Een App store kaart aan Apps - 2022 editie

Voor de 10de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019,2020,2021) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2022 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2022 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €15. Het budget dat we vorig jaar introduceerden houden we aan, en dat is gegeven menige soorten crisis maar goed ook. Dit jaar komen we aan een totaal van €10,89 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Board Game Stats - 5,99 €

Als je een ietwat uitgebreide bordspellencollectie hebt of veel bordspellen speelt is de Board Game Stats app een must have. Toch als je houdt van statistieken. Je kan een spellen collectie bijhouden en hiervan alle mogelijke gegevens over raadplegen. Ook voor het loggen van gespeelde spelletjes (al dan niet in je eigen collectie) ben je hier op je plaats met ook daar de nodige overzichten om uitgebreide inzichten te verkrijgen. Je hebt de mogelijkheid om dit allemaal te synchroniseren met de boardgamegeek website maar het hoeft niet. Daarnaast integreert de app ook met online boardgame spellen speel-sites (waaronder het populaire Board Game Arena) om daar automatisch je gespeelde spellen van te importeren.

Verder heeft de app nog enkele interessante (betalende) extra’s, waaronder een challenge modus waarbij je op verschillende manieren jezelf een uitdaging kan geven zoals bijvoorbeelde 10 spellen 10 keer spelen.

BoardGameGeek - Free

Als je geen duit in het zakje wil doen maar toch een stuk van de functionaliteit van Board Game Stats wenst én gebruik maakt van boardgamegeek de website, dan is de BoardGameGeek app, van dezelfde makers als Board Game Stats een goed alternatief. Basis collectie en speel logging zijn in deze app ook aanwezig, zei het natuurlijk enkel in sync met de website. De uitgebreide statistische inzichten vind je hier niet terug.

Potion Explosion - 4,99 €

Een van de spelletjes die je dan kan loggen is de digitale adaptatie van Potion Explosion. Het is een beetje grappig dat het bordspel geinspireerd op het digitale candy crush uiteindelijk zelf ook digitaal terug keert, maar uiteraard werkt dat. Je tracht hier de beste drankjes brouwer te worden door op een slimme manier cascades te veroorzaken in een (digitale) knikkerbak, en slim eerder gemaakte drankjes in te zetten om noch krachtigere combo’s te verkrijgen. Niet zo plezierig als een fysieke knikkerbak, maar wel een leuk tussendoortje.

Wavelength - Free

wavelength Wavelength is een tof party spel waarbij jij en je spelgenoten elkaar trachten in te schatten hoe iets ergens valt op steeds verandere spectra zoals bijvoorbeeld alle variaties tussen goed en kwaad of tussen warm en koud. Het fysieke spel blijft natuurlijk de betere optie als er keuze is, maar deze digitale adaptatie kan zeker ook leuk zijn en laat uiteraard toe op afstand met elkaar te spelen. Wel moet je rekenen op extra kosten als je iets meer dan de paar standaard vragen wenst.

Productiviteit

LockFlow・Lock Screen Launcher - Free

Met iOS 16 introduceerde Apple een nieuwe versie van het lock screen en daarmee ook lock screen widgets. Hiermee kan je interessante info tonen, zoals bijvoorbeeld het weer, maar ook heb je de optie dat deze nieuwe wigets iets lanceren. Apple heeft geen widget toegevoegd voor de eigen Shortcuts app, maar daar past LockFlow een mouw aan. Met deze app kan je widgets maken voor enkele of groepen van Shortcuts. Dit maakt dat je de volledige kracht van Shortcuts kan benutten vanuit je lock screen. Dit is bijvoorbeeld nuttig als je in plaats van bijvoorbeeld een enkele Home actie (denk lampen e.d.) een hele groep ineens kan aanspreken, of het lanceren van bepaalde (groepen van) apps die (nog) geen eigen lock screen widget hebben.

Lock Launcher - Screen Widget - Free

locklauncher.png Als de toegevoegde lanceer opties van LockFlow nog niet genoeg zijn heb je nog Lock Launcher. Toegegeven dit is eerder een hacky oplossing, maar het werkt wel. Gebruik makend van de ook in iOS 16 nieuwe functie van de Live Activites, voorziet deze app in een live activity die allerlei lanceer iconen kan bevatten Deze iconen kunnen linken naar apps bijvoorbeeld, maar ook naar Shortcuts. Kortom, ook hier weer alles mogelijk, en dat direct vanaf je lock screen. Een nadeel, en hier is het hacky gedeelte, is dat er een beperking zit op de aanwezigheid van Live Activities van 8 uur, maar elke interactie voegt nog eens 12 uur hier aan toe, dus áls je er een beetje gebruik ervan maakt bots je hier amper tegenaan. Plus Lock Launcher bied ook een widget aan om zichzelf te lanceren, wat ook aan deze beperking tegemoet komt.

Snipd | Smart Podcast Player - Free

Een deel van de podcast die ik luister hebben vooral een entertainment waarde, maar een ander deel zijn iets informatiever van aard. Als dat ook voor jou het geval is dan bots je misschien ook op het probleem dat je soms hiervan delen zou willen bewaren als bookmark of als notitie. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als je bijvoorbeeld onderweg aan het luisteren bent in de auto of op de fiets. Als het ware net zoals je een snel een tekst kan markeren, dat dit ook met een podcast zou kunnen.

Wel dit is net wat Snipd in voorziet overgoten met een sausje van AI om het allemaal nog handiger te maken. Snipd zet podcasts om in volledige teksten met door AI toegevoegde onderverdelingen. Als gebruiker kan je zelf ook fragmenten van podcast aanmaken die dan zowel tekstueel als als audio beschikbaar zijn. Met een handige shortcut gebaseerd op de “skip back” functie aanwezig op de meeste hoofdtelefoons en oortjes kan je dit ook “on the go”.

Met deze input en zijn AI maakt Snipd dan weer ‘highlights’ een manier om snel interessante stukken uit allerlei podcast te beluisteren. Daarbovenop heeft Snipd ook integratie met notitie apps, waaronder Obsidian, om je in tekst omgezetten fragmenten te importeren om verder te verwerken.

Wat Snipd toelaat is dus om informatie in audio net zo makkelijk te verwerken als het een tekstueel artikel was geweest.

Creativiteit

Sticker Doodle: Photo Stickers - Free

Een grappige functie die Apple in iOS 16 introduceerde was de de manier om objecten of personen in een photo te isoleren en te kopiëren en plakken elders. Wat mij een beetje verbaasde is dat je deze dingen dan niet als een sticker in iMessage kon plakken. Je stuurt deze standaard gewoon als afbeelding door. Wel Sticker Doodle hier “to the rescue”. Plak je geïsoleerde mensen of dingen in de app, en Sticker Doodle maakt deze als sticker beschikbaar in iMessage. Meer nog, Sticker Doodle heeft ook een optie om er een Whatsapp sticker pack mee te maken, dus ook je Android vrienden kan je nu volplakken met al je knipsels. Veel plezier (toch voor jou, minder voor je vrienden 😉).

