra schermruimte optimaal benutten.
Voorlopig zie ik de ontwikkelaars er vooral voor zorgen dat de apps op de nieuwe telefoons ‘werken’, en er dus niet opgeblazen uitzien. Maar echt benutten van de extra ruimte, daar is het dus ook wachten geblazen.
Je kan natuurlijk zeggen dat het allemaal vroeg dag is. En dat is het vooral. De nieuwe mogelijkheden zorgen dat er een enorm potentiëel is, maar daar ligt meteen ook de moeilijkheid. De verwachtingen liggen hoog, maar deze volledig kunnen invullen zal tijd kosten. Zelfs als de ontwikkelaars er in slagen om een eerste en tweede invulling te geven aan vele van deze nieuwe mogelijkheden zal het een ‘hit & miss’ verhaal zijn, waarbij we pas na een tijd de ontwikkelaars beter het potentiëel kunnen invullen. Maar tegen dat die tijd er is staat er al een horloge klaar om voor te ontwikkelen en is iOS 9 niet veraf meer. Zo vroeg dag lijkt het dan ineens niet meer…
17 september 2014 ↩
Iets dat er wel op een bepaalde manier zit aan te komen met de nieuwe universele versie, ↩
Iets wat momenteel wel een beetje te omzeilen valt door met workflow te werken, vanwaar het wel mogelijk is om drafts acties te lanceren. ↩