Een App store kaart aan Apps - 2021 editie

Voor de 9ste keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019,2020) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Deze 2021 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2021 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je allemaal tezamen zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van … €10. Ok dat is nieuw. Vorige jaren was het budget steeds €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €7,98 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s. Dus een kaart van €10 is prima. De lijst is daarbij dus ook wat korter, maar ook krachtiger 😉 Enjoy.

Entertainment

Imperial Settlers Roll & Write - 3,99 €

imperialsettlersios

Ik zet in 2021 in de entertainment categorie de 2020 trend van digitale bordspellen, meer bepaald zelfs digitale roll & writes, verder.

In Imperial Settlers tracht je zo goed mogelijke settlements te maken. Dit doe je door grondstoffen te verzamelen en workers in te zetten die op hun beurt gebouwen kunnen bouwen en plaatsen of nog meer grondstoffen oogsten. Omdat je geen grondstoffen kan overdragen naar je volgende beurt (in totaal wordt het spel in 10 beurten gespeeld) is het een erg listige puzzel waar je elke ronde tracht te bepalen welke combinatie van acties je het meeste oplevert op korte en/of lange termijn. Geen gemakkelijke opdracht. Naarmate je meer speelt ontgrendel je meer sets gebouwen voor nog meer variatie. Dit maakt dat je aan deze roll & write uren plezier kan beleven.

Imperial Settlers Roll & Write is een van de zwaardere roll & writes, en de digitale adaptatie maakt het dan ook wat minder foutgevoelig en dus vlotter om te spelen. Vooral het ongedaan maken is super handig voor de verschillende pistes te evalueren. De charme van het rollen en writen is met een app natuurlijk wel wat verloren, maar vlotheid van spel gewonnen. De app heeft wel dezelfde handgeschreven esthetiek als het fysieke spel, wat dan weer wel leuk is.

Railroad Ink Challenge - 3,99 €

Ook deze app past netjes in de categorie digitale roll & write, maar net wat lichter dan Imperial Settlers. Er gaat niets boven zelf met een stelletje dobbelstenen rollen, maar die zijn net wat minder handig in je broekzak. Met railroad ink heb je een leuk puzzelspelletje op zak waar je aan de hand van op dobbelstenen getoonde stukken spoor- en autoweg zo optimaal mogelijke routes tracht samen te stellen aan de hand van een aantal, telkens verschillende, criteria. Het is een breinprikkelaar waar je makkelijk tussendoor wat vertier aan kan beleven. Een minpuntje vind ik wel dat de app geen live modus heeft om met twee tegelijkertijd aan je spoorwegnet te bouwen zoals het geval is voor het analoge broertje. Maar voor solo spel is deze uitermate geschikt.

Creativiteit

ObsIdentify - Free

obsidentify

Een wandeling in de natuur zou vooral een disconnect van digitale toestellen mogen betekenen. Maar toch maak ik soms, net zoals voor een goede camera app, ook voor Obsidentify soms een uitzondering. Deze app zorgt voor een inzicht in de diversiteit van fauna en flora en met fotografische herkenning kom je zo snel te weten wat je daar voor je aantreft, zei het nu een prachtige paddenstoel, een vreemde plant of een curieus insect. Met de digitale paddenstoelenpluk en aanverwante challenges is er zelfs een vorm van gamification die een handige aanvulling kan zijn voor zij die wat nukkige kinderen soms op een wandeltocht willen meekrijgen. Maar het is ook leuk dat je weet dat je met het delen van je informatie, net zoals bij de vogeltelling, bijdraagt tot het in kaart brengen en onderzoeken van onze natuur.

Productiviteit

Super Agent for Safari - Free

Hoewel niet perfect in zijn werking brengt Super Agent als plugin voor safari (wat sinds iOS 15 eindelijk mogelijk is) enige soelaas in de huidige online wereld van 1000den cookie acceptatie banners en pop-ups. De tool laat je in stellen wat je voorkeuren zijn en keurt deze dan automatisch goed (of eerder af). Het is duidelijk dat zo een systeem eigenlijk standaard zou moeten zijn, voor browsers en websites. Maar in de tussentijds, probeer deze plugin alvast maar eens, ik denk niet dat je hem terug uitschakelt.

Obsidian - Connected Notes - Free

Hier moet ik iets toegeven. Deze app gebruik ik eigenlijk niet op iOS, maar dat kan in de toekomst mogelijk veranderen. Op computer daarentegen is deze tool voor mij op korte tijd onmisbaar geworden. Met het flexibel plug-in systeem dat deels ook van toepassing op iOS, kan je deze app naar je hand zetten. Voor mij is hij omgevormd tot een krachtig werkinstrument waarbinnen ik dagelijkse, vergader en andere notities combineer met een takensysteem. Het enderzijds simpele tekst gebaseerde werken kan voor sommigen wat spartaans overkomen, maar dit is tegelijk ook de kracht omdat het daardoor flexibel én performant is. Er is nog wat werk aan de winkel en de app en de plugins worden continu bijgewerkt, maar zelfs dan nog heeft het me zeker geholpen het afgelopen jaar om grip te krijgen op de informatiestroom die op me af is gekomen.

Print and Play Tip - L.A.M.A. Lachen en No Drama

#print-and-play #print-and-play-tips

Deze keer bespreken we geen volledige spel, want ook op gebied van uitbreidingen zijn er soms print and play pareltjes te vinden.

L.A.M.A. is een populair spelletje van Reiner Knizia uitgegeven door 999 games dat uitblinkt in toegankelijkheid en spelplezier. Uitermate geschikt om met het gezin te spelen of als filler. Om het spelletje nog wat meer variatie te geven zijn er twee print and pay uitbreidingen beschikbaar gemaakt door Amigo (de uitgever in Duitsland)1.

L.A.M.A. Lachen

lamalachen

De L.A.M.A. Lachen uitbreiding maakt een speciale kaart beschikbaar waar je telkens bij het spelen van een lama kaart een van je kleinste fiches op mag leggen (dit kan dus zelfs een 10 punt finche zijn). Leuk, maar er is natuurlijk een addertje. Als er 5 of meer fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart liggen en het is jou beurt heb je slechts twee opties: 1. Je speelt een lama kaart en mag je laagste fiche nog op de kaart leggen (indien je nog een fiche hebt); of 2. Je hebt geen lama kaart! Dan krijg je alle fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart! Daarna vervolg je me een van de standaard acteur : kaart spelen, kaart nemen of passen.

Fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart die er op het einde van een ronde nog liggen, blijven er liggen voor de volgende ronde. Als een ronde start met 5 fiches op de L.A.M.A. Lachen kaart dan wordt deze slechts geactiveerd bij de eerst gespeelde lama.

No Drama

nodramalama

Speel je met de no drama uitbreiding beschikken de spelers over een speciale No Drama kaart. Als je in een beurt past, en er is minstens nog één andere speler in het spel, mag je de No Drama kaart nemen, maar let wel, wie na je past mag die kaart nog van jou afnemen volgens dezelfde regel. Wie op het einde van de ronde de No Drama kaart heeft mag nog vóór de fiches worden uitgedeeld een van je kaarten nog afleggen. Als je daarmee je laatste kaart aflegt dan kan je zo dus nog een fiche afleggen.

Gegevens

Aantal spelers: 2-6

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 20 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★★ Elke uitbreiding is slechts één kaart. Dus de knutselbaarheid is enorm hoog uiteraard. De grootte is ook zo dat deze perfect mee in het originele l.a.m.a. doosje bijpassen.

Vormgeving: ★★★★☆ De vormgeving is van dezelfde kwaliteit als het originele spel. Het enige jammere is dat L.A.M.A. Lachen wat te weinig marge heeft rond de spelregels en dat No Drama enkel in het Duits beschikbaar is.

Speelbaarheid: ★★★★★ Beide uitbreidingen zijn mooie aanvulling op het basisspel die ook goed aansluiten bij de elementen die L.A.M.A. zo’n succesvol spelletje maken.

L.A.M.A. Lachen voegt een extra zichtbaar spannings element toe. Leuk dat je een fiche kwijtgeraakt, maar 5+ fiches ineens binnenkrijgen is alles behalve lachen. Maar de extra twist brengt de juiste soort ludieke variatie in je zoveelste potje L.A.M.A.

No drama maakt dan weer het passen nog net iets aantrekkelijker, maar nog steeds niet zonder risico natuurlijk. Het feit dat je de No Drama kaart ook weer terug kwijt kan raken zorgt voor de nodige bitterzoete interactie. Ook hier zorgt de uitbreiding voor leuke variatie die net zorgt voor wat verschuiving in de keuzes die je maakt.


  1. Dit was in de context van Spiel.digital 2020, maar ze zijn nog steeds beschikbaar. 

iOS 15 — Eindelijk slide-under

In mei 2017 schreef ik het volgende

Waarom er niet voor zorgen dat je gewoon gebruik kunt maken van de bestaande lanceer mechanismen? Met andere woorden als je naar de split-view gaat dat je toegang krijgt tot je volledige thuis-scherm en daarbij ook de swipe naar beneden voor spotlight.

Wim Le Page - iOS 11, Slepen, neerzetten en slide-under

Apple vandaag over het nieuwe multi tasking in iOS 15:

When you choose a multitasking layout, you get access to your Home Screen, where you can select from your apps, and choose which ones you want to work with at the same time.

iPadOS 15 Preview - Apple

Het heeft dus tot iOS 15 geduurd, maar eindelijk is er “slide-under” 😊

Een App store kaart aan Apps - 2020 editie

#apps #ios

Veel tradities zullen dit jaar wegens omstandigheden sneuvelen, maar niet zo met de App Store kaart aan Apps. Voor de 8ste keer op rij sinds 2013 (2014201520162017, 2018,2019) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. De 2020 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2020 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €20,26 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Small world - 5,49 €

Gezelschapsspelen spelen vereist gezelschap natuurlijk. Jammer genoeg was in 2020 voor het grootste deel van het jaar fysiek gezelschap houden geen goed idee. Gelukkig hebben digitale bordspellen de afgelopen jaren hun opmars reeds gemaakt, waardoor er geen gebrek is aan online alternatieven. Buiten web gebaseerde diensten zoals boardgamearena is er ook geen gebrek aan goede apps.

Small World is een gebieds-controle spel waarbij je met je eigen volk, met specifieke eigenschappen, probeert zoveel mogelijk gebieden te veroveren om hiervoor munten (punten) te krijgen. Hierbij moet je het voortzetten van de uitbreiding van je volk afwegen tegen de optie om in verval te gaan en een nieuw volk op te starten.

Small world is een vlot spel en deze digitale adaptatie behoud goed de eigenheid van het origineel waarbij de eerder boekhoudkundige elementen, zoals onder andere puntentelling, uit handen worden genomen.

Dit alles maakt dat het spelen erg vlot gaat en je dus een gezellig digitaal spelmoment kan hebben zonder gedoe.

Ticket to Ride - 7,99 €

Nog een spel dat digitaal erg vlot wegspeelt is Ticket to Ride. Toegegeven, de charme van kleine treinwagonnetjes op een groot bord plaatsen is natuurlijk niet te evenaren. Maar ik ben blij dat de Ticket to Ride app zo 2D is, want onnodige 3D elementen toevoegen (ik kijk naar jou nieuwe Carcassonne app 😠) maakt de spelervaring er vaak niet beter op.

In Ticket to Ride probeer je zo veel mogelijk punten te verzamelen door het zo efficient mogelijk verbinden van steden met spoorlijnen om je verzameling ‘tickets’ of treinverbindingen waar te maken.

De digitale hulpmiddelen zoals het aanduiden van jouw bestemmingen op het bord, helpen om het gebrek aan een groot bord voor je neus wat te compenseren. In-app aankopen laten je toe alternatieve kaarten aan te schaffen. De Ticket to Ride app speelt vlot in real time, maar even goed op een iets langere beurt per beurt manier. Kortom perfect zowel tussendoor als voor een gezellige virtuele spelavond.

Dice by pcalc - 2,29 €

In 2016 was Nice Dice een van de keuzes in de categorie entertainment. Ondertussen is deze app op pensioen gegaan en vervangen door zijn opvolger Dice Bag die de sterke punten van zijn voorganger heeft geërfd.

Voor je standaard setje dobbelstenen is deze app nog steeds een goede keuze, maar heb je graag je eigen custom dice, dan is Dice by pcalc, van de maker van Pcalc, dé app. De manier waarop custom dice worden toegevoegd is niet van de simpelste, maar het eindresultaat mag er zijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle standaard dobbelstenen ingebouwd.

Met zijn vele opties is Dice by pcalc de ideale aanvulling op de huidige trend aan roll & write spellen.

catandobbel

Als toemaatje heb ik zelf een digitale dobbel pakket van de Catan dobbelstenen gemaak, gebruik makend van de prachtige game-icons.net iconen, zodat je het Catan dobbelspel (of een van de varianten ervan) vlot digitaal kan spelen. Dit doe je door gebruik te maken van Dice by pcalc, en een PDF versie van de invulsheet (onder andere te downloaden op de officiële Catan site), die je dan kan opmaken met je favoriete PDF annotatie app (of de ingebouwde annotatie tools).

Download Dice by pcalc Catan Dice Set

Creativiteit

Vizref - 4,49 €

Procreate (keuze in deze categorie in 2017) heeft in zijn laatste 5X update er een referentie functionaliteit bijgekregen om een enkel referentiebeeld binnen in de applicatie te brengen zonder dit op je eigenlijk tekencanvas te moeten plakken.

Heb je echter nood aan meer, dan is er Vizref voor jou. In een UI die naadloos aansluit op deze van Procreate kan je meerdere referentiebeelden bewaren. Deze beelden sleep je vlot vanuit je browser naar de referentiecanvas om daarna te ordenen op de manieren waarop je maar wil (inclusief onder andere spiegelen).

Met Vizref in split-view naast Procreate (of eender welke andere teken-app naar keuze) ga je dan vlot aan de slag met je referentiemateriaal en zoom je gezwind in en uit om net die zaken te zien die je dan nodig hebt om je tekening te vervolmaken.

Kortom een onmisbare compagnon voor elke digitale tekenaar.

Pastel - Free

Pastel

Vele tekenapps hebben natuurlijk ingebouwde kleurenpaletten. Maar soms is het ook nodig om een kleurenpalet op meerdere plaatsen te gebruiken én vaak ook voor andere dan klassiek artistieke doeleinden. Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met het zelf ineensteken van een widget bijvoorbeeld (zie verder), is het gebruik van kleur hier ook leuk, en is een functie zoals die van Pastel waarbij je vlot de juiste HEX-code kan plakken super handig.

Pastel is een app waar je kleurpaletten in kan aanmaken en bijhouden. Je kan de kleuren op verschillende manieren toevoegen, zoals via een picker die werkt in split screen, maar ook aan de hand van een afbeelding of foto.

Vanuit zo’n kleurenpalet heb je verschillende manieren om de kleuren zelf in andere apps te gebruiken, waaronder het slepen van kleuren naar apps die dit ondersteunen, maar dus ook het kopiëren van de kleurinfo in verschillende formaten, alsook het exporteren van het hele palet naar Procreate.

Daarnaast zijn er ook nog wat vreemdere features zoals het exporteren van een kleurenpalet als wallpaper of een palet op je thuisscherm zetten als widget.

Kortom voor ieder wat wils, met Pastel zijn in ieder geval al je kleurige behoeften vervuld!

Fontcase - Free

Naast kleuren zijn letters ook belangrijke grafische elementen om te gebruiken. Anyfont was in 2017 te vinden op de toenmalige versie deze lijst, en nu neemt Fontcase de fakkel over.

An sich vervult de applicatie dezelfde rol, namelijk het systeembreed installeren van nieuwe lettertypes, maar Fontcase is volledig gratis en iets properder qua design, en is daarom nu mijn aanbeveling voor het toevoegen van custom fonts op je iOS toestel.

Productiviteit

Scriptable - Free

Scriptable prijkte reeds op de 2018 versie van deze lijst maar verdient nu opnieuw een plaatsje omwille van de significante updates die de app dit jaar heeft ondergaan, met als uitblinker de toevoeging van de mogelijkheid om je eigen widgets te programmeren.

Met alle mogelijkheden van Scriptable kan je eigenlijk zo goed als eender welke widget die je maar kan inbeelden maken. Zo maakte ik onder andere een simpele compacte countdown widget, maar de mogelijkheden zijn legio.

countdownwidget

Als je dus niet vies bent van een beetje JavaScript kan je dus je gangen gaan en dankzij Scriptable je thuisscherm echt eigen maken. Maar ook voor zij die wat minder ervaring hebben bevat Scriptable nu ook een script gallerij. Hier kan je voorbeeld scripts downloaden waar je dan enkel een paar parameters van dient aan te passen om iets magisch werkend te krijgen. Ongelofelijk veel mogelijkheden voor ongelooflijk weinig geld.

NetNewsWire - Free

Nieuws, je hebt er in 2020 mogelijk genoeg van. Maar wat RSS biedt is de mogelijkheid om te kiezen van welke sites en blogs je nieuwe berichten wil zien en van welke niet, en allemaal op één plek.

NetNewsWire is een oude rot in het vak. Ik gebruikte de desktop app in de tijd voor Google Reader als online dienst zowat alle concurrentie verstootte. Maar in een van de meest vreemde uitfaseringen ooit stopte Google met het aanbieden van Google reader in 2013. Sindsdien hebben verschillende concurrenten het gat trachten op te vullen (met Feedly als veruit de grootste), en is er terug een markt ontstaan. De opkomst van smartphones en de app economie zorgde dat ook daar verschillende nieuwe RSS apps het levenslicht zagen.

NetNewsWire zelf onderging ook een geschiedenis op zichzelf. Ontstaan als independent software, ontwikkeld door Brent en Sheila Simmons, werd het in 2005 opgekocht door NewsGator en gedurende die periode verscheen ook de eerste iOS app. Maar in diezelfde periode zorgde de opkomst van Google Reader er ook voor dan concurrerende RSS diensten het wel erg moeilijk kregen. In 2011 werd NetNewsWire verkocht aan Black Pixel waarna het bergaf ging met het product dat ondertussen betalend was geworden.

Dit alles leidde ertoe dat in 2018 Brent Simmons terug de eigenaar werd van NetNewsWire en besliste om open source te gaan. In 2019 was het zover en werd de nieuwe NetNewsWire voor Mac gelanceerd, alsook gestart aan de ontwikkeling van een volledig nieuwe iOS versie, die dan eindelijk in 2020 het levenslicht zag.

Sinds die tijd heeft de app enorm veel progressie gemaakt en is zo een van de meest versatiele RSS readers op de markt geworden. De iOS versie heeft feature wise zijn Mac alter ego zelfs ingehaald. Open source projecten worden soms wel eens gekenmerkt door hun hoog gekunsteld gahalte, maar voor NetNewsWire is dat allerminst het geval. Het is bijna ongelofelijk dat dit product gratis wordt aangeboden. Maar dat wordt het dus en het is er dus in 2020 en daarna voor jou om je (leuke) nieuws nood in te vullen.

Print and Play Tip - Rolling Village!

#print-and-play #print-and-play-tips

Een momenteel populair bordspel genre is de zogenaamde roll and write. Je dobbelt met een of meerdere dobbelstenen en acties voer je uit door op een schema aantekening te maken. Omdat er vaak geen specifieke componenten aan te pas komen (op aangepaste dobbelstenen na) worden roll and write spellen ook vaak aangeboden als print and plays. En zo komen we tot de print and play tip Rolling Village!

rolling-village

In Rolling Village ben je de burgemeester van een dorpje dat gebouwd wordt gedurende 9 beurten. Elke dobbelsteen worp bepaalt welke soort project (huis, bos, meer, plein) je op welke plaats (kolom) mag bouwen, alsook welke deel van je dorp (rij) deze beurt punten oplevert. Punten kan je scoren door groepen van gelijksoortige projecten over de op het speelveld aanwezige punten te tekenen. Pleinen leveren op het einde punten op als ze omsingeld zijn door elk type project. Voorts heb je bij ronde 3, 6 en 9 nog de mogelijkheid om een bonus project te bouwen op plaats naar keuze. Wie op het einde de meeste punten heeft gescoord is de overwinnaar.

Gegevens

Aantal spelers: 1-12

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 10-15 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★★

Vormgeving: ★★★★☆

Speelbaarheid: ★★★★☆

Een of meerdere pagina’s afprinten is natuurlijk geen moeite. De knutelbaarheid is dan ook hoog, hoewel niet echt een uitdaging. Aan te raden is natuurlijk de pagina’s te lamineren of in een insteekhoes te steken zodat je met een bordstift eindeloos opnieuw kan spelen.

De vormgeving van het speelbord is erg fraai, de mooie artwork en layout geven deze game een echte premium feel. De spelregels kunnen iets duidelijker, hier hadden beter gevisualiseerde voorbeelden niet misstaan.1

Het spel speelt vlot met zijn vaste rondes en tussentijdse puntentelling. Het is soms wel een beetje moeilijk bij te houden welke van de opties je al bouwde wegens het dubbele gebruik van de dobbelstenen. Daarvoor is het aan te raden om het resultaat van de worp even vertaald op te schrijven, bijvoorbeeld tijdelijk de geworpen kolomnummer boven de types te schrijven, en bij gebruik te doorstrepen en dan uit te wissen voor de volgende ronde.

Zoals wel meer bij roll and write games is er geen enkele vorm van interactie tussen de spelers. Dit is een licht gemis, maar laat natuurlijk toe dat dit ook een leuk solo-spel is. Ik hoop op een toekomstige uitbreiding waar er eventueel wel een minimale vorm van interactie mogelijk is, maar in de tussentijd rollen we lustig elks apart het best mogelijke dorp!


  1. In de boardgamegeek forums bij het spel is er een uitgebreidere door een fan geschreven handleiding te vinden die een aantal zaken visueel verduidelijkt, maar fraaier is deze zeker niet. 

Print and Play Tip - Zombie ln My Pocket

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

zimp

Zombies! In je broekzak!

Dit solo spelletje is een van de eerste Print and Play spellen waar ik mee in aanraking kwam en wel via de omweg van het afgeleide Fairy Tale in my Pocket, wat er een kindvriendelijke variant van is.

Zombie In My Pocket (ZiMP voor de vrienden), is een solo spel waarbij je als eenzame speler op zoek bent naar zombie totem, die je voor middernacht dient te begraven in een begraafplaats om te voorkomen dat de wereld overspoeld wordt door zombies. Dit alles terwijl je ondertussen de reeds aanwezige zombies dient te lijf te gaan met bijeengesprokkelde provisoire wapens zoals kettingzagen en golfclubs.

De basismechaniek bestaat enerzijds uit het trekken en aanleggen van tegels die stapsgewijs de omgeving blootgeven en anderzijds uit het trekken van gebeurteniskaarten die onder andere zombies en voorwerpen in het spel brengen. Dit alles in een race tegen de klok, want met elk getrokken kaart kruipt de tijd dichter tegen middernacht.

Gegevens

Aantal spelers: 1

Leeftijd: 11+

Speeltijd: 5 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★☆

Vormgeving: ★★★★☆

Speelbaarheid: ★★★★☆

De knutsablaarheid is een beetje afhankelijk van welke versie van ZimP je in elkaar wil steken. De beste basis versie is de Complete Game Package (revised) gemaakt door kwanchai. Enige minpunt is dat er geen achterkanten voor de kaarten zijn. Dat is wel het geval in de Customised ZimP printout (rev’d + alt), die vertrekt van de kwanchai versie maar daarbij achterkanten voor zowel de kaarten als de tegels voorziet. Daarnaast voegt deze ook nog kaartjes toe voor items en punten te tracken, maar deze vind ik persoonlijk eerder een stijlbreuk. Betere trackers zijn voor mij de New Scorepad with pawns for rules 1.5 and 1.751 van kotetsujeeg. Maar dat zijn natuurlijk mijn voorkeuren. Kijk gerust eens rond in de ZiMP bestanden sectie op BGG waar er naast varianten op de basis versie ook allerlei andere gethematiseerde en getweakte versies terug te vinden zijn. Kaarten printen en snijden is niet moeilijk, de regels zijn ook voorzien in het handige pockedmod formaat en dus is de knutselbaarheid hoog. Je dient deze kaarten wel nog aan te vullen met een pion en iets om de items mee te markeren (of je gebruikt hier de printbare pionnen voor).

Net zoals bij de knutsbaarheid is de kwaliteit van de vormgeving sterk afhankelijk van welke versie je gebruikt. Maar de score die ik geef komt overeen met de versies die ik verkies. De kwanchai versie is fraai vormgegeven in een stijl die uitstekend past bij de sfeer.

Het spel zelf zit verdraaid goed in elkaar en biedt leuke diepgang voor zulk een compact en single player spel. De thematiek en de tijdsdruk gaan goed samen om je echt in die Zombie killing mood te brengen. ZiMP is zelfs zo populair dat er ook een mobile game versie van bestaat. Maar uiteraard gaat er niets boven een leuke zelf geknutselde versie.

Wil je nog meer uitdaging, dan zijn er de scenarios die je specifiekere en andere opdrachten geven binnen de basisregels van ZiMP.

Persoonlijk had ik graag ook een goeie multi-player versie gezien. Hier zijn wel wat pogingen voor ondernomen in de community. Maar geen enkele weet de balans en eenvoud van het origineel te behouden. Kortom een sterke en snelle solo game voor een eenzame zombie nacht.


  1. De meeste versies van het spel zullen gebruik maken van de 1.5 regels. Ooit was er sprake van een 1.75 versie van de regels, die de spelauteur zelf nu eerder als een moeilijkere variant beschouwd dan als een update, vandaar dat hier nog weinig of geen materiaal rond te vinden is. 

Print and Play Tip - Giant Battle

#print-and-play #print-and-play-tips #spel

giant-battle

Giant Battle is een van de eerste experimental playground print and play spellen die ik maakte, en het is voor mij een mooi, luchtig en leuk twee persoons spelletje dat bovendien eenvoudig te knutselen is, kortom een echte aanrader1.

De experimental playground spellen liggen me erg genegen2, en dus zal dit waarschijnlijk niet het laatste experimental playground spel zijn dat in deze reeks zal verschijnen.

Gegevens

Aantal spelers: 2

Leeftijd: 8+

Speeltijd: 5 min

Beoordeling

Knutselbaarheid: ★★★★☆

Vormgeving: ★★★★★

Speelbaarheid: ★★★★☆

Een beetje stevig karton, wat lijm en een snijmesje. Meer heb je niet nodig om deze print and play speelbaar te krijgen. Kortom uiterst knutselbaar, maar daar heb je dan toch een leuks speelveldje en bijhorende speelstukjes voor. Verder heb je dan enkel nog een aantal standaard dobbelstenen nodig. Kwa opbergen is er niet echt iets specifieks voorzien, en dat is dan ook het enige minpuntje.

De vormgeving is prima in de typische Experimental Playground stijl. Simpel maar toch expressief om je in de mood van het spelletje te krijgen.

Giant Battle is een kort maar krachtig spelletje. Veel ‘reuze’ is er niet aan en Tiny Battle zou gameplay gewijs logischer zijn, maar dat maakt het des te gepaster.

Twee groepen, de dwergen en de orken, nemen het tegen elkaar op in een veldslag geleid door hun leiders. Het doel is dan ook de leider van de andere groep te verslaan. Hiervoor heb je een aantal speelstukken met verschillende eigenschappen ter beschikking, voor een stuk aangeduid om de speelstukken zelf als geheugensteun. Door de speelstukken te draaien geef je aan hoeveel levenspunten ze nog over hebben. Ingenieus en compact. Succes van een aanval wordt bepaald door her dobbelen met een of meerdere dobbelstenen. Daarmee zit er toch een flinke portie geluk in het spel. Maar door de keuze van welke stukken aanvallen en verplaatsen kan je toch de nodige strategie ten berde brengen.


  1. Wel opletten met het downloaden van de PnP bestanden. Experimental playgrounds gebruikt mediafire voor filehosting, en laat dat nu net een rommel site zijn om dingen van te downloaden. Maar mits een add-blocker kom je er normaal wel doorheen. 

  2. Ik maakte dan ook verschillende add-ons voor experimental playground spellen

Een App store kaart aan Apps - 2019 editie

#apps #ios

Voor de 7de keer op rij sinds 2013 (2014201520162017,2018) zijn we er weer met de traditionele jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. De 2019 editie bevat zoals steeds een selectie van apps die in 2019 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van €20,25 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Entertainment

Pocket Casts - Gratis - IAP €10,99 / jaar

Pocketcasts

Zoals uit de doeken gedaan in het App Store kaart aan Apps artikel van vorig jaar, was ik na een lange tijd overgestapt van Overcast naar Castro omwille van het queue en download management van Castro. In september dit jaar is Pocket Casts gratis geworden met een abonnement voor geavanceerde features. De filosofie om meer gratis publiek beschikbaar te maken komt er doordat Pocket Casts vorig jaar overgenomen is door onder meer de publieke radio (NPR) in de Verenigde Staten. Pocket Casts bied in zijn gratis versie al een plethora aan features. Hoewel niet exacte hetzelfde inbox en queue principe als Castro, valt deze functionaliteit wel ongeveer te benaderen met de juiste instellingen. En die benadring is inclusief het niet met Overcast te benaderen aspect, het abonneren zonder downloaden. Zo heb ik enkel automatisch downloaden ingesteld voor de ‘Up next’ lijst. Slechts voor een aantal podcasts stelde ik in dat hun nieuwe afleveringen er automatisch aan toegevoegd worden (waardoor deze dus ook automatisch downloaden). Andere podcasts komen met hun nieuwe afleveringen gewoon in de algemene lijst, waar de aanwezigheid van nieuwe afleveringen wordt gemarkeerd. Desgewenst voeg ik ze dan manueel toe aan de de ‘Up next’ lijst, en worden ze dus dan pas gedownload. Dat maakt dat er dus in Pocket Casts een gelijkaardige Podcast triage mogelijk is als in Castro, inclusief selectief downloaden, wat je storage en download limieten ten goede komt1.

Maar daar eindigt het niet, ook features die bij andere spelers wel betalend zijn, zoals bijvoorbeeld audio boosting en intelligent trimmen van niet gesproken stukken zijn allemaal incluis. Hoewel de interface van Pocket Casts minder intuïtief is als deze van Castro, compenseren de additionele features dit voor een app waar luisteren toch het belangrijkste is.

Chunky Comic Reader - Gratis - IAP €4,49

Donkere wintermaanden zijn ideaal om eens een goed boek te lezen, al dan niet voor een (virtuele) open haard. En dat kan vandaag de dag ook digitaal natuurlijk. Voor de klassieke e-boeken kan je terecht bij Apple Books of ook (een al dan niet fysieke) Kindle. Maar een iPad met prachtig kleurenscherm leent zich ook erg goed tot het lezen van stripboeken. Chunky Comic Reader is een strakke maar toch volledige stripboek-lees applicatie, met ondersteuning voor alle gangbare digitale formaten en een intuïtieve bediening. Met de basisversie kom je ruimschoots toe, maar voor een kleine IAP kan je ook extra types bronnen toevoegen om Chunky Comic Reader aan te sluiten op bijvoorbeeld je digitale collectie op een NAS of in de cloud.

Jammer genoeg is Chunky Comic Reader alleen beschikbaar op iPad. Voor wie de uitdaging aan wil gaan en op een kleiner smartphone scherm zich toch ook aan een stripboek of twee wil wagen is er ook de erg simpele maar gratis Comic Book Viewer app2.

Journey (game) - €5,49

Ik ben geen gamer, maar Journey is een soort spel dat me wel kan bekoren. Het heeft gelijkaardige look en feel als de games uit de Monument Valley reeks (eerdere keuzes in 2014 en 2017), en ook gameplay aspecten komen overeen. Het is geen orgineel mobile game, want het verscheen oorspronkelijk eerst op Playstation, en in een aantal aspecten komt dit ietwat naar boven, maar nooit zo dat het storend is.

Journey heeft ook een wel erg speciale interpretatie van multi-player waar er een mogelijkheid is dat je andere spelers tegenkomt, maar dit zonder garanties en ook zonder dat er echte communicatie tussen spelers mogelijk is.

Dit alles maakt Journey echter een rustgevend spel, met mooie audio en visuals, perfect om op een koude donkere winteravond onder een dekentje mee weg te dromen.

Gezondheid

Streaks - €5,49

Streaks

Over tradities gesproken, nog zo’n eindejaars gegeven zijn de goede voornemens. Als je je het komende jaar aan enkele goede voornemens wil wagen is alle ondersteuning daarbij mooi meegenomen.

Streaks is een app die het concept van een streak hanteert, onder andere digitaal gepopulariseerd door Snapchat, maar dan voor allerlei zelf te bepalen doelen. Streaks ondersteunt positieve doelen (bijvoorbeeld ‘eet 2 stukken fruit per dag’) maar evengoed negatieve doelen (bijvoorbeeld ‘snoep niet in de week’), en ook de frequentie is flexibel in te stellen (aantal keer per dag, week, …).

Verder kan streaks ook sommige soorten doelen automatisch voor je voltooien als je deze toegang geeft tot je gezondsheidsdata. Dat werkt natuurlijk enkel als je de aan de doel betrokken activiteiten ook binnen gezondheid registreert. Zo zal bijvoorbeeld een streak ‘twee workouts per week’ automatisch kunnen worden voltooid als je je workouts in gezondheid, of een app die zijn gegevens deelt met gezondheid, bijhoudt.

Daarnaast is er ook uitgebreide Opdrachten (Shortcuts) ondersteuning die het ook mogelijk maakt om via Siri of andere automatisaties (zoals de in iOS 13 toegevoegde NFC triggers) makkelijk je doelen te vervolledigen.

In tegenstelling tot vele van zijn concurrenten is Streaks te koop met een enkele aankoopprijs zonder abonnement. Dat, in combinatie met de uitgebreide features en een strak design, maakt Streaks je ideale goede voornemens compagnon voor het nieuwe jaar.

AutoSleep - €3,49 en AutoWake - €3,49

Een goede slaap is een van de belangrijkste aspecten van je fysieke en mentale gezondheid. Om je slaap te verbeteren helpt het om inzicht te krijgen in je slaap patronen. Als je over een Apple Watch beschikt is AutoSleep een geavanceerde slaap tracker die gedetailleerd je slaappatroon ik kaart kan brengen. Het registreert onder andere hoe lang het duurt voor je in slaap valt, je periodes van lichte en diepe slaap, en periodes wanneer je wakker bent. Daarbij maakt het gebruik van de bewegings- en hartslagsensor van je Apple Watch.

Als je ook gebruik wil maken van deze gegevens om je op een optimaal tijdstip te wekken, kan je bijkomend nog de app AutoWake aanschaffen van dezelfde ontwikkelaar. Deze twee apps werken samen om je zo goed als mogelijk pas tijdens een lichte slaap te wekken. AutoWake kan ook integreren met HomeKit, maar dit eerder op een knullige manier met vast benoemde scene’s die bij slapengaan of wekken geactiveerd kunnen worden.

De Apps zijn erg uitgebreid, en de vele instellingen kunnen overweldigend zijn, maar daartegenover staat een sterke graad van accuraatheid.

Voor mij persoonlijk was het dragen van een Apple Watch tijdens het slapen echter niet comfortabel en aldus slaapverstorend, wat natuurlijk de hele oefening teniet deed, maar misschien is dit voor jou niet het geval.

Moest dat toch zo zijn, of je beschikt niet over een Apple Watch, is een ander alternatief voor slaap registratie de Sleep Cycle App (Gratis - IAP €19,99 per jaar). Deze app werkt aan de hand van het registreren van geluid via je iPhone en tracht zo aldus je slaappatroon in kaart te brengen met ook hier elementen zoals periodes van lichte en diepe slaap. Sleep Cycle is behoorlijk accuraat daarin, maar moet toch onderdoen voor AutoSleep omdat Sleep Cycle ook geluiden van bed-partners registreert. Hoewel Sleep Cycle zegt hier de nodige intelligentie voor in te hebben gebouwd (die nog beter zou werken als je beide gebruik zou maken van Sleep Cycle), merk ik toch soms hier afwijkingen in. Desalniettemin kom je met de gratis versie van Sleep Cycle al heel ver, integreert deze evengoed met de Apple Gezondheid app en is er geen verstoring van je slaapcomfort.

Receptenmaker - Gratis - IAP 100 recepten €2,29

Receptenmaker

Gezonder eten is ook een klassieker wat goede voornemens betreft. En wat beter om daar bij te helpen dan gezonde recepten. Nu is er in de App store geen gebrek aan recepten apps. Maar zoals wel vaker zijn deze toch vooral gemaakt vanuit een Amerikaanse insteek. Vaak worden ze ook gecombineerd met een boodschappen-lijst of andere al dan niet nuttige functionaliteiten, of hebben ze prijsmodellen gebaseerd op een abonnement.

Receptenmaker is een app van Nederlandse makelij, en hoewel zeker niet de mooiste of best vormgegeven app3, bevat deze wel enkele functionaliteiten die goed aansluiten bij mijn noden.

Ten eerste biedt het een import functie die naast enkele internationale sites, ook specifiek ondersteuning biedt voor een aantal Nederlandse en Vlaamse sites waaronder bijvoorbeeld de Dagelijkse Kost site. Maar ook voor niet ondersteunde sites tracht de import functie zijn best te doen bij het importeren van recepten. Uiteraard kan je ook volledig handmatig je eigen recepten toevoegen.

Verder biedt Receptenmaker ook een kookstand en andere features waaronder het omrekenen van aantallen, exporteren en delen van de recepten, etc.

Het verdien model is eigenaardig, maar niet onlogisch, gegeven dat er ook een synchronisatie service bij hoort die je toelaat de app op meerdere toestellen te gebruiken. De gratis versie is beperkt tot 10 recepten, wat je toelaat om uit te testen of de app iets voor je is. Daarna kan je voor €3,49 plaats voor 100 extra recepten toevoegen.

Automatisatie

IFTTT - Gratis

IFTTT, of te wel If This Then That, is al een oude rot in het vak. Waarom staat deze dan op de lijst? Sinds iOS 13 is het mogelijk om gebruik te maken van een subset van de mogelijkheden van Opdrachten (Shortcuts) binnen Homekit automatisaties. Een van deze mogelijkheden is het sturen van web requests. En laat in IFTTT nu net het ontvangen van web requests een mogelijke trigger zijn. Kortom, je kan met IFTTT als lijm je Homekit automatisaties krachtiger maken, van een simpele notificatie in de IFTTT app als er een bepaalde situatie zich voordoet (detectie door een sensor bijvoorbeeld), tot het opstarten van andere automatisaties ondersteund door IFTTT.

Verder is het sturen van web requests naar IFTTT ook een workaround voor het ontbreken van bepaalde andere integraties, zo bijvoorbeeld het aansturen van Sonos speakers.

Dit alles blaast voor mij IFTTT nieuw leven in, wat een plekje op deze lijst tot gevolg heeft.


  1. Het is iets onhandiger werken met de ‘Up next’ lijst van Pocket Casts dan de ‘Queue’ van Castro, omdat deze slechts via het huidige speelscherm te bereiken is, wat twee taps vraagt. 

  2. Hoewel krap, is het lezen van een stripboek toch haalbaar in de app mits je de telefoon in landscape houdt. Dan kan je op en neer scrollen in de pagina. Als je dan naar de volgende pagina swipet start die terug bovenaan en kan je weer naar beneden scrollen op de nieuwe pagina. 

  3. Waarschijnlijk heeft het feit dat Receptenmaker een cross-platform app is er wel iets mee te maken. 

Een App store kaart aan Apps - 2018 editie

#apps #ios

Tradities! Het hoort bij de eindejaarsperiode. En dé traditie van deze webcolumn is de Jaarlijkse “App store kaart aan Apps” lijst. Sinds 2013 brengen we al elk jaar (2014, 2015, 2016, 2017) dit lijstje. Nu zijn we er opnieuw met de 2018 editie van “een App store kaart aan apps”, een selectie van apps die in 2018 gelanceerd zijn of interessante updates kregen én die je zou kunnen kopen met een enkele App store kaart van €25. Dit jaar komen we aan een totaal van € 23,76 aan interessante betalende apps, aangevuld met enkele leuke gratis extra’s.

Productiviteit

Week Calendar - gratis

WeekCalendar

De ingebouwde iOS kalender app is redelijk beperkt met matige overzichten en een zeer basic ingave scherm. Gelukkig zijn er vele andere kalender apps beschikbaar in de App store. De perfecte app heb ik nog niet gevonden. De tekstuele input van Fantastical is fantastisch, maar de visuele overzichten niet. Geruime tijd gebruikte ik Calendars 5 van Readdle, die naast een beperkte versie van de tekstuele input betere overzichten heeft, maar echt tevreden met het week overzicht daar was ik ook niet.

Week Calendar heeft naar mijn mening een erg goed week overzicht1 in de zogenaamde Agenda view. Het is een beetje wennen aan de lay-out, maar de verhouding duidelijkheid en hoeveelheid informatie is perfect. Daarnaast heeft Week Calender enkele interessante extra features zoals een dark modus, templates om snel gelijkaardige afspraken aan te maken en de mogelijkheid om automatisch iconen toe te kennen aan afspraken op basis van regels. Dit laatste zorgt voor nog meer overzichtelijkheid. Wat dan wel weer minder is aan Week Calendar is de ingave interface. Het ingeven van een nieuwe afspraak is het gebruikelijke tap en scroll werk. Hier mis ik fantastical stijl tekstherkenning.

Eventail - gratis (IAP 2,29€)

Hoe overzichtelijk de agenda view van Week Calendar ook mag zijn, de aangeboden widget laat zoals de meeste andere kalender apps te wensen over. Eventail brengt iets dat geen van de andere widgets brengt, een horizontale week view. Ook al is het ietwat krap, toch brengt deze widget in een oogopslag een weekoverzicht zonder hiervoor veel plaats in te nemen. Ideaal voor een snelle blik op je week. De IAP geeft je enkele extra instellingen, maar de app is ook prima zonder te gebruiken.

Creativiteit

Halide Camera - 6,99 €

Halide Camera

De verbeteringen in de camera is een van de redenen waarom vele mensen hun smartphone upgraden. Maar ook met software toe te voegen kan je verbeteringen teweeg brengen. Zo laat iOS toe om RAW photo’s te nemen die achteraf meer mogelijkheden bieden bij het editen. Er zijn vele iOS photo apps, maar een van de betere in afweging van features en simpliciteit is Halide. Halide biedt een eenvoudige switch aan tussen automatische focus en manuele focus en in de manuele focus is er ook een handige overlay visualisatie waarbij aan de hand van groene highlights duidelijk wordt aangegeven waar de focus zich bevindt. Ook de exposure is snel aan te passen aan de hand van een swipe.

Voor de eigenaars van de iPhones met een diepte camera (7 plus, 8 plus, X, XS en XR) heeft Halide ook vele opties. Enderzijds om portret modus foto’s (foto’s met diepte informatie) te nemen met meer controle dan de ingebouwde modus, en anderzijds om achteraf de diepte informatie te bekijken (waaronder een coole AR modus waarbij je de photo 3D via AR kan bekijken).

Darkroom - gratis (IAP 10,99€)

Als het ware de compagnon van Halide aan de bewerkings kant is Darkroom. Ten eerste bied Darkroom ondersteuning voor het bewerken van RAW foto’s. Ten tweede ondersteunt het ook het bewerken van foto’s met diepte informatie, waarbij het mogelijk is de voorgrond en achtergrond apart te bewerken. Dat laat bijvoorbeeld toe om de achtergrond donkerder te maken, of zwart-wit, terwijl je andere verbeteringen toepast op de voorgrond. Dit maakt unieke bewerkingen mogelijk. De gratis versie is prima bruikbaar, maar voor toegang tot de geavanceerde mogelijkheden en filters betaal je een in app aankoop van 10,99€. Dat is aan de prijzige kant, maar je kan alles zonder te betalen rustig uitproberen.

Entertainment

Castro Podcasts - gratis

CastroPodcasts

Na een lange tijd een Overcast gebruiker geweest te zijn ben ik dit jaar overgestapt naar een andere Podcast speler, en dit wel omwille van een specifiek feature en dat is het unieke queue en download management van Castro.

Castro werkt met een Inbox principe. Als je abboneert op een podcast komen nieuwe afleveringen eerst in een inbox terecht. Vanuit deze inbox kan je dan kiezen of je de aflevering wil toevoegen bovenaan je queue of onderaan je queueu of deze wil archiveren. Pas als je een aflevering op je queue plaatst wordt deze gedownload. Dat bespaart dus download maar ook storage, erg handig voor podcast waarvan je niet echt elke aflevering wil meepikken. Voor die podcasts waar dat wel het geval is kan je ook instellen om de inbox te skippen en ineens aan je queue toe te voegen. Dit is een bijzonder flexibel systeem waardoor je snel en handig de perfecte podcast lijst samengesteld krijgt. Dit is allemaal onderdeel van de gratis versie. Maar als je €8,99 per jaar betaalt krijg je er ook nog andere leuke features bij zoals automatiche audio verbeteringen, de mogelijkheid om ook willekeure audio bestanden aan je lijst toe te voegen, een dark mode, en nog veel meer.

Pocket: Save. Read. Grow. - gratis

Instapaper is lange tijd mijn go-to read-it-later service geweest. Ik bleef erbij gedurende enkele overnames, maar de overname door pinterest was blijkbaar een brug te ver. Pinterest heeft de service eigenlijk genegeerd en met de komst van GDPR niet tijdig geüpdatet, wat er voor zorgde dat de service erg lange tijd onbeschikbaar was in Europa. Om in de tussentijd verder te kunnen ben ik noodgedwongen overgestapt naar Pocket. Dankzij de (wel ietwat klunky) import procedure kon ik zo terug aan de slag met al mijn gegevens overgezet. Maanden na de GDPR deadline, nadat Instapaper door een andere groep personen was overgenomen, is Instapaper pas terug beschikbaar geworden in Europa, maar dan was zoals we dat zeggen, het kalf al verdronken.

Pocket moest vroeger qua lees interface onderdoen voor Instapaper, maar sinds de laatste updates is dat minder het geval2. Af en toe mist de tekst extractie nog, en kan deze dus niet elke website omzetten in een prettig leesbare variant. Dat was natuurlijk (in mindere mate weliswaar) ook het geval voor Instapaper. Pocket is duidelijk een app waarin geïnvesteerd wordt, zo is onlangs de geïntegreerde tekst to speach feature verbetert, en is deze nu veelzijdiger dan de Instapaper variant.

Automatisatie

Nieuw voor dit jaar de automatisatie categorie!

Scriptable - gratis

Scriptable

Scriptable en een nieuwkomer op het automatisatie veld, die in als gevolg van het toevoegen van Siri Shortcuts in iOS 12, op de voorgrond is gekomen. Scriptable vormt ergens het midden tussen Opdrachten (Shortcuts) en Pythonista. Gebruik makend van javascript als basistaal kan je een script schrijven waarbij je gebruik kan maken van verscheidene ingebouwde iOS feauters zoals de kalender, herinneringen, het file systeem, etc. Naast het vragen van input via simpele UI elementen, is er ook ondersteuning voor het tonen van resultaten van scripts in (interactieve) tabellen. Dat laatste gaat ook geïntegreed met Siri, waarbij de tabellen in de context van Siri getoond worden, als een script via Siri is opgeroepen aan de hand van de Siri Shortcuts integratie. Scriptable is ideaal voor het maken van automatisaties waar de visuele editor van Opdrachten het wat laat afweten, mits je de leercurve van javascript aankunt.

HomeRun for HomeKit - 3,49 €

Automatiseren van je huis. Het begint makkelijker en makkelijker te worden om het zelf te doen, maar is al bij al toch nog een beetje het wilde westen. Gelukkig zijn er wel enkele standaarden en begint er toch ietwat stabiliteit op de markt te komen, maar het is verre van een walhalla van interoperabiliteit. Gelukkig is de ondersteuning van de door Apple gemaakte HomeKit standaard steeds groten aan het worden. De hub van alle home zaken is de Apple home app. Jammer genoeg laat deze wel wat te wensen over in duidelijkheid. Vooral op Apple watch is de home app een lange te scrollen lijst van grote knoppen. Niet echt handig voor snelle bediening. Daar brengt HomeRun gelukkig verandering in. Met een handig in te stellen grid van iconen kan je makkelijk je verschillende home scenes bedienen en er de status van zien. Wat ik wel jammer vind is dat de app enkel op de Apple watch werkt. Ik had graag hetzelfde overzicht ook om mijn telefoon gehad, in een widget of als app. Voorlopig heb ik dat zelf ineengeknutseld met een Shortcut widget (met de menu actie), maar hopelijk komt het er misschien nog ooit.


  1. Wat misschien wel te verwachten was gegeven de naam van de app 😊 

  2. Hoewel een true black modus voor OLED displays ontbreekt, zelfs in de erg dure premium